x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Dieta anului 2012

Dieta anului 2012

de Irina Cristea    |    21 Ian 2012   •   21:00
Dieta anului 2012

Dieta care se ia de boala cu furculita.
Promotorii dietei DASH o descriu ca pe noua minune a lumii. DASH vine de la Dietary Approaches to Stop Hypertension. Mai pe romaneste, metode de a preveni hipertensiunea cu ajutorul regimului alimentar. Se bazeaza pe rezultatele a trei studii realizate de Institutul National pentru Sanatate, o agentie guvernamentala americana ce tine de Ministerul Sanatatii, iar mai multe publicatii si experti in nutritie din Statele Unite au votat-o drept cea mai buna si eficienta dieta din ultimii ani.

S-a dovedit ca DASH poate reduce nivelul tensiunii arteriale in doar 14 zile, fara a se 'umbla' la cantitatea de sare consumata zilnic. A avut eficienta maxima in cazul persoanelor cu tensiune arteriala moderata spre mare, inclusiv in cazul prehipertensivilor. Hipertensivilor, care nu pot, de cele mai multe ori, sa renunte la medicatie, dieta DASH le-a imbunatatit nivelul tensiunii si a facut ca tratamentul sa fie mai eficient. Cand vine vorba despre colesterol, persoanele care au adoptat dieta au avut rezultate bune, mai ales daca au respectat, in paralel, si un program de exercitii fizice. Aceeasi reteta functioneaza in cazul persoanelor cu risc de diabet.

Principiile de utilizare a dietei mai inseamna pa­tru portii de fructe si legume, sase portii de cereale in­tegrale, doua portii de lactate, doua portii de gra­sime si cel mult sase de proteine animale. Portia in­seamna, in cazul cerealelor, o felie de paine nor­ma­la sau jumatate de cana de cereale pentru mic dejun. Pentru fructe si legume, portia are ca 'punct de reper' marimea pumnului. De aceasta dimensiune trebuie sa fie marul, portocala sau rosia, spre exemplu. Cand vorbim despre carne, o portie este strict cat dimensiunea palmei, iar portia de alu­ne sau de seminte inseamna cate poti tine in pumn. Lactatele au ca punct de reper un iaurt mic. Toate acestea duc la aproximativ 2.000 de calorii pe zi.

Nutritionistii au si cateva ponturi pentru ca dieta sa fie cat mai eficienta si, in acelasi timp, placuta si usor de urmat. De exemplu, fructele de padure proaspete adaugate la portia de cereale o transforma intr-o masa mai placuta si mai sanatoasa. Iaurturile de fructe, degresate si cu indulcitori artificiali pot fi o gustare rapida ideala sau chiar un mic dejun eficient pentru cei care sunt pe fuga dimineata. Toate nucile si alunele sunt sanatoase si bune pentru sanatatea inimii. E important sa fie nesarate. O recomandare importanta: cat mai multa culoare in farfurie! Carnea sa fie insotita de mai multe feluri de legume. Cu cat continutul portiei e mai bogat in culori, cu atat mai sanatoasa este.

Cum ar arata o mostra de meniu zilnic ce respecta principiile DASH?
Mic dejun: suc proaspat de portocale, cereale integrale cu lapte degresat si cateva zmeurici, o briosa cu scortisoara si stafide unsa cu un strat subtire de crema de branza slaba.
Pranz: sendvis din paine integrala cu friptura de curcan si svaiter degresat si cateva foi de salata verde; supa clara si salata de varza.
Gustare: o nectarina si o mana de migdale.
Cina: ciabatta unsa cu ulei de masline, somon la gratar si cartofi noi la cuptor, fasole verde si un praf de alune zdrobite.

Variantele de meniu arata ca dieta DASH nu le va lasa sa suferi nici de foame, nici de lipsa de diversitate. Restrictii sunt putine. De exemplu, se poate gati cu ulei vegetal, dar este interzisa prajirea alimentelor. Iar legumele si fructele pot fi consumate crude sau gatite, la abur, la cuptor sau sub forma de compot.

Variante pentru mic dejun:
l Un bol cu lapte de soia, cereale integrale si felii de banana proaspata
l Iaurt probiotic, fulgi de ovaz si afine pisate
l Doua felii de paine graham prajite, unse cu branza de vaci, stafide sau felii de banana
l Omleta din doua oua cu ciuperci taiate marunt si rosii descojite

Variante pentru cina:
l Salata de ton cu porumb dulce, lamaie si ceapa rosie
l Legume la gratar grill cu sos vinaigrette (dovlecel, vanata, morcov, ardei gras, ciuperci, ceapa rosie)
l Salata de fasole verde cu usturoi
l Paste integrale cu sos de rosii si usturoi

Variante pentru pranz:
l Supa crema de mazare cu crutoane
l Sote de legume (vanata, ceapa, morcov, ardei gras, ciuperci, usturoi)
l Peste la abur cu garnitura de orez salbatic
l Salata greceasca din foi de salata verde, branza degresata, crutoane, masline si sos de iaurt
l Supa-crema de ciuperci sau de rosii cu oregano si busuioc
l Orez sarbesc cu ciuperci si ardei gras
l Salata orientala
l Varza cu orez la cuptor

