x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Fără riduri cu botox!

Fără riduri cu botox!

de Gina Matei    |    29 Iun 2010   •   00:00
Fără riduri cu botox!
Sursa foto: /Thinkstock

Tratamentul cu toxina botulinică este un tratament simplu, nechirurgical, care estompează şi elimină ridu­rile de pe frunte şi gât, dar şi pe cele din colţul ochilor. Un tratament de numai 10 minute cu o injec­ţie aduce în câteva zile rezultate vizibile.

Efectul toxi­nei botulinice debutează în 2-14 zile şi durează aproximativ 3-4 luni. Pentru a vă da seama dacă rezultatul este cel aşteptat, sunteţi sfătuiţi să faceţi o evaluare după 7-14 zile, prin efectuarea unor fotografii de control înainte şi după tratament.

Din păcate, rezultatele nu sunt permanente. Aşadar, este necesară întotdeauna reinjectarea sau revenirea asupra tratamentului după 4-6 luni.


CUM ACŢIONEAZĂ?
Prin acţiunea toxinei botulinice, grupuri musculare vizate îşi pierd capacitatea de contracţie. Pe de o parte, acest efect determină relaxarea completă a grupului muscular afectat, iar, pe de altă parte, va produce întinderea tegumentului ce aco­peră respectiva grupă musculară, care va scăpa, temporar, de riduri.


ESTE LETALĂ?

Toxina botulinică poate fi letală pentru oameni, dacă se depăşeşte doza. Cercetările au arătat că este nevoie de 2.500-3.000 de unităţi de toxină pentru ca aceasta să fie letală. În scopuri cosmetice se folosesc în mod curent doar 75 de unităţi.

Paradoxal, botoxul poate avea un efect secundar neaşteptat: poate provoca riduri. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Colegiul Medical Weill Cornell din New York. Potrivit oamenilor de ştiinţă, injectată repetat sau de neprofesionişti, toxina botulinică poate avea ca efect secundar apariţia de noi riduri. "Practic, paralizarea unora dintre muşchii faciali face ca alţi muşchi să devină mai proeminenţi, preluând din funcţii", spune doctorul David Becker, coordonatorul cercetării.


MAI UŞOR DE PREVENIT DECÂT DE TRATAT

O dietă săracă în vitaminele A, B, C şi E determină pierderea elasticităţii pielii, prin urmare favorizează apariţia ridurilor. Atunci când orga­nismul nu primeşte suficientă vitamina A, pielea devine uscată şi aspră.

Pentru a preveni deficitul de vitamina A este suficient să mâncăm de două ori pe săptămână carne slabă de vită sau de peşte. Potrivit profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, surse bune de vitamina A sunt şi morcovii, laptele, brânzeturile, ouăle. Dar pentru a stimula regenerarea ţesutului cutanat sunt necesare şi vitaminele din complexul B. Cele mai bune surse sunt cerealele integrale şi legumele cu frunze verzi (spanacul, salata verde, varza, broccoli).

×
Subiecte în articol: cosmetica