x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Dă-i tenului din prospeţimea verii

Dă-i tenului din prospeţimea verii

24 Iul 2007   •   00:00

Aşa cum nutriţioniştii ne recomandă vara să consumăm din belşug legume şi fructe proaspete, la fel şi dermatologii ne spun să profităm de darurile verii pentru un ten strălucitor.

Aşa cum nutriţioniştii ne recomandă vara să consumăm din belşug legume şi fructe proaspete, la fel şi dermatologii ne spun să profităm de darurile verii pentru un ten strălucitor. Poate că măştile din fructe şi legume nu sunt la fel de eficiente precum tratamentele de vitaminizare a pielii, dar sunt la indemăna tuturor, se prepară rapid şi nu sunt deloc scumpe.

Uscat sau gras?

Par uşor de aplicat, dar există căteva reguli pentru ca aceste măşti să dea rezultate. Iar prima dintre ele este alegerea fructelor şi legumelor, care se face intotdeauna in funcţie de tipul de ten, atrage atenţia dr Viviana Iordache, medic primar dermatolog la Miko Palace. Pentru tenul uscat se folosesc banane, căpşuni sau piersici, iar pentru tenul gras, roşii sau citrice. Pentru tenul iritat, cea mai bună opţiune este aloe, iar pentru indepărtarea petelor sucul de lămăie rămăne cel mai bun aliat. Legumele şi fructele se pot aplica direct pe faţă, dar pentru un efect indelungat trebuie să se adauge o bază. Nici aceasta la intămplare. Masca pentru tenul uscat trebuie să aibă o bază untoasă, precum smăntăna, gălbenuşul de ou sau mierea de albine. Baza pentru tenul gras trebuie să absoarbă sebumul in exces şi să cureţe acneea, iar cea mai potrivită este argila. Fructele şi legumele (una sau mai multe) se pasează şi se adaugă apoi bazei.

Greşeli frecvente

"Deseori masca este lăsată să acţioneze timp indelungat, in speranţa că va da rezultate mai bune. Dacă tenul nu este curăţat după cel mult un sfert de oră, masca nu va face decăt să deshidrateze pielea", semnalează dr Viviana Iordache. O a doua greşeală frecventă este expunerea la soare imediat după indepărtarea unei măşti cu acizi, precum cea cu roşii sau lămăie. Cu siguranţă, pe faţă vor apărea pete, avertizează dr Viviana Iordache. Masca de faţă nu trebuie utilizată in locul cremei hidratante. După ce tenul a fost curăţat cu masca de fructe, crema vine cu un plus de hidratare, deci avem nevoie de amăndouă.

IN JURUL OCHILOR. Se ştie că pielea cea mai sensibilă se află in jurul ochilor. "Niciodată nu se vor aplica in această zonă măşti indicate unui ten gras, care curăţă sebumul, intrucăt pielea se va deshidrata şi se va rida inainte de vreme", avertizează dr. Viviana Iordache. In permanenţă, pielea din jurul ochilor trebuie hidratată din belşug. Pentru cearcăne şi ochi umflaţi, cartofii tăiaţi felii şi aplicaţi pe pleoape sunt cea mai bună mască vitaminizantă. Se lasă 10-12 minute, pănă ce oxidează. Castraveţii, ceaiul verde aplicat pe comprese au un efect similar.

×
Subiecte în articol: cosmetica tenul