x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Monturile: cum le tratăm. Sfatul medicului specialist (VIDEO)

Monturile: cum le tratăm. Sfatul medicului specialist (VIDEO)

19 Sep 2018   •   04:10
Monturile: cum le tratăm. Sfatul medicului specialist (VIDEO)

Monturile sunt, deopotrivă, o problemă medicală și una estetică. Oricât de mult ne interesează… frumusețea piciorului, oricât ne dorim să fim „în trend” în ceea ce privește încălțămintea pe care o purtăm, este clar că trebuie să prevaleze sănătatea piciorului și starea noastră de bine. Aflăm astăzi ce sunt monturile, cum le putem preveni și cum le putem trata de la dr. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie & Traumatologie, specializat în chirurgie modernă artroscopică și minim invazivă.

Ce sunt monturile?

„Monturile reprezintă o afecțiune frecvent întâlnită în lumea ortopediei, mai ales la femei. Monturile apar atunci când deviază degetul mare al piciorului spre celelalte degete, iar metatarsul deviază spre interiorul piciorului”, spune dr. Tarek Nazer. Estetic, apare o deformare a piciorului, o „diformitate”, dar mai important este că persoanele care suferă de monturi au dureri la mers și chiar atunci când stau pe loc, în picioare.

Monturile (Hallux valgus) reprezintă o deformare complexă a primei raze a piciorului, inclusiv devierea laterală a degetului mare (orice abatere mai mare de 15-20 grade este considerată a fi anormală). O astfel deviație produce o proeminență pe capul metatarsian (baza degetului mare), adesea urmata de dezvoltarea unui burse (inflamație) plină cu fluid, care provoacă disconfort și durere atunci când se freacă de pantofi.

Care sunt factorii favorizanți și cum se pot trata monturile?

Nu se știe exact de ce apar monturile, dar s-a stabilit că există o predispoziție genetică – dacă am avut pe cineva în familie cu monturi putem avea și noi, însă mai des se întâlnesc cazuri de ereditate de la mamă la fiică.

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli

Monturile apar ca o mică diformitate, care se agravează în timp și datorită anumitor factori favorizanți. Una dintre cele mai frecvente cauze este purtarea de încălțăminte îngustă și de încălțăminte cu toc. O altă cauză o reprezintă bolile asociate. De exemplu, dacă avem reumatism sau probleme aticulare, acestea favorizează apariția monturilor, hallux valgus, respectiv o diformitate la nivelul hallusului piciorului.

În ce privește tratamentul, spune dr. Tarek Nazer, „din păcate, în acest moment, nu există o metodă de tratament medical care să oprească evoluția; nu putem trata monturile fără chirurgie. O dată ce montul a devenit dureros, acesta este un semn pentru un tratament chirurgical. Tratamentul chirurgical constă în corectarea axului, metatarsului falangian și interfalangian. Adică atunci când degetul deviază spre exterior, metatarsul, osul ăsta al piciorului, el deviază spre interior. Degetul mare care este alcătuit din două falange și el se duce spre celelalte degete”, explică chirurgul, care ne dă mai departe detalii asupra felului în care decurge operația:

„Noi trebuie să acționăm așa: ....................................

Află mai mult despre cum decurge operația de tratare a monturilor, pericolul de recidivă, cu previi monturile și care sunt pantofii potriviți. Citește și urmărește video, ca să afli tot ce trebuie să știi despre monturi

×