x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Investiţii sănătoase

Investiţii sănătoase

de Irina Cristea    |    25 Feb 2011   •   16:56
Investiţii sănătoase
153722-letsgorideabike.jpgExistă investiţii sănătoase la propriu şi la figurat. Cheltuieli al căror scop este creşterea "indicelui de fericire” şi îmbunătăţirea stării de sănătate. Cel puţin asta este una dintre teoriile pentru care pledează acum specialiştii americani în "stare de bine”. Ei spun că nu e o fiţă să facem unele achiziţii care, teoretic, ne-ar fi peste mână. De pildă, nu e fiţă să cumpărăm 250 de grame de mure în plină iarnă, în loc de mere, pentru că beneficiile acestor fructe de pădure fac ca investiţia să merite. Iar sugestiile lor nu ţin numai de zona alimentaţiei, ci şi de cea a aparaturii de ultimă (sau, în fine, penultimă) generaţie sau a tehnicilor de relaxare. Revista Self le inventariază pe rând.

De exemplu, ce-aţi zice de un ceas cu monitori­zare cardiacă inclusă? În afară de "scump, domne, scump!" (costă cam 200 RON). Realitatea este că nici măcar nu e din cale-afară de scump – desigur, la standardele americane după care operează experţii de la Self. Ei sugerează că, la cât cheltuieşte, în medie, o familie pe mâncatul în oraş (41% din bugetul alocat hranei), rărirea incursiunilor în restaurante şi în localuri de tip fast-food ar amortiza suma investită într-un astfel de ceas. Cu ajutorul lui, utilizatorul va şti cum să îşi adapteze programul de antrenament în aşa fel încât să obţină rezultate maxime cu impact minim asupra sănătăţii inimii.

O altă investiţie ce merită atenţie este bicicleta. Utilizarea constantă a mijlocului de locomoţie şi de antrenament poate creşte durata vieţii de la trei la 14 luni, după cum indică rezultatele unui studiu publicat anul trecut în Environmental Health Perspectives. Dacă alergarea sau mersul pe jos pe distanţe lungi e metoda preferată de a face sport, bine ar fi să direcţionaţi o parte din buget către achiziţionarea unei perechi noi şi cât mai bune de încălţări potri­vite, care să protejeze articulaţiile.

La capitolul alimentaţie, specialiştii americani ne cer să ne îndreptăm spre nişte fructe ceva mai rare în sezonul rece – murele. Studii recente arată că murele protejează împotriva unor tipuri de cancer şi sunt, de asemenea, o sursă importantă de fibre care ajută în curele de slăbire şi în echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.

Pentru că cel mai adesea uităm sau nu avem timp să ne gândim la relaxare, două investiţii sănătoase la acest capitol nu vor întârzia să-şi arate roadele. De exemplu, publicaţia Journal of Alternative and Complementary Medicine a semnalat că masajul nu doar relaxează, ci şi tonifică organismul şi îl ajută să facă faţă factorilor externi care pot duce la îmbolnăviri. În vederea unei asemenea investiţii, o idee de a face economie ar fi renunţarea, o zi sau două pe săptămână, la folosirea maşinii personale. Dacă nu e cazul de aşa ceva, la rărirea curselor cu ta­xiul sau la optarea pentru mers pe jos în defavoarea mijloacelor de transport în comun, sugerează experţii citaţi de Self.

×