x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Gutuia, fructul dragostei

Gutuia, fructul dragostei

de Anca Aldea    |    24 Mar 2012   •   21:00
Gutuia, fructul dragostei

Sa aveti in permanenta in casa o gutuie! – ne sfatuiesc nutritionistii. Acest fruct aromat si extrem de gustos are calitati terapeutice pe care putini le cunosc. Gutuia se lupta cu succes cu afectiunile hepatice, digestive si respiratorii, sustin specialistii. Un astfel de fruct contine vitamine, saruri minerale, glucide si fibre.

Gutuia, careia grecii ii spuneau “kythoni' sau “kydoni', era deseori confundata cu marul. De fapt, in antichitate ea era denumita “marul auriu', iar oamenii acelor vremuri credeau ca ea era chiar “fructul interzis' din Gradina Raiului. In mitologia greaca, gutuia este asociata cu Afrodita, zeita dragostei. In antichitate, a fost asociata cu fertilitatea si a jucat un rol important in ceremoniile de nunta, fiind oferita miresei pentru a-si inmiresma buzele pentru sotul sau. Pe insula cretana Kydonia, de unde acest fruct isi trage denumirea stiintifica de Cydonia oblonga, gutuia era considerata “fructul dragostei'.

Sucul proaspat de gutui ajuta la tratarea insuficientei pancreatice, dar si a guturaiului, afectiunilor pulmonare si a tuberculozei, arata cercetatorii, citati de presa romaneasca. Coaja acestui fruct poate fi un real medicament, potrivit oamenilor de stiinta japonezi. Un studiu realizat de acestia a relevat faptul ca invelisul gutuilor poate inhiba dezvoltarea virusurilor care declanseaza hepatita de tip A, B si C, un tratament in acest sens trebuind sa dureze circa o luna, timp in care gutuile vor fi consumate preferabil crude, sub forma de piure. Samburii de gutuie pot fi folositi pentru prepararea unui ceai recomandat pentru afectiuni ca: tusea, bronsita si raguseala.

Nu in ultimul rand, gutuile ajuta la digestie si la indepartarea senzatiei de greata, iar tinctura obtinuta din semintele acestui fruct se foloseste impotriva urticariei. Nici frunzele de gutui nu raman neutilizate – din ele se poate prepara un ceai contra diareii, iar degeraturile pot fi tratate cu seminte de gutui macerate la rece, potrivit presei mioritice, care-i sfatuieste pe eventualii doritori de remedii naturiste sa-si intrebe mai intai medicul.

×