x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Diete de evitat după Sărbători

Diete de evitat după Sărbători

de Carmen Plesa    |    17 Ian 2010   •   00:00
Diete de evitat după Sărbători
Sursa foto: /stockxpertcom

Vreţi să slăbiţi? Lăsaţi pilulele magice, aparaturile stranii care vă promit să "ardă" grăsimile şi regimurile de slăbire sofisticate şi mâncaţi mai puţin!



Dacă vreţi să scăpaţi de şunculiţe, pregătiţi-vă de sacrificii şi efort, pentru că diete miraculoase nu există. Cel puţin asta susţin specialiştii de la Asociaţia Britanică pentru Dietetică (BDA), care a şi publicat o listă cu dietele ce trebuie evitate, indiferent de cât de tentaţi am fi să scăpăm de kilogramele acumulate cu ocazia sărbătorilor.

Supa de varză
Dieta cu supă de varză, cunoscută şi ca dieta care arde grăsimile, e bazată pe un fals, susţine BDA. Nici un fel de aliment nu poate "arde" grăsimile. Dieta este una dintre "clasicele" din domeniu şi are mai multe versiuni, dar în general presupune un regim alimentar bazat exclusiv pe supă de varză făcută în casă. Ţinută pe termen lung, această dietă poate duce la mari deficienţe nutriţionale, iar cei care o ţin ajung să fie îngroziţi când vine ora mesei şi au în faţa doar celebra supă.

"Detoxifierea"
Dietele de detoxificare au fost şi ele trecute pe lista neagră de specialiştii britanici. "Corpul uman funcţionează ca un sistem complex, capabil să se detoxifice singur. Ficatul e cel care munceşte pentru a elimina zilnic toxinele, aşa că nu e necesară o dietă specială în acest sens", scrie BDA. De multe ori, celebre datorită unor vedete care le promovează, aceste diete recomandă în general să se urmeze un regim bazat doar pe fructe/legume şi apă. Ţinute pe un timp îndelungat, pot da mari probleme de sănătate, deoarece exclud toate celelalte grupe de alimente. După "festinul" de sărbători e îndeajuns să reduceţi din porţii şi să măriţi cantitatea de fructe şi legume consumată, pentru a vă reduce greutatea, vă sfătuiesc nutriţioniştii britanici.

Siropul de arţar
Făcută celebră de Beyonce, dieta cu sirop de arţar pretinde că ajută la detoxifierea organismului şi la pierderea rapidă în greutate. Siropul de arţar este amestecat cu suc de lămâie şi piper cayenne, iar din acest "cocktail" trebuie să se bea până la 9 pahare, zilnic. Consumând doar această băutură, corpul primeşte mai puţin de 600 de calorii pe zi. "Dietele sub 600 de calorii pe zi nu trebuie ţinute fără supraveghere medicală, deoarece pot fi foarte periculoase pentru sănătate", spun cei de la BDA. Urmată pe termen lung, dieta poate provoca diverse afecţiuni deoarece nu conţine proteine şi nici vitamine sau fibre.

Regimul Atkins
Celebra dietă Atkins, foarte populară în urmă cu câţiva ani, a fost şi ea trecută pe lista cu "aşa nu" a specialiştilor britanici în dietetică. Versiunea cea mai dură a acestei diete presupune un regim alimentar fără pâine, cartofi, paste, orez, cereale. Cantitatea de legume permisă este foarte redusă, iar cea de fructe e aproape inexistentă. Potrivit celor de la BDA, dieta nu respectă ideea de alimentaţie sănătoasă, în primul rând din cauză că limitează sau exclude legumele, fructele şi cerealele, care au un rol important în reducerea incidenţei bolilor de inimă, a infarctului şi a unora dintre cancere.

Dieta Zone
Dacă vreţi mari bătăi de cap, apucaţi-vă de dieta Zone, glumeşte BDA, amintind cât de complicată devine o masă când ţii acest regim ce presupune ca porţiile tale să fie alcătuite din 40% carbohidraţi, 30% proteine şi 30% grăsimi. Aceste procente contrazic recomandările făcute de Agenţia pentru... Standardul Alimentar - Food Standard Agency. Aşa că, decât să vă pierdeţi timpul şi buna dispoziţie făcând calcule, mai bine modificaţi mărimea porţiilor pe care v-aţi obişnuit să le mâncaţi, o dată cu sărbătorile, şi veţi obţine cel puţin aceeaşi pierdere în greutate ca în cazul respectării principiilor "Zone".

"Războinicul" sau "vânătorul" mănâncă prost
"Dieta războinicului", cunoscută şi sub numele de "Dieta vânătorului" sau "Dieta omului cavernelor", presupune, cu mici variaţii, ca aceia care o urmează să mănânce o singură masă pe zi, între orele 17:00 şi 19:00, intervalul în care se presupune că "vânătorul" se întoarce acasă cu roadele muncii sale. În restul zilei, dieta cere să fie consumate gustări care constau în nuci, alune, seminţe sau fructe uscate. Să mănânci un mic dejun sănătos şi mese regulate, de-a lungul zilei, este de multe ori cheia principală a unui regim de slăbire, spun britanicii de la BDA. Aceştia mai atrag atenţia că nucile, alunele, seminţele şi fructele uscate, deşi bogate în nutrienţi, au foarte multe calorii, deci pot îngrăşa.

Sfaturi
Specialiştii de la Asociaţia Britanică pentru Dietetică susţin că, în general, pierderea în greutate care intervine în timpul acestor regimuri alimentare care se vor miraculoase se datorează, de cele mai multe ori, faptului că se consumă mai puţine calorii. Şi aceasta fie deoarece dieta propune anumite restricţii, fie pentru că acela care o ţine preferă să nu mai mănânce deloc decât să fie nevoit să consume la fiecare masă acelaşi aliment (cum ar fi supa de varză) sau să stea să numere carbohidraţii, lipidele şi proteinele.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă