x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cum să ai grijă de pielea ta pe toată perioada anului

Cum să ai grijă de pielea ta pe toată perioada anului

de Oana Portase    |    25 Apr 2018   •   19:30
Cum să ai grijă de pielea ta pe toată perioada anului
Sursa foto: Nikita Buida

Ridurile sunt cel mai mare coșmar al femeilor când vine vorba de ten, însă ar trebui să ne îngrijoreze la fel de tare și alte semne ale îmbătrânirii provocate de razele puternice ale soarelui. Poate că vara folosim creme de protecție dar razele soarelui pot fi la fel de dăunătoare și iarna. Tenul are nevoie de un ritual bine pus la punct pe toată perioada anului, nu doar vara.

Primul efect devastator pe care soarele îl are asupra pielii este grăbirea apariției ridurilor și a petelor maronii. Dacă și stilul de viață este unul necorespunzător, atunci n-ar trebui să ne mire semnele de pe fața noastră. “O să menționez câteva lucruri care ne fac rău și pe care femeile nu le știu: în primul rând, modul de viață influențează semnificativ felul în care arătăm odată cu trecerea timpului. Hrana nesănătoasă, poluarea, fumatul, expunerea la iradiere cu ultraviolete, saunele vor degrada mai repede structurile moștenite. De aceea mâncatul sănătos, variat și echilibrat inclusiv în proteine, glucide din surse lente, acizi grași esențiali, vitamine și minerale ajută toate procesele metabolice. Al doilea lucru este faptul că statul în radiații ultraviolete (soare, solar) macină foarte rău elasticul din derm. În timp, pielea se va usca, rida și păta. La fel fac și poluarea și gudroanele din țigări”, spune Viviana Iordache, medic specialist dermatolog.

  • Alege cosmetice care au protecție SPF
  • Introdu în ritualul zilnic o cremă de protecție
  • Folosește SPF 20 iarna, SPF 30 primăvara și toamna, SPF 50 vara
  • Atenție la cremele SPF: unele au filtre minerale, altele au filtre sintetice
  • Aplică cel puțin 1,25 ml de cremă pe ten (o cantitate mai mică nu asigură protecția necesară)
  • La plajă, reaplică crema la 1-2 ore
  • Cea mai bună protecție este statul la umbră și folosirea pălăriilor

Unele femei nu pot renunța la solar și la tenul bronzat așa că ar trebui să ia măsuri suplimentare pentru îngrijirea tenului, spun specialiștii. Aspectul tenului poate fi îmbunătățit cu tratamente dermato-cosmetice, adică infuzări de vitamine și minerale prin mezoterapie și tratamente cu laser sau radiofrecvență care pot stimula producția de colagen.

Nu sări peste ritualul zilnic

Îngrijirea primară a pielii este la fel de importantă ca protecția împotriva rezelor ultraviolete. Nu ar trebui să sari peste curățare, tonifiere și hidratare în funcție de tenul pe care îl ai, iar folosirea de măști și seruri săptămânale ar trebui introdusă în ritual după vârsta de aproximativ 30 de ani. Orice problemă a tenului trebuie tratată rapid pentru a nu dezvolta complicații.

Atenție la saune!

Puține femei știu că saunele sunt periculoase pentru ten și ar putea face mai mult rău decât bine. Asta nu înseamnă că trebuie să le evităm, ci doar să ne luăm măsuri suplimentare de protecție. “Vasele se forțează în vasodilatație și se rup, favorizând problemele preexistente ca rozaceea sau varicele. În plus, transpirația este sărată: calciul, fierul, magneziul, sodiul etc se pierd în cantități mai mari, așa ca iubitorii de saună trebuie să compenseze aceste pierderi”, mai spune medicul dermatolog Viviana Iordache.

Ce trebuie să căutați pe etichete

Vara ar trebui să purtăm pălării, să nu stăm mult la plajă și să folosim mereu creme de protecție. Ce facem, însă, pe timpul iernii când razele UV pot fi la fel de dăunătoare pentru ten? Chiar și într-o zi noroasă razele soarelui sunt prezente și afectează pielea. Multe dintre cosmetice conțin în ziua de astăzi și protecție SPF de aceea ar trebui să alegeți cu atenție cremele și fondurile de ten. De obicei, astfel de cosmetice au o protecție SPF 15 sau SPF 20. O altă soluție la îndemână ar fi să utilizați separat o cremă de protecție cu un SPF ridicat. Introduceți în ritualul de dimineață și o astfel de cremă.

Cremele cu SPF pot avea filtre minerale sau filtre sintetice. Atenție, nu înseamnă că produsele cu filtre minerale sunt mai bune decât cele sintetice.  Înainte de a vă cumpăra o cremă sau produse cosmetice cu SPF, întrebați un medic dermatolog ce este mai potrivit pentru voi în funcție de tipul de ten pe care îl aveți. În principiu, produsele cu filtre minerale sunt indicate persoanelor cu ten sensibil, cu rozacee, dermatită și ten intolerant, pe când cele cu filtre sintetice sunt pentru persoanele cu ten acneic, fără sensibilitate. Citiți cu grijă etichetele cremelor, cele cu prea multe filtre sintetice pot face mai mult rău.

Regulile de protejare a tenului sunt aceleași și pentru bărbații care vor să evite efectele dăunătoare ale soarelui. Petele, ridurile și alte semne de îmbătrânire îi pot afecta în aceeași măsură.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: riduri ingrijire piele