x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Ingrijire cu produse bio

Ingrijire cu produse bio

18 Dec 2007   •   00:00

Frecvenţa reacţiilor alergice la produsele cosmetice clasice a crescut foarte mult in ultimele decenii. Unele substanţe chimice din aceste produse au fost invinuite chiar şi pentru apariţia cancerului de piele, astfel incăt femeile s-au orientat către substanţele naturale, din plante.

Frecvenţa reacţiilor alergice la produsele cosmetice clasice a crescut foarte mult in ultimele decenii. Unele substanţe chimice din aceste produse au fost invinuite chiar şi pentru apariţia cancerului de piele, astfel incăt femeile s-au orientat către substanţele naturale, din plante. "Produsele bio sunt o modă a ultimilor cinci ani. Cumpărătorii mizează pe ideea că aceste produse au mai puţini coloranţi, conservanţi şi mai puţine parfumuri artificiale. In realitate, majoritatea produselor bio au la fel de mulţi conservanţi şi stabilizatori ca orice alt produs cosmetic clasic: EDTA, benzoaţi şi parabeni", ne spune dr Viviana Iordache, medic primar dermatolog la Miko Med. O altă problemă a produselor cosmetice bio este că extractele de plante nu mai păstrează proprietăţile iniţiale dacă sunt inglobate in creme. "Prin procesare chimică, substanţele bio işi pierd o mare parte din calităţile iniţiale, iar produsul obţinut nu este atăt de eficient", precizează dr Viviana Iordache.

Există un număr mare de extracte din plante utilizate in diverse produse cosmetice pentru acţiunea lor decongestionantă. Extractul de arnică sau cele care conţin flavonoide au acest efect asupra tenului. Alte extracte, precum cel din mentă, au acţiune tonică şi dezinfectantă. Cel mai bun cicatrizant este extractul de gălbenele. "Nu există insă un extract care să aibă proprietăţi antirid demonstrate", precizează dr Viviana Iordache.

Etichete

Pentru a cumpăra un produs bio de calitate, ar trebui să ţinem seama de căteva informaţii de pe etichetă: numele producătorului, data de expirare, dar şi modul de conservare. Parabenii, benzoaţii şi EDTA trebuie să fie in cantităţi căt mai mici sau chiar inexistente. Chiar şi in aceste condiţii, putem face alergii de la un produs bio, ca la orice cosmetice. Cu căt produsul are mai multe ingrediente, cu atăt creşte riscul de alergii. De aceea, dr Viviana Iordache recomandă cosmeticele simple, cu puţine ingrediente.

CELULITĂ. Uleiul de castane, gelul de arnică sau cel de iederă sunt foarte bune anticelulitice, cu efect drenant. Ele nu se folosesc pentru toate tipurile de celulită, ci numai pentru tratamentul celulitei edematoase, cu retenţie de apă. "Cremele anticelulitice pot conţine mai multe extracte din plante, iar combinaţiile nu sunt intotdeauna potrivite tipului de celulită al femeii. O astfel de asociere nerecomandată este intre extractul de castane şi cafeină. Fiecare dintre ele tratează un alt tip de celulită", atrage atenţia dr Viviana Iordache.

CONSERVARE. In produsele cosmetice clasice există conservanţi precum EDTA, benzoaţi sau parabeni, care provoacă uneori reacţii alergice. Există insă căteva produse care sunt conservate prin alte metode şi care nu au efectele nedorite ale substanţelor chimice. Apa termală sterilă sau sterilizările cu ultraviolete sunt astfel de tehnici de conservare.

×
Subiecte în articol: cosmetica viviana iordache