x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Păr sănătos, cu remedii naturiste

Păr sănătos, cu remedii naturiste

de Gina Matei    |    07 Iul 2009   •   00:00
Păr sănătos, cu remedii naturiste
Sursa foto: iSTOCKFOTO/

Soarele puternic al verii este duşmanul de temut al părului gras, dar mai ales al celui uscat. Prin urmare, câteva măşti, o îngrijire atentă, dar şi un regim alimentar echilibrat pot foarte bine proteja podoaba capilară.



Şamponare cu gălbenuş de ou
Măştile naturale, preparate acasă, sunt soluţia cea mai la îndemână pentru a reda părului sănătatea de care are nevoie. Dintre acestea, masca cu gălbenuş de ou este indicată tuturor tipurilor de păr. Gălbenuşul de ou se aplică la rădăcina firului de păr (în cazul în care părul este lung se fac cărări) timp de o jumătate de oră, apoi se clăteşte părul cu apă. Mai mult decât atât, Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med, recomandă înlocuirea şamponului cu câteva gălbenuşuri de ou.

Pentru părul uscat şi degradat din cauza expune­rii prelungite la soare se poate folosi o mască simplă, preparată dintr-un amestec de gălbenuş de ou cu smântână. De asemenea, gălbenuşul de ou se poate asocia cu uleiul de măsline. Se aplică pe păr şi se întinde bine. După 30 de minute, masca trebuie îndepărtată cu apă din abundenţă. Dacă aveţi părul gras, puteţi încerca amestecul de gălbenuş de ou cu miere. Dar şi masca cu tărâţe de grâu înmuiate într-o infuzie de coada şoricelului este la fel de benefică. Aceasta va fi lăsată 30 de minute să acţioneze, după care se înlătură cu apă călduţă din abundenţă. "Recomandat ar fi ca aceste măşti să se aplice pe toată perioada verii. Se previne astfel degradarea părului", precizează dr Cristina Bălănescu.

Dacă la întoarcerea din sejurul de la mare observaţi că părul dumneavoastră şi-a pierdut din strălucire, puteţi opta pentru decocturi din rostopască, coada şoricelului, ţintaură, iarbă mare sau calomfir. Decoctul se prepară cu o lingură de plantă, la alegere, la 250 ml de apă. Se fierbe zece minute şi se beau trei căni pe zi, o perioadă de 20 de zile. De două-trei ori pe săptămână, planta fiartă pentru decoct se aplică la rădăcina firelor de păr, apoi se acoperă capul cu un prosop timp de o jumătate de oră. Acest tratament poate fi repetat ori de câte ori este necesar.

Pentru stimularea creşterii părului se poate folosi tinctura de ardei iute. O dată pe săptămână, se tamponează zonele în care dorim această stimulare.

Şi împotriva căderii părului există remedii natu­riste. Pentru combaterea acestei probleme, doctorul Cristina Bălănescu recomandă o soluţie preparată astfel: 50 ml de ulei de măsline sau ricin amestecat cu 50 ml de gaz, 50 ml de alcool de 40 de grade şi o căpăţână de usturoi. Usturoiul şi alcoolul pot fi înlocuite cu 50 de ml de tinctură de ardei iute. În acest amestec, se îmbibă un tampon de vată cu care se fricţionează pielea capului. Se acoperă capul cu un prosop o jumătate de oră, după care se spală în mod normal.

ALIMENTAŢIA. Sănătatea părului depinde în mare măsură şi de regimul alimentar. Întrucât firul de păr conţine aproape în întregime proteine, este recomandat să mâncăm peşte, carne albă şi lactate. Reducerea carbohidraţilor şi renunţarea la făinuri albe ori alimente bogate în gluten vă vor scuti de problemele neplăcute: mătreaţa şi excesul de sebum.

×
Subiecte în articol: păr cosmetica