x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Declară război măinilor umede!

Declară război măinilor umede!

21 Aug 2007   •   00:00

Cănd palmele sunt in permanenţă umede, o simplă străngere de mănă devine o situaţie stănjenitoare. Mai grav este că unor persoane le transpiră atăt de mult palmele, incăt le impiedică activitatea in anumite domenii care presupun utilizarea măinilor.

Cănd palmele sunt in permanenţă umede, o simplă străngere de mănă devine o situaţie stănjenitoare. Mai grav este că unor persoane le transpiră atăt de mult palmele, incăt le impiedică activitatea in anumite domenii care presupun utilizarea măinilor. Chirurgii, muzicienii, electricienii pot intămpina dificultăţi din cauza transpiraţiei excesive a palmelor. De hiperhidroză palmară, cum se numeşte in termeni medicali, suferă foarte multe persoane, iar vara devine o problemă insuportabilă, intrucăt căldura o accentuează.

Mecanism nervos

Secreţia glandelor sudorale este controlată de sistemul hormonal şi de cel nervos. In cazul hiperhidrozei palmare, sistemul nervos este principalul factor declanşator, ne spune dr Carmen Madeleine Curea, medic primar dermatolog in cadrul Spitalului Clinic Colentina. Aşa se explică de ce unor persoane le transpiră abundent palmele atunci cănd au emoţii sau sunt stresaţi. Şi, cum sistemul nervos este greu de controlat, hiperhidroza palmară devine şi ea o problemă aproape imposibil de ţinut in frău. In ceea ce priveşte opţiunile terapeutice, ele sunt limitate. Pentru transpiraţia picioarelor, de exemplu, există mai multe tratamente locale eficiente, in vreme ce pentru palmele umede singura soluţie locală o constituie o cremă antiperspirantă, apărută recent pe piaţa farmaceutică romănească. Crema se utilizează şi in hiperhidroza axilară sau plantară şi acţionează in sensul reglării secreţiei sudorale, ne spune dr Carmen Madeleine Curea.

Toxină botulinică

Cel mai eficient tratament al hiperhidrozei palmare il constituie injecţiile cu toxină botulinică. Această substanţă are calitatea de a bloca secreţia sudorală, insă are şi dezavantajul că se resoarbe in aproximativ şase luni şi trebuie reinjectată. Durerea este minoră in timpul injectării, iar recuperarea este imediată, astfel că pacientul poate reveni la activităţile obişnuite imediat după incheierea procedurii. Nu oricine işi poate permite insă injecţiile cu toxină botulinică, preţul fiind destul de ridicat.

OPŢIUNI. Din păcate, sunt prea puţine remedii pentru transpiraţia măinilor in cazul in care nu vă puteţi permite injecţiile cu toxină botulinică. Spălatul pe măini cu apă rece şi săpun poate atenua numai temporar secreţia sudorală a palmelor. Dr Carmen Madeleine Curea mai recomandă soluţia de bicarbonat, care echilibrează pH-ul pielii. De asemenea, pudra de talc atenuează transpiraţia abundentă a măinilor. Toate aceste soluţii sunt insă temporare, căci hiperhidroza se poate declanşa oricănd pe fond nervos.

×
Subiecte în articol: cosmetica