x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Mic dejun antimahmureală

Mic dejun antimahmureală

de Irina Cristea    |    20 Apr 2011   •   21:10
Mic dejun antimahmureală
Sursa foto: /Thinkstock

162044-thinkstock105492694.jpgFie postul cât de post şi sărbătoarea, cât de sărbătoare, se ştie (şi se vede şi la jurnalele de ştiri de la televiziuni) că românii de-abia aş­teap­tă să dea iama pe (ne)săturate în bucatele de Paşte. Setea le e, adesea, pe măsura poftei de mân­care. Şi puţine lucruri pot strica o sărbătoare mai rău decât o mahmureală de toată frumu­se­ţea.

Răul odată făcut, următorul pas nu poate fi decât minimizarea daunelor. Direct din SUA vin câteva sfaturi avizate de nutriţionişti pentru a face faţă urmărilor neplăcute ale unei seri poate prea plăcute. Cheia – un mic dejun „deştept” care să respecte câteva principii de bază.

Mic-dejunul ideal după un exces bahic constă dintr-un amestec de proteine, carbohidraţi şi grăsimi sănătoase. „Proteinele şi grăsimile asigură saţietatea iar carbohidraţii furnizează energie. Mare grijă când alegeţi tipul de grăsimi – evitaţi-le pe cele saturate. La capitolul carbohidraţi, optaţi pentru cereale integrale – ovăz şi grâu. Este important şi ca masa să nu fie prea bogată în calorii. Nutriţioniştii consultaţi de revista Prevention recomandă un mic dejun „în valoare” de 400 de calorii. E suficient de mult ca să asigure necesarul energetic fără a suprasolicita metabolismul. Foarte recomandat este iaurtul probiotic, bun în special pentru persoanele care au pro­bleme cu bila din cauza excesului de alcool.

Hidratare, hidratare, hidratare este o altă recomandare a nutriţioniştilor. Lichidele reaşază echilibrul între apa şi sarea din orga­nism. Şi, că veni vorba, mare atenţie la cantitatea de sare ingerată. După o petrecere stropită din belşug cu băutură, e important să mâncaţi mai nesărat. Ceea ce înseamnă şi să vă ţineţi departe de alimentele procesate sau de semipreparate.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos