x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Deodorant sau antiperspirant?

Deodorant sau antiperspirant?

de Gina Matei    |    21 Feb 2011   •   17:51
Deodorant sau antiperspirant?

153033-18-29-sante-page-05-image-0001.jpgAveţi de ales între deodorant şi antiperspirant. Sunteţi tentaţi să alegeţi unul dintre ele în funcţie de preţ sau de reclamă. Total greşit, spune Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Miko Med. Nu există două opţiuni, ci una singură. Există persoane care transpiră abundent şi cărora le sunt recomandate antiperspirantele. Motivul: acestea conţin o substanţă care inhibă activitatea glandelor sudoripare. În timp ce deodorantele, fără să influenţeze cantitatea de transpiraţie, neutralizează mirosul neplăcut, distrugând bacteriile care îl cauzează. Prin urmare, deodorantele pot fi folosite de oricine.

Optim: protecţie 6 ore
Alegerea este influenţată, aşadar, de necesităţile fiecărei persoane. După necesitate, se va ţine cont de un  alt criteriu: forma de prezentare. Baton, gel sau spray? "Baton sau gel", spune doctor Viviana Iordache, care susţine că sprayul nu se pulverizează doar pe piele, ci se risipeşte şi în aer, iar freonul din compoziţie distruge stratul de ozon.

De asemenea, trebuie să citiţi cu atenţie eticheta, pentru a vedea cât durează protecţia oferită de produs. Pe cele pe care nu scrie, protecţia este asigurată pentru 3-4 ore. Există şi variante de 6 şi mai multe ore. "Ideale sunt produsele care asigură 6 ore de protecţie. După această perioadă se spală bine zona axilei şi apoi se aplică produsul din nou."

Alergii
În principiu, utilizarea acestor produse nu are efecte adverse. Tot ce trebuie să simţim imediat după aplicare este o uşoară sen­zaţie de răcorire. Dacă apar usturimi, roşeaţă, adresaţi-vă medi­cului dermatolog. De asemenea, şi în cazul în care apare o alergie este recomandată o vizită la cabinetul unui medic dermatolog. Cel mai mare risc îl reprezintă apariţia unei suprainfecţii, ca urmare a utilizării produsului pe o zonă deja iritată.

Pentru a evita o iritaţie, nu aplicaţi antiperspirantul ime­diat ce v-aţi epilat. Specialistul nostru vă propune o soluţie pentru a scăpa de alergii: înlocuiţi pentru două zile antiperspirantul cu o loţiune preparată din 200 de mililitri de apă şi o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu. Cu această loţiune se tamponează axila.

Mit
"Recomand folosirea antiperspirantelor, pentru că mirosul neplăcut de transpiraţie este deranjant, iar transpiraţia în sine este un focar de infecţie", spune medicul Viviana Iordache. "Mulţi cred că antiperspirantele conţin substanţe toxice. E adevărat, aceste produse de îngrijire conţin substanţe cu potenţial periculos, dar cantitatea foarte redusă nu reprezintă un pericol pentru sănătate", afirmă specialistul. Medicul dă şi un exemplu: clorura de aluminiu. "Despre aceasta s-a spus că este toxică. Ar putea fi, dar pentru asta ar trebui să fie înghiţită. Pe de altă parte, în deodorant, această substanţă nu se găseşte în doze mari".

×
Subiecte în articol: cosmetica deodorantele