x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Octombrie roz: "More Than Talk"

Octombrie roz: "More Than Talk"

de Roxana Roseti    |    25 Oct 2009   •   00:00
Octombrie roz: "More Than Talk"
Sursa foto: Roxana Roseti/Jurnalul Naţional

Un decor desprins parcă din tărâmul minunilor, acela în care Alice e plimbată nestingherit de imaginaţia lui Lewis Carroll. Falduri roz, petale roz, colivii albe din care se aude trilul unor păsări invizibile, femei frumoase, bărbaţi eleganţi... Un bal? Dacă este vorba despre un bal al vieţii, ei bine da, acesta poate fi un "bal".

Desfăşurarea celor de mai sus s-a produs la 15 octombrie, în cel mai mare centru comercial din Europa: Westfield Center, Londra. Au fost prezente personalităţi, dar în scop caritabil şi în nici un caz acela de a-şi etala toaletele. Nu a fost vorba despre Ţara Minunilor, ci despre Cruda Realitate. Şi cum destulă cruzime e pe faţă, de ce să nu fim sinceri şi să recunoaştem că altfel este acceptată realitatea atunci când e înfăţişată cu delicateţea lacrimii din colţul ochiului.

Data de 15 octombrie a reprezentat punctul de plecare al campaniei "More Than Talk" - iniţiativă a Samsung care, astfel, a lansat la Londra "Ziua Europeană pentru Conştientizarea Cancerului de Sân". Evenimentul, ce a purtat mesajul "Everybody's Doing It: 15.10.09", a marcat faptul că, începând cu această zi, femeile din întreaga Europă (şi nu numai) vor fi încurajate să fie mai conştiente în ceea ce priveşte cancerul de sân.

ADMIRAŢIE
De departe cel mai emoţionant moment al evenimentului l-a reprezentat un film documentar. Cu patru doamne: Amanda Jones (fiica sa, în vârstă de 33 de ani a murit în urma cancerului de sân), Wendy Evans-Scott (a reuşit să biruiască boala), Emily Holt (diagnosticată în 2008, luptă încă împotriva bolii) şi Maria Cesay (are un caz în familie). Ştim că nu vă gâdilă urechea în mod plăcut. Însă nu s-a insistat pe oripilare, ci pe incredibila resursă a sufletului de a escalada durerea. Toate cele patru doamne au fost prezente la eveniment. Admirabile.

Admirabilă Amanda Jones, 67 de ani: elegantă, cu un fluture negru în păr, luptătoare prin surâs şi prin forţa discursului împotriva durerii pe care a trăit-o şi încă o mai trăieşte. Nu trebuie omis faptul că, în fiecare an, la 1 octombrie se aprind lumini roz care îmbracă cele mai reprezentative clădiri sau monumente din toată lumea (motivul acţiunii credem că deja este de la sine înţeles). Din 2001, Fundaţia Renaşterea - România a lansat Programul de Prevenire şi Combatere a Cancerului de Sân şi a inclus ţara noastră pe lista ţărilor care produc evenimentul legat de "octombrie roz".

E bine să fim frumoşi şi sănătoşi, dar să nu ignorăm că în spatele cortinei de culoare pală viaţa poate oricând să se transforme într-o colivie albă...

×
Subiecte în articol: sănătate & beauty