x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Imposibila iubire, moda

Imposibila iubire, moda

de Loreta Popa    |    13 Dec 2009   •   00:00
Imposibila iubire, moda
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Orice poveste începe cu "A fost odată"... Unele poveşti încep însă cu "Este"... La fel şi cea a Venerei Arapu, un model pentru orice femeie modernă.



Este o femeie. A vrut să devină balerină, dar a crescut prea înaltă, a vrut să urmeze Medicina, dar a ales Artele Frumoase. Povestea ei a căpătat esenţă datorită iubirii pe care a dăruit-o celor din jurul ei şi a faptului că naivitatea nu i-a stat niciodată în caracter. Este un Taur prin definiţie, pentru că nu renunţă la nici o idee atunci când crede cu tărie că se poate realiza. Dar mai presus de orice există familia, copiii, realizările ei cele mai frumoase şi motivul pentru care viaţa ei este perfectă. Fără această împlinire personală, faima şi bani sunt doar cuvinte goale. "Mă consider foarte norocoasă că pot să trăiesc frumos muncind. Sunt pasionată de ceea ce fac şi munca mă face fericită. La ce bun banii, dacă viaţa ta este goală", spune Venera Arapu. "Am umblat mult prin lume, am văzut multe, şi fiind din fire deschisă şi receptivă am zis: «Da, asta ar merge», iar în momentul de faţă cred că ar fi momentul ideal pentru a crea un loc de a socializa la un anumit nivel. O cafenea literară, unde oamenii să nu vină doar ca să bea şi să mănânce, ci să comunice, să schimbe idei. De la o anumită vârstă nu te mai interesează să ţopăi. Vrei să discuţi ceva interesant. Nu ai cum să cunoşti oameni noi, interesanţi, pentru că în general oamenii nu mai au timp. Cred că retragerea tot mai frecventă în carapacea lor, în colţul lor, a celor tineri, sub 30 de ani, care stau numai în faţa calculatoarelor ne va aduce surprize mai târziu. Va dispărea familia, vor dispărea tradiţiile, tot. Societatea, omenirea în general se schimbă în rău. Cu toţii muncim, avem rezultate bune sau mai proaste, dar trebuie să avem şi o viaţă a noastră, să nu alergăm mereu după ce mâncăm. Mai sunt şi lucruri pentru suflet care ne lipsesc."

Gânduri închinate copiilor
În momentul în care discuţia alunecă pe panta familiei, a copiilor, faţa i se destinde într-un surâs pe care o mamă îl recunoaşte imediat. Mândria, bucuria, afecţiunea pentru cei doi copii se citesc pe chipul acestei femei peste care timpul nu a îndrăznit să lase urme. Are un băiat genial. La 14 ani este în clasa a XI-a. De doi ani este la Bucureşti. "După divorţ, am hotărât să aduc copiii aici. Lui Matei i-a prins bine faptul că prima parte a vieţii a trăit în Franţa. A deprins o anumită rigoare şi o seriozitate care nu ne sunt specifice nouă, românilor. Îi vor fi de mare ajutor. Are respect pentru timpul celuilalt, nu ar întârzia, nu ar încurca oamenii. Când spune ceva, aşa e. S-a format în ideea asta. Acum e la Şcoala Franceză şi îi place. Recunoaşte că într-un anumit fel viaţa este mai plăcută aici. Mai vie. Spiritul nostru latin se simte. Copil fiind, face diferenţa. Da, Parisul este frumos, viaţă culturală, muzee, se întâmplă lucruri, aici este mult mai sec, dar în altă ordine de idei oamenii sunt mai altfel. Clea are 4 ani, este la grădiniţă. Cu voia lui Dumnezeu, sper să mai fie pentru că întotdeauna mi-am dorit trei copii". I-a învăţat ce a ştiut mai bine, din tot, ca orice părinte. Familia este din punctul ei de vedere pe primul loc. La divorţ s-a răsturnat o lume... "Am lucrat cu soţul meu, am fost o echipă. Unul a făcut ceva, celălalt altceva. Am avut două momente dificile în viaţă. Când am plecat la Paris prima dată, Matei avea 2 ani şi a rămas aici, iar un an practic am stat despărţită de el, un an în care a trebuit să mă adaptez la o nouă cultură şi nu mi-a fost uşor. Apoi, divorţul, pentru că în viaţa oricărui om acest lucru produce un cutremur. Sunt nişte ani trăiţi împreună, lucruri făcute împreună. Indiferent de sentimente, între oameni există alt tip de dragoste, care nu este neapărat cea dintre un bărbat şi o femeie. Când împarţi multe lucruri cu un om, se naşte o prietenie. E dificil, dar trebuie să încerci să păstrezi această prietenie trecând peste lucrurile care nu au funcţionat. Copiii sunt cea mai mare realizare a mea. E o artă, este o de proporţie, un echilibru, ca-n orice de altfel. Nu poţi să mizezi totul pe cartea profesională. Sau numai pe cartea familiei, pentru că altfel eşti neîmplinit. Trebuie să ne ocupăm proporţional de ambele zone. În viaţă trebuie să faci în primul rând ceea ce-ţi place, să încerci să te cunoşti foarte bine, să iubeşti ceea ce faci. Succesul, reuşita, banii vin întotdeauna după. 90% dintre oameni nu au avut norocul să iubească meseria pe care o practică, dar să-ţi găseşti drumul este esenţial".