Dieta care se ia de boala cu furculita.
Promotorii dietei DASH o descriu ca pe noua minune a lumii. DASH vine de la Dietary Approaches to Stop Hypertension. Mai pe romaneste, metode de a preveni hipertensiunea cu ajutorul regimului alimentar. Se bazeaza pe rezultatele a trei studii realizate de Institutul National pentru Sanatate, o agentie guvernamentala americana ce tine de Ministerul Sanatatii, iar mai multe publicatii si experti in nutritie din Statele Unite au votat-o drept cea mai buna si eficienta dieta din ultimii ani.
S-a dovedit ca DASH poate reduce nivelul tensiunii arteriale in doar 14 zile, fara a se 'umbla' la cantitatea de sare consumata zilnic. A avut eficienta maxima in cazul persoanelor cu tensiune arteriala moderata spre mare, inclusiv in cazul prehipertensivilor. Hipertensivilor, care nu pot, de cele mai multe ori, sa renunte la medicatie, dieta DASH le-a imbunatatit nivelul tensiunii si a facut ca tratamentul sa fie mai eficient. Cand vine vorba despre colesterol, persoanele care au adoptat dieta au avut rezultate bune, mai ales daca au respectat, in paralel, si un program de exercitii fizice. Aceeasi reteta functioneaza in cazul persoanelor cu risc de diabet.
Principiile de utilizare a dietei mai inseamna pa­tru portii de fructe si legume, sase portii de cereale in­tegrale, doua portii de lactate, doua portii de gra­sime si cel mult sase de proteine animale. Portia in­seamna, in cazul cerealelor, o felie de paine nor­ma­la sau jumatate de cana de cereale pentru mic dejun. Pentru fructe si legume, portia are ca 'punct de reper' marimea pumnului. De aceasta dimensiune trebuie sa fie marul, portocala sau rosia, spre exemplu. Cand vorbim despre carne, o portie este strict cat dimensiunea palmei, iar portia de alu­ne sau de seminte inseamna cate poti tine in pumn. Lactatele au ca punct de reper un iaurt mic. Toate acestea duc la aproximativ 2.000 de calorii pe zi.
Nutritionistii au si cateva ponturi pentru ca dieta sa fie cat mai eficienta si, in acelasi timp, placuta si usor de urmat. De exemplu, fructele de padure proaspete adaugate la portia de cereale o transforma intr-o masa mai placuta si mai sanatoasa. Iaurturile de fructe, degresate si cu indulcitori artificiali pot fi o gustare rapida ideala sau chiar un mic dejun eficient pentru cei care sunt pe fuga dimineata. Toate nucile si alunele sunt sanatoase si bune pentru sanatatea inimii. E important sa fie nesarate. O recomandare importanta: cat mai multa culoare in farfurie! Carnea sa fie insotita de mai multe feluri de legume. Cu cat continutul portiei e mai bogat in culori, cu atat mai sanatoasa este.
Cum ar arata o mostra de meniu zilnic ce respecta principiile DASH?
Mic dejun: suc proaspat de portocale, cereale integrale cu lapte degresat si cateva zmeurici, o briosa cu scortisoara si stafide unsa cu un strat subtire de crema de branza slaba.
Pranz: sendvis din paine integrala cu friptura de curcan si svaiter degresat si cateva foi de salata verde; supa clara si salata de varza.
Gustare: o nectarina si o mana de migdale.
Cina: ciabatta unsa cu ulei de masline, somon la gratar si cartofi noi la cuptor, fasole verde si un praf de alune zdrobite.
Variantele de meniu arata ca dieta DASH nu le va lasa sa suferi nici de foame, nici de lipsa de diversitate. Restrictii sunt putine. De exemplu, se poate gati cu ulei vegetal, dar este interzisa prajirea alimentelor. Iar legumele si fructele pot fi consumate crude sau gatite, la abur, la cuptor sau sub forma de compot.

Variante pentru mic dejun:
l Un bol cu lapte de soia, cereale integrale si felii de banana proaspata
l Iaurt probiotic, fulgi de ovaz si afine pisate
l Doua felii de paine graham prajite, unse cu branza de vaci, stafide sau felii de banana
l Omleta din doua oua cu ciuperci taiate marunt si rosii descojite

Variante pentru cina:
l Salata de ton cu porumb dulce, lamaie si ceapa rosie
l Legume la gratar grill cu sos vinaigrette (dovlecel, vanata, morcov, ardei gras, ciuperci, ceapa rosie)
l Salata de fasole verde cu usturoi
l Paste integrale cu sos de rosii si usturoi

Variante
pentru pranz:
l Supa crema de mazare cu crutoane
l Sote de legume (vanata, ceapa, morcov, ardei gras, ciuperci, usturoi)
l Peste la abur cu garnitura de orez salbatic
l Salata greceasca din foi de salata verde, branza degresata, crutoane, masline si sos de iaurt
l Supa-crema de ciuperci sau de rosii cu oregano si busuioc
l Orez sarbesc cu ciuperci si ardei gras
l Salata orientala
l Varza cu orez la cuptor
×
Subiecte în articol: frumos și sănătos