x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Frumuseţea începe de la picioare

Frumuseţea începe de la picioare

de Gina Matei    |    16 Mar 2010   •   00:00
Frumuseţea începe de la picioare
Sursa foto: /Thinkstock

Ciorapi fini. Pantofi din piele moale. Fusta deasupra genunchiului, uşor transparentă. E limpede că picioarele tale au nevoie de o grijă specială. Pentru că frumuseţea dar şi succesul încep de la picioare!



Sunt mai multe metode prin care poţi scăpa de părul de pe picioare. Eşti sigură că ai ales-o pe cea potrivită? Pentru a nu mai avea dubii, Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Miko Med, îţi spune care sunt metodele de epilare, avantajele şi dezavantajele fiecăreia dintre acestea. Tu decizi, în funcţie de cost, timp şi efect, pe care o alegi!

Epilarea definitivă este... sezonieră
1. Cu certitudine epilarea cu laser este o metodă modernă şi eficientă de îndepărtare a pilozităţii excesive. Ca argument în favoarea acestei medote, specialistul nostru spune că "este forma cea mai neagresivă de epilare".
În cazul în care această metodă vă tentează, trebuie să spuneţi NU bronzului. Cel puţin cu 2 luni înainte şi o lună după.

Cum funcţionează? Prin emiterea unei raze laser către foliculii firului de păr, suficient de puternică pentru a distruge rădăcina firului de păr. Nu trebuie să-ţi faci griji! Metoda acţionează doar asupra firului de păr, nu şi a pielii. Pentru a scăpa de părul nedorit, specialistul nostru vă propune câteva proceduri efectuate la 4-6 săptămâni una de cealaltă, pentru a fi cât mai eficiente. În general, tratamentul se încheie după 5-7 şedinţe. Din păcate, operaţiunea de epilare prin această metodă trebuie repetată cel puţin o dată la 8 luni.

Candidatele perfecte la această metodă de epilare sunt femeile cu pielea albă şi părul negru.

Avantaje: metodă nedureroasă, rapidă, eficientă
Dezavantaje: costul ridicat
Efecte secundare: în unele cazuri, poate apărea înroşirea locală a pielii, însă dispare după 3-4 zile
Contraindicaţii: metoda trebuie evitată de femeile însărcinate, pacienţii cu boli fotosensibile sau cei care consumă medicamente fotosensibilizante.


Epilarea cu ceară sau două săptămâni fără păr nedorit
2. Epilarea cu ceară îţi asigură 2-3 săptămâni de linişte în privinţa părului nedorit. Specialistul nostru atrage atenţia că persoanelor care au pielea sensibilă, ceara ar putea să le provoace arsuri. Există o variantă şi pentru aceste persoane: ceara rece. Aceasta este mai uşor de suportat. Aşadar, nu este atât de dureroasă precum cea fierbinte.

În ce constă metoda? Ceara se aplică fierbinte pe piele, iar aceasta se îndepărtează prin tragere. Practic, se smulge firul de păr. Ceara fierbinte dilată porii, facilitând îndepărtarea firelor de păr.
"Atenţie! Nu aplicaţi ceara pe pielea transpirată!", atrage atenţia medicul Viviana Iordache.

Epilarea cu ceară se realizează atât în cabinetele cosmetice, cât şi acasă, dar cu precauţie. În primul rând, după ce a fost încălzită pe foc, ceara trebuie testată pe o porţiune de piele înainte de a fi folosită, pentru a preveni arsurile.

Avantaje: se poate realiza acasă, este o metodă rapidă şi ieftină.
Dezavantaje: este o metodă dureroasă şi există riscul ca unele fire să se rupă deasupra pielii. Pot apărea şi infecţii ale pielii.
Contraindicaţii: Metoda nu este indicată persoanelor care prezintă fragilitate vasculară. Pentru acestea, există riscul spargerii vaselor.


Rapid? Alege cremele depilatoare!
3. Dacă criteriul de bază de care ţii cont atunci când te epilezi este rapiditatea, atunci alege cremele depilatoare din comerţ. Acestea prezintă avantajul că sunt uşor de aplicat şi îndepărtează tot părul de la suprafaţa pielii.
"Recomand această metodă femeilor cu mai puţin păr", spune dr Viviana Iordache.

Înainte de a aplica crema depilatoare, trebuie să vă asiguraţi că pielea este curată şi uscată. Crema se lasă 20 de minute pe picior după care se îndepărtează cu apă călduţă din abundenţă.

Cum acţionează? Crema depilatoare conţine substanţe chimice care au rolul de a dizolva keratina din care sunt compuse firele de păr. Te-ar putea deranja mirosul neplăcut! Asta pentru că atunci când compuşii intră în contact cu părul, va fi emanat un miros neplăcut, asemănător cu cel al sulfului. Mirosul neplăcut dispare după îndepărtarea cremei.

Avantaje: uşor de folosit, nedureroasă, preţul accesibil.
Dezavantaje: perioada scurtă de efect, aproximativ 5-7 zile.
Sfat: Înainte de a folosi o cremă depilatoare, este recomandat să o testaţi pe o mică parte a corpului şi să aşteptaţi 24 de ore pentru a-i vedea efectul. De asemenea, citiţi cu mare atenţie instrucţiunile!
Aparatele de ras - efect de scurtă durată

4. Probabil că tot criteriul rapidităţii te determină să alegi aparatele de ras. Ai grijă! Acestea nu dau un rezultat pe termen lung, pielea se menţine fină doar 2-3 zile şi apoi părul îşi face apariţia. Circulă mitul conform căruia epilarea cu aparatul de ras determină creşterea ulterioară a unui număr mare de fire. Fals! Acest mit este infirmat de specialistul nostru care precizează că "s-au făcut studii în acest sens şi s-a demonstrat că firele de păr cresc genetic, hormonal, fără nici o legătură cu metoda de epilare la care apelăm". Este însă adevărat că firul de păr va creşte mai viguros. În cazul aparatului de ras, lama taie doar firele de păr de la suprafaţa pielii, lăsând rădăcina intactă.

Avantaje: sunt foarte uşor de folosit, ieftine, metodă lipsită de durere.
Dezavantaje: Părul creşte foarte repede şi mai ţepos. De aceea, epilarea cu aparatul de ras trebuie repetată la aproximativ două zile pentru a avea o piele mereu fină.


Aparatele mecanice la îndemână
5. Sunt idividuale. Avantajul major îl reprezintă faptul că îl poţi avea acasă. Aşadar, este o metodă economică. Însă condiţia este să alegem un aparat de
calitate.

Cum funcţionează? Aparatul mecanic reuşeşte să prindă şi firele scurte de păr, le smulge din rădăcină, iar durerea este diminuată cu ajutorul accesoriilor din dotare ale aparatului. Înainte de a pune mâna pe aparat, asigură-te că ai pielea uscată şi curată. "Nu folosiţi cremă sau ulei de corp înainte", recomandă specialistul nostru.

Avantaje: Metodă economică, este uşor de folosit oriunde şi oricând. Preţul unui aparat este accesibil.
Dezavantaje: Există riscul apariţiei firelor de păr sub piele, care se infectează, creând un aspect inestetic zonei epilate. De asemenea, există femei care acuză dureri insuportabile.
Contraindicaţii: În principiu, aparatele de epilat pot fi folosite de oricine. Dar în cazul în care eşti însărcinată sau suferi de o boală care scade imunitatea, ar trebui să stai departe de ele.
Sfat: Asigură-te că eşti singura persoană care foloseşte aparatul! Acest obiect intră în categoria obiectelor care nu se împrumută!

×
Subiecte în articol: cosmetica