x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Gingivita – cea mai neglijată problemă dentară cu consecinţe grave - cum o prevenim, cum o tratăm?

Gingivita – cea mai neglijată problemă dentară cu consecinţe grave - cum o prevenim, cum o tratăm?

17 Oct 2018   •   21:55
Gingivita – cea mai neglijată problemă dentară cu consecinţe grave - cum o prevenim, cum o tratăm?

Prima impresie conteaza întotdeauna în relaţiile cu ceilalţi, iar una din reţetele de bază ale acesteia o constituie un zâmbet frumos şi sănătos. El este adesea natural, dar alteori obţinerea aclui depinde de cât de multă atenţie acordăm igienei tal orale. Se adaugă aici grija pentru vizitele regulate la cabinetul stomatologic, chiar fără să avem dureri sau să observăm modificări de orice fel în aspectul estetic sau funcţional al dinţilor noştri.

Dacă v-aţi luptat cu disconfortul provocat de umflarea sau iritarea gingiei, cu o uşoară sângerare după fiecare periere a dinţilor, urmată de o schimbare a culorii gingiilor atunci  este vorba de  una dintre problemele dentare frecvente cu care se confruntă o mare parte a persoanelor:  gingivita (inflamarea gingiei). Afecţiunea este cauzată de depunerea tartrului pe suprafaţa dinţilor, mai exact placa bacteriană (peliculă moale şi incoloră, constituită de bacterii care se formează adesea pe dinţi şi gingii).

Cauzele gingivitei

Gingivita atre cîteva manifestări evidente prin care ea poate fi identificată. În primul rînd  gingia se colorează  în roşu intens, roşu violaceu şi se inflamează. Acestea vin alături de acumularea la nivel local a unui lichid, sângerarea gingiei şi schimbarea texturii acesteia. De asemenea, apare o sensibilitate sau retracţia gingivală, precum şi instalarea unei respiraţii neplăcute.

Microorganismele, bacteriile, toxinele şi acizii depuşi pe suprafaţa dinţilor şi a gingiilor, în lipsa unei igiene orale corespunzătoare şi neîndepărtarea acestora în mod regulat conduce la inflamarea ţesutului gingival. Prin formarea plăcii bacteriene se produce mineralizarea elementelor anorganice din salivă, iar acumularea tartrului dentar devine foarte greu de curăţat cu ajutorul produselor obişnuite de igienă dentară. Prin urmare, cauzele care favorizează apariţia gingivitei sunt constituite de placa bacteriană si tartrul. În plus înghesuireadinţilor şi neadaptarea coroanelor impiedică igenizarea corectă a cavităţii bucale.

Sfatul medicului: Netratarea gingivitei poate avea efecte distructive asupra dinţilor, iar retragerea osului şi a gingiilor de pe rădăcina dinţilor se soldează cu creşterea sensibilităţii dentare, carierea dinţilor şi ulteriorinstalarea mobilităţii acestora. Mai mult, tratamentul ineficient şi inflamaţiile grave ale gingiei produc dureri şi favorizază patrunderea plăcii bacteriene în sulcus – şanţul dintre gingie şi dinte. Acestea sunt simptomele ireversibile ale parodontitei, o formă avansată a gingivitei şi o sursă sigură de pierdere a dinţilor.

Măsuri de prevenire și tratare a gingivitei 

.........................

Citește mai departe și află cum poți preveni și trata gingivita

×