x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Dieta care promite minuni: “Shred - Mănânci ce vrei şi slăbeşti în şase săptămâni”

Dieta care promite minuni: “Shred - Mănânci ce vrei şi slăbeşti în şase săptămâni”

de Istvan Deak    |    27 Aug 2014   •   15:13

Teoria pare simplă, în practică dieta a dat rezultate doar în SUA. Medicul şi scriitorul american Ian K. Smith a elaborat dieta “Shred”, care promite minuni în doar şase săptămâni. Dieta nu se axează pe reguli foarte stricte în privinţa a ceea ce mâncăm, ci mai mult pe de câte ori mâncăm. Dieta Shred se bazează pe un concept format dintr-o mică gustare la fiecare trei-patru ore în fiecare zi, timp de şase săptămâni. Prima regulă: gustarea să fie cuprinsă între 1.100 şi 1.300 de calorii. A doua regulă: 45 de minute de mişcare în fiecare zi. Revista germană Focus a analizat dieta Shred şi a ajuns la concluzia că ea poate da rezultate doar dacă respecţi cu stricteţe regulile impuse. Medicul Ian K.Smith garantează că oricine poate slăbi în şase săptămâni două mărimi de haine şi zece centimetri în circumferinţă. Smith a denumit fiecare săptămâna de dietă în parte. Prima săptămână: startul; a doua săptămână: provocarea; a treia săptămână: transformarea; a patra săptămână: recuperarea; a cincea săptămână: curăţarea; a şasea săptămână: triumful. Fiecare săptămână este un punct de plecare din rezultatele obţinute în cea precedentă.

Atenţie la grăsimile ascunse

Dieta surprinde şi prin faptul că interzice ca vreuna dintre gustări să fie omisă. Motivul: celule de grăsime rămân neatinse şi glicemia poate să scadă nepermis de mult. “O concentraţie stabilă de insulină are repercusiuni pozitive nu doar asupra greutăţii, ci şi pentru evitarea atacurilor de foame. Insulina are rolul de a filtra sângele de zahăr”, explică Smith. Dieta sa este recomandată în special celor care suferă de alergii faţă de anumite alimente, fiindcă permite consumul a aproape orice. Strict interzis este consumul de cola şi alte băuturi de acest tip, dar şi cel al altor produse finite, fiindcă de obicei conţin grăsimi ascunse. Cafeaua şi alcoolul sunt nerecomandate în anumite săptămâni ale dietei. Periodic este permis consumul unui pahar cu vin, o bere light sau câteva fulgi de chips.

Curăţare şi detoxifiere


O altă strategie de a păstra un echilibru al metabolismului este să îţi duci organismul într-un “roller-coaster” al caloriilor. Când începi săptămâna unu din Dieta Shred, vei reduce caloriile pe care le consumi. Apoi, în timpul săptămânii nr.3, vei aduce caloriile înapoi, crescând numărul lor. Aici poţi mânca pizza, paste (în cantităţi moderate) şi metabolismul tău va alerga “împotriva timpului”. Acest “roller-coaster” al metabolismului este o strategie perfectă pentru a scăpa de caloriile în plus. Majoritatea dietelor pun detoxifierea la începutul programului, ceea ce poate fi destul de intimidant. Dieta Shred, însă, încorporează detoxifierea în paşii finali ai planului, pentru ca tu să apuci să te pregăteşti de acest “angajament”. Spre deosebire de alte detoxifieri, “reţeta de curăţare” a Dietei Shred este una relativ uşoară – vei putea să consumi toţi nutrienţii de care ai nevoie şi să îţi cureţi organismul în acelaşi timp.

Gătit în apă minerală

Dieta nu interzice anumite alimente, dar recomandă un alt mod de preparare a lor. De exemplu, peştele şi carnea să fie gătite în apă minerală în loc de ulei, în timp ce legumele să fie preparate doar prin expunere la aburi. O altă recomandare este de a schimba cât mai des ingredientele. Legumele sunt permise după bunul plac al consumatorului cu atenţionarea ca legumele verzi să apară de trei ori mai mult decât cele galbene sau roşii, fiindcă ele conţin mai multe vitamine şi mai puţine calorii. Sunt permise fructele bogate în apă care nu majorează considerabil conţinutul de glicemie: mere, pere, grapefruit, kiwi. Fructele bogate în zahăr cum ar fi ananas, banane, mango, pepene sau struguri sunt permise cu măsură. În schimb, se recomandă consumul constant de peşte, datorită conţinutului bogat de Omega 3.

Cartofi, puţin spre deloc

Expertul nutriţionist Ian K.Smith consideră carnea ca fiind un produs de lux. El recomandă consumul de carne deschisă la culoare, cum ar fi cea de pui. Lactatele precum iaurtul, caşcavalul sunt permise ocazional, cu condiţia să aibă conţinutul de grăsime de 1,5%. Iaurtul de fructe sau cremele de brânză şi unt sunt interzise fiindcă ele conţin aditivi. El recomandă consumul de brânză, Mozzarella, Gouda sau Emmentaler, cu condiţia să nu se depăşească cele 1.300 de calorii impuse ca limita maximă pentru fiecare gustare. Cât priveşte consumul de pâine, el recomandă pâinea de secară din grâu integral. Pastele sunt permise, dar cu măsură. Orezul nu trebuie să lipsească în nici una dintre cele şase săptămâni de dietă. Cât priveşte cartofii, aceştia ar trebui să lipsească, dar, dacă se optează pentru câţiva fulgi de cartofi la o gustare, acest lucru nu ar trebui să pericliteze succesul dietei. Uleiurile din plante sunt permise în cantităţi mici, în ideea de a da un gust bun mâncărurilor consumate şi de a ne ajuta să depăşim săptămânile de dietă mai uşor.

Smith avertizează că în unele cazuri dieta Shred nu va da rezultatele scontate în ciclul de şase săptămâni. El recomandă repetarea dietei până când se atinge greutatea dorită. “Cine se opreşte după şase săptămâni şi îşi reia obiceiurile de dinaintea dietei, va pune kilogramele repede la loc”, avertizează Smith.

×