x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Gimnastica suedeză

Gimnastica suedeză

de Steluta Indrei    |    12 Sep 2011   •   21:00
Gimnastica suedeză

Este un antrenament complet, distractiv si accesibil tuturor, indiferent de varsta. Aceasta este cheia succesului pentru gimnastica suedeza. In tara de origine, peste 500.000 de persoane – adulti, varstnici, copii – practica zilnic exercitiile specifice acestui tip de gimnastica. Ea a fost creata de suedezul P.H. Ling, in secolul al XIX-lea. Dar de-abia in 1978, profesorul de educatie fizica Johan Holmsäter, in colaborare cu medici si kinetoterapeutii Friskis si Svettis, au creat 'o noua metoda de exercitii pentru sanatate si buna dispozitie' pe care au numit-o gimnastica suedeza. Dupa anii ’90, gimnastica suedeza a devenit extrem de populara si in Danemarca, Franta (unde exista chiar Federatia de Gimnastica Suedeza), Marea Britanie, Canada si SUA (este practicata mai ales de vedetele de la Hollywood). De foarte putin timp, aceasta activitate fizica a ajuns si in tara noastra.

Miscari simple, accesibile
Gimnastica suedeza a fost conceputa pe baza unor exercitii elaborate de kinetoterapeuti. Miscarile sunt simple, accesibile tuturor, indiferent de varsta si de conditia fizica. Gimnastica nordica este compusa din sase niveluri de dificultate, care se adapteaza posibilitatilor fizice si eventualelor probleme de sanatate ale participantilor.

Durata unei sedinte este de 50 de minute. Sedinta este compusa din mai multe parti: incalzire, tonifiere musculara, cardiotraining, stretching, relaxare. Exercitiile sunt destinate tonifierii intregului corp. Se efectueaza miscari pentru fiecare segment al corpului: gat, brate, trunchi, bazin, membre inferioare. Ceea ce este specific gimnasticii suedeze este cadrul in care se desfasoara antrenamentul: in aer liber. In cazul in care vremea nu permite acest lucru, exercitiile pot fi efectuate in interior, acompaniate de o muzica antrenanta.

In gimnastica suedeza nu se ­utilizeaza nici un aparat. Miscarile ­elaborate de kinetoterapeuti sunt in asa fel create incat spatele si ­articulatiile sa fie protejate si sa se evite accidentarile.

Previne bolile cardiovasculare
Potrivit lui Daniel Coury, specia­list in gimnastica suedeza, efectuarea periodica a exercitiilor asigura vitalitate, tonifierea musculaturii, o mai buna postura si coordonare a miscarilor. Beneficiile in privinta sanatatii au fost demonstrate in Suedia, unde aceasta gimnastica este considerata de utilitate publica. Medicii sustin ca practicantii gimnasticii nordice sunt feriti de boli ­cardiovasculare.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei