x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Machiajul bio: a fi frumoasă în mod natural

Machiajul bio: a fi frumoasă în mod natural

de Steluta Indrei    |    23 Noi 2012   •   12:18
Machiajul bio: a fi frumoasă în mod natural

Fără conservanţi de sinteză, fără coloranţi artificiali, fără parfumuri chimice, produsele de machiaj bio prezintă avantaje de necontestat, mai ales pentru persoanele cu piele sensibilă. Ingredientele acestora provin din culturi de plante ecologice, atestate şi certificate, iar substanţele active sunt 100% naturale. De ce produse cosmetice bio? Pentru că prin piele pot pătrunde în organism substanţele chimice din produsele pe care le folosim zilnic pentru îngrijire şi înfrumuseţare. Pentru că parfumurile, conservanţii, coloranţii de sinteză pot provoca în cazul celor cu piele sensibilă reacţii alergice uneori severe. Din păcate, doar puţine femei dispun de o trusă de make-up 100% naturală. Multe nu au curajul să renunţe definitiv la produsele clasice de machiaj. Acestora le este greu să-şi imagineze că pot avea un machiaj tot atât de reuşit fără a folosi pudra, rujul sau fardurile de sinteză cu care sunt obişnuite. În plus, există unele mituri despre cosmeticele bio. Iată principalele idei preconcepute:

-    Machiajul bio se conservă mai puţin bine decât cel tradiţional deoarece nu conţine conservanţi (parabeni, silicon) sau coloranţi artificiali. Fals. Extractele vegetale şi uleiurile esenţiale naturale, care înlocuiesc conservanţii artificiali, au rolul de a conserva tot atât de bine produsele de make-up bio, garantând siguranţa şi calitatea acestora.

-    Machiajul bio este alergenic. Dimpotrivă, produsele clasice de machiaj care conţin coloranţi artificiali pot da reacţii alergice severe. Înainte de a fi autorizate spre comercializare, toate produsele bio de calitate sunt testate dermatologic în laboratoare independente.
-    Machiajul bio nu are un miros persistent. Da, pentru că acesta conţine uleiuri esenţiale extrase din plante, pe când multe dintre machiajele tradiţionale conţin parfumuri de sinteză, chimice.

-    Machiajul bio conţine puţine ingrediente. Într-adevăr, ceea ce este cu atât mai bine. Cu cât compoziţia unui produs cosmetic este mai simplă, cu atât el are o calitate mai bună, iar riscul de a provoca alergii este mai redus. În plus, etichetele şi compoziţia produselor cosmetice bio sunt strict reglementate şi controlate. De aceea, utilizând un machiaj bio avem certitudinea de şti exact ce conţine şi, prin urmare, de a şti exact ce punem pe piele. 

-    Machiajul bio este mai scump. Adevărat. Acesta ar fi singurul dezavantaj al cosmeticelor bio certificate, de calitate. Motivul: costurile substanţelor active şi ale celorlalte ingrediente 100% naturale se repercutează asupra preţului final al produsului de make-up bio.
În prezent, există o gamă completă de make-up bio: de la pudră, fond de ten, ruj, gloss până la mascara, fard de obraz sau de pleoape, eye-liner etc. Cum avem siguranţa că un produs de machiaj este bio? Potrivit reglementărilor europene în domeniu, toate produsele cosmetice bio certificate trebuie să aibă pe etichetă una dintre menţiunile: “Cosmebio”, “Ecocert”, “Produs ecologic şi biologic” sau “0% parafine, 0% silicon, 0% parabeni”.

×