x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Parfumul care regăseşte… "timpul pierdut"

Parfumul care regăseşte… "timpul pierdut"

de Magda Cristina Ursache    |    07 Noi 2012   •   01:22
Parfumul care regăseşte… "timpul pierdut"
Sursa foto: Thinkstock

Nu e chiar madlena proustiană, dar este inspirat în bună măsură de cartea lui Marcel Proust "În căutarea timpului pierdut”. Convinsă că, dintre toate amintirile copilăriei, cea mai puternică este experienţa trăită, la 12 ani, într-o noapte de toamnă, în inima unui parc – o experienţă un picuţ cam înspăimântătoare, după căderea întunericului, chiar dacă era într-o ceată de prieteni – Beth Barrial a avut ideea unei afaceri de succes: parfumul care recuperează amintirile copilăriei! Nu cred că noaptea cu pricina, cea din parc, a fost una de Halloween, dar ea s-a fixat puternic în memorie nu datorită adrenalinei (parţial provocată de spaimă), cât datorită sentimentului sublime de libertate absolută pe care eroina noastră l-a trăit în acele ore ale fragedei adolescenţe.
Senzaţiile de atunci, ca şi alte arome şi amintiri din copilărie, din adolescenţă, ba chiar şi din "anii tinereţii timpurii” (nu că între timp Beth ar fi îmbătrânit prea mult) au determinat-o să înfiinţeze, în anul 2000, împreună cu fratele ei, Brian Constantine, o mică afacere de familie numită "Black Phoenix Alchemy Lab”. Laboratorul a fost amenajat în camera din spate a casei locuite de prietenul ei de atunci, Ted. (Între timp, Ted i-a devenit soţ!). Împreună au lărgit afacerea, bazându-se pe produse pentru frumuseţe şi parfumuri. Totul se învârte în jurul acelor mirosuri, arome, fragranţe – spuneţi-le cum doriţi! – care sunt capabile să extragă din memorie cele mai sensibile amintiri. E de ajuns să le spuneţi ce parfum dezvoltă o anumită întâmplare din trecut pentru dumneavoastră, şi ei vor crea esenţa care se potriveşte. Puteţi să mai cereţi,  de  exemplu, parfumuri şi esenţe care să dea contur olfactiv personajelor din cărţile dumneavoastră preferate. Alice, din "Alice în Ţara Minunilor” a lui Lewis Carrol, de exemplu, vă "mirosi” a lapte, miere şi flori, în vreme ce Pisica din Cheshire (care oricum nu era decât un zâmbet uriaş) ar putea fi revelată de un parfum din merişoare, mosc negru, romaniţă şi levănţică.
Săptămâna trecută, de Halloween, Beth şi partenerii ei au lansat pe piaţă o linie nouă de arome, numită "Dia de los Muertos” (ziua morţilor, cum altfel?), un amestec de mirosuri de floare de cactus, smirnă, zahăr şi tutun. Anul acesta, "piaţa” a mai fost cucerită de linia de parfumuri "Lady Amalthea” (inspirat de cartea "Ultima licornă”).

Ar mai fi multe de povestit, dar cel mai simplu ar fi să încercaţi parfumurile tinerilor întreprinzători. Asta dacă se întâmplă cumva să fiţi în trecere prin oraşul… Californian Burbank!

×
Subiecte în articol: parfum