x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Lumina care întinereşte pielea

Lumina care întinereşte pielea

de Steluta Indrei    |    10 Aug 2012   •   21:00
Lumina care întinereşte pielea

Varsta sau razele Soarelui au lasat urme asupra chipului tau? Ridurile fine, pistruii, petele pigmentare si leziunile acneice pot fi atenuate printr-un tratament noninvaziv, numit fotointinerire. Pentru acest tratament se utilizeaza un aparat ce emite unde BBL (broad band light), explica doctor Dana Miricioiu, medic dermatolog. BBL este considerat cel mai sigur si mai eficient aparat care emite lumina intens pulsata, pentru ca este singurul capabil sa asigure racirea si protectia pielii inainte, in timpul si dupa impulsul luminos. De asemenea, temperaturile cu care se actioneaza se pot seta computerizat pentru fiecare leziune si tip de piele. Leziunile vasculare, cele pigmentare sau post-acnee, pielea imbatranita, dar si parul nedorit pot fi remediate cu ajutorul tratamentului de fotointinerire, sustine doctor Dana Miricioiu.

In timpul tratamentului, se poate resimti pentru scurt timp o senzatie de caldura atunci cand lumina este absorbita de zona asupra careia se actioneaza. Energia undelor BBL incalzeste straturile superficiale ale pielii, fiind absorbita in mod selectiv de fibrele de colagen, pigmentii sau hemoglobina din vase, explica medicul. Energia fototermica elimina multe dintre vasele fine care cauzeaza inrosirea pielii, dar si melanina in exces responsabila de leziunile pigmentare. In urma tratamentului se vor forma noi fibre de colagen, ceea ce va conferi pielii un aspect catifelat, luminos si intinerit. O usoara inrosire a pielii poate aparea dupa tratament, insa dupa cateva ore se estompeaza, a precizat dermatologul Dana Miricioiu. Petele de soare si pigmentatia nedorita se pot intensifica la culoare pe zonele tratate, urmand sa dispara dupa cateva zile printr-o usoara descuamare a pielii.

Tratamentul poate dura intre cateva minute si o jumatate de ora, in functie de suprafata care va fi tratata si tipul procedurii. Orice zona a corpului poate fi tratata cu lumina intens pulsata. Dar cel mai frecvent se aplica pe zonele expuse si afectate de lumina solara: fata, gatul, dosul mainilor, decolteul si umerii. Rezultatul final depinde de fiecare leziune, de numarul tratamentelor efectuate, de vechimea afectiunii si de reactia individuala a pielii. De obicei, sunt necesare intre 2 si 5 sedinte de tratament, realizate la un interval de 2-4 saptamani. Dupa tratament este important sa respectati toate instructiunile medicului privind produsele de ingrijire a pielii ce trebuie folosite. Acestea reduc riscul unor reactii inflamatorii si asigura o vindecare rapida si sigura a zonelor tratate. Tototdata, pielea este sensibila la razele ultraviolete, de aceea este interzisa expunerea directa la soare timp de cateva saptamani dupa tratamentul de fotointinerire.

×