Nu există modă în România
"Cândva, la noi industria uşoară era printre cele mai solide, acum aproape că a dispărut", spune Venera Arapu. "Nu există un sistem sănătos în care să se lucreze. În alte domenii, de exemplu în muzică, lucrurile s-au mişcat mult în România. Nu există modă în România, pentru că este o meserie costisitoare, în care nu poţi să creezi, să produci, să investeşti pentru că apoi să te gândeşti "Ce fac cu produsele mele?". Totul trebuie să funcţioneze pe sistemul de comandă. Când lucrezi în confecţii în România, lucrezi la întâmplare, nu ştii cine îţi va comanda marfă. Peste tot în lume, cu şase luni înainte, când se prezintă o colecţie există o campanie de vânzări şi magazinele, clienţii vin, văd şi comandă produsele pe care le doresc din colecţia prezentată. Tu, ca producător, mergi la sigur. De aceea mulţi dintre creatorii români lucrează în sistemul de comandă pentru doar câţiva clienţi fideli. Îşi irosesc creativitatea. Moda este o industrie, nu un hobby. Este o meserie din care trebuie să trăieşti. Se stinge totul, creativitate există, dar o spun cu mare tristeţe, nu există sistemul în care să primeşti comenzi... La noi totul este de azi pe mâine."

Modalităţi de exprimare
În 1998, concursul de creaţie "Jeunes Createurs-Brother" de la Beijing a avut 959 de candidaţi din 26 de ţări. Premiul al II-lea în concurs i-a revenit româncei Elena Venera Rotaru Arapu, 29 de ani, studentă în anul III la Design vestimentar. Celebra şcoală ESMOD din Paris i-a oferit o bursă. Stabilită la Paris, ea a reuşit să se impună, fiind printre puţinii români care îşi comercializează propriile colecţii peste hotare. Este singura creatoare din România care figurează în calendarul prezentărilor de modă de la Paris, alături de Yves Saint Laurent, Christian Lacroix, Jean Paul Gaultier, Karl Lagerfeld, Valentino, Paco Rabanne. Născută la 21 mai 1968, Venera Arapu este o femeie creativă, avangardistă, de o frumuseţe şi eleganţă fermecătoare. Nu s-a limitat doar la acest mod de exprimare. A ales să investească în Market 8, Balthazar, French Bakery, Gaia, locuri care au împrumutat din personalitatea Venerei Arapu.  

×
Subiecte în articol: stare de lux