x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Exerciţii fizice cu dureri de cap

Exerciţii fizice cu dureri de cap

de Magda Colgiu    |    11 Ian 2011   •   15:21
Exerciţii fizice cu dureri de cap

Antrenorii şi instructorii de fitness avertizează pe site-ul MSN că, dacă organismul este supus unui efort fizic, în afara benefi­ciilor dorite, pot apărea şi reacţii neobişnuite, plăcute şi neplăcute, printre care orgasmul, gazele intestinale...

1. Căscatul
Mulţi oameni cască după câteva minute de la începutul exerciţiilor fizice. Deşi până acum cercetătorii nu au aflat exact care e motivul, căscătul ar putea fi un mod al orga­nismului de a face faţă schimbărilor de activitate. Astfel, căscatul poate fi un indicator al faptului că organismul încearcă să se adapteze la modificările ce ţin de respiraţie şi de dilatarea vaselor de sânge (apărute atunci când faci efort).
Specialiştii citaţi de MSN recomandă ca, în cazul unui căscat excesiv, să se consulte medicul. Reprizele îndelungate de căscat pot fi un semn că tensiunea arterială nu este în limitele normale.

2. Gaze intestinale
Persoanele care fac multe exerciţii fizice ce implică muşchii abdominali au avut de multe ori surpriza acumulării de gaze intestinale. Cel mai frecvent acest lucru se întâmplă în cazul yoghinilor. Sfatul medicilor în acest caz este de a se evita lactatele, fasolea, broccoli înainte de a face sport.

3. Rinoree
Sportul acţionează asupra sistemului nervos care controlează nivelul secreţiilor din corp. De aceea, multe persoane se plâng că începe să le curgă nasul în timpul exerciţiilor fizice. În cazul în care exerciţiile fizice se efectuează afară, secreţiile nazale se pot declanşa şi din cauza polenului (dacă e vară), a temperaturii sau a umidităţii (dacă tempe­ratura e scăzută).

4. Orgasm
Visul oricărei femei este de a avea un abdomen plat şi tonifiat. Motiv pentru care execută sute şi sute de exerciţii. Dar în timpul acestor exerciţii multe femei afirmă că au... orgasm. Mai ales când lucrează intensiv.

5. Pocnituri în urechi
În general, problema pocniturilor în urechi apare în momentul în care organismul încearcă să menţină o presiune egală între aerul din afară şi cel din urechea mijlocie. Dacă efortul depus este foarte mare, sportivii se plâng de pocnituri în urechi. Pentru a scăpa de aceste zgomote, sportivul trebuie să înghită în sec, să caşte zdravăn sau să bea multă apă.

6. Arsuri la stomac
Senzaţia de arsură la stomac apare mai ales în cazul joggingului şi al exerciţiilor abdominale, deoarece mişcările respective împing conţinutul stomacului către esofag. Pentru a evita aceste senzaţii, ar trebui ca exerciţiile fizice să se facă la cel puţin două ore după masă. De asemenea, lactatele nu trebuie incluse în dieta zilnică. Dacă ţineţi seama de aceste măsuri şi senzaţia de arsuri persistă, mergeţi la medic.

7. Crampe musculare
Rolul exerciţiilor fizice este de a scăpa de kilogramele nedorite sau pur şi simplu de a tonifia organismul. Însă în timpul exerciţiilor fizice se elimină apă prin transpiraţie, astfel nivelul potasiului scade consi­derabil. În consecinţă, se pot produce crampe musculare. Situaţia se remediază simplu, mâncând o banană. De asemenea, este indicat să bem aproximativ 250 de mililitri de apă la fiecare 15-20 de minute, în timpul antrenamentelor.

8. Dureri de cap
În timpul, dar mai ales după exerciţiile fi­zice, mulţi tineri se plâng de dureri de cap. Motivul acestor stări este efortul fizic care produce dilatarea vaselor de sânge din creier. Durerea trece dacă sportivii se încălzesc foarte bine înainte de antrenamente şi dacă respiră corect în timpul exerciţiilor. Un alt sfat pe care îl dau specialiştii de la MSN este ca exerciţiile să nu se efectueze la temperaturi ridicate.

9. Incontinenţa urinară
Pierderea necontrolată de urină este mai frecventă la femeile în vârstă. Totuşi, în timpul exerciţiilor intense, ce presupun efort fizic foarte mare, numeroşi sportivi de performanţă trec prin astfel de episoade.
Pentru a combate incontinenţa urinară sunt indicate exerciţii Kegel, ce întăresc muşchii pelvieni.

×
Subiecte în articol: fitness