x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Inelul, politeţea şi laptele ne salvează de indigestia de Sărbători

Inelul, politeţea şi laptele ne salvează de indigestia de Sărbători

de Irina Cristea    |    15 Dec 2010   •   23:40
Inelul, politeţea şi laptele ne salvează de indigestia de Sărbători

142693-diet-food-making-you-fat.jpgDeopotrivă aşteptate cu nerăbdare şi temute, Sărbătorile de iarnă pot fi parcurse fără mari probleme pentru sănătate şi siluetă cu ajutorul unor mici, dar eficiente trucuri. Revista americană Glamour a făcut un inventar al celor mai la îndemână măsuri menite să ne asigure petreceri fără griji.

 

1.Un inel „împopoţonat”
E drept că un aceesoriu extrem de vizibil poate fi un plus pentru o ţinută festivă, dar de unde şi până unde poate res­pec­tiva podoabă să reducă numărul caloriilor ingerate la ma­­sa de Crăciun sau de Anul Nou? Răspunsul vine din partea lui Wendy Brazilian, autoarea cărţii „The SuperfoodsRx Diet”. Ea spune că un inel zdravăn împodobit sau o brăţară greu de ig­norat ne vor sări în ochi de fiecare dată când ducem la gură lin­gura, furculiţa sau linguriţa. Şi vor servi drept „alarmă” că ne-am înfruptat suficient din ciorba de bur­tă, friptura de porc cu cartofi gratinaţi sau crema de zahăr ars.

 

2. Un pahar cu lapte
Uneori nu există timp sau chef pentru o gustărică exact înainte de a pleca la petrecere. Dar a ne aşeza la masă flămânzi e la fel de periculos pentru sistemul digestiv precum este a pleca la cumpărături pe burta goală, pentru finanţe. Ba chiar mai periculos în termeni calorici, este de părere Keri Gans, un alt specialist consultat de cei de la Glamour. „A face economie de calorii pe parcursul zilei, în aşteptarea mesei festive, e doar o garanţie că veţi mânca mult mai mult ca de obicei”, crede Gans. Propunerea: un pahar cu lapte degresat înainte de plecare. „Are un conţinut echilibrat de carbohidraţi şi proteine, e uşor de consumat şi menţine energia la un nivel stabil.”

 

3. Multă politeţe
Da, un oaspete amabil poate fi un oaspete mai ferit de indigestie sau de kilograme în plus. Expertul american în nutriţie JJ Virgin ne sugerează să aducem la masa la care suntem invitaţi un bol sau un platouaş cu un aperitiv uşor şi să fim primii care să-l devoreze. Sugestiile sale: legume la grătar stropide cu oţet balsamic, humus sau un sos fresh şi picant de tomate, preparat în casă.

 

4. Privirea înainte
„Concentraţi-vă atenţia asupra comesenilor şi nu asupra mâncării. Este ocazia ideală de a sta la poveşti cu membrii familiei, cu prietenii sau cu colegii de la muncă. Toată lumea e relaxată, nimeni nu se grăbeşte nicăieri. Şi ar fi păcat să vorbiţi cu gura plină”, spune Keri Gans.

 

5. Strategie la farfurie
Nutriţoniştii americani ne vând un pont pentru momentul desertului. Ideea este să „ornăm” farfuria cu fructe atrăgătoare şi să adăugăm în spaţiile rămase libere tentaţiile cele mai cumplite: feliile de cozonac, prăjiturile cu ciocolată şi câte şi mai câte alte bunătăţi. Cu cât vor avea mai puţin spaţiu la dispoziţie, cu atât mai puţin ameninţătoare vor fi.

 

6. Strategie la pahar
Cea mai bună idee pentru a reduce numărul caloriilor din băutură şi de a evita o pileală straşnică este regula alternanţei. Treceţi de la un pahar cu alcool la unul de apă minerală pentru o seară cât mai lungă, cât mai plăcută, cât mai „uşoară”. Şi pentru o dimineaţă pe măsură.

Petrecere frumoasă!

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos