x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Parfumul Josephinei

Parfumul Josephinei

de Magda Cristina Ursache    |    10 Ian 2013   •   00:31
Parfumul Josephinei

Am mai scris la rubrica aceasta despre parfumuri create pentru regine şi îndrăgite de acestea – inclusiv despre fragranţele preferate de reginele Elisabeta (alias Carmen Sylva) şi Maria ale României. De data aceasta vă voi provoca să “râvniţi” mai sus, chiar, la parfumul unei împărătese. Şi nu orice împărăteasă, ci aceea care, în viaţa-i, l-a însoţit pe Napoleon Bonaparte, omul care a marcat istoria modernă a omenirii.

Parfumul Josephinei Bonaparte (Josephine de Beauharnais) se potriveşte cel mai bine strălucirii noului an, datorită notei sale sublimate de mosc. Se spune că femeia pe care împăratul a iubit-o la fel de intens şi pe când nu-i era nevastă (ci aparţinea altuia), şi cât i-a fost soţie, şi după ce a repudiat-o, femeia aceasta puternică în fragilitatea iubirii ei, îndrăgea foarte mult aroma de mosc. Se mai spune că această aromă a rămas în camerele ei de la Palat mulţi ani după ce ea a părăsit Parisul, retrăgându-se într-o semisihăstrie pe care doar corespondenţa ei cu Napoleon o mai tulbura... Ah! Şi scrisorile ei purtau acea puternică amprentă de mosc!

(Acum, sigur, mai există şi anecdote răutăcioase – cum ar fi acel celebru mesaj pe care i l-ar fi trimis Napoleon: “Nu te spăla, vin imediat!”. Dar el era veşnic “îmbătat” de un alt parfum, cel al corpului ei! E şi motivul pentru care, probabil, apa de colonie folosită de cea de a doua soţie a Împăratului, Maria Luiza - care avea ca notă principală aroma violetelor de Parma - n-ar fi putut să-l... provoace la fel de mult.)

Cât despre Napoleon Bonaparte, se ştie despre el că prefera aroma de lămâie, de coajă de citrice. Şi folosea aproximativ 120 de litri din această apă de colonie, într-un an.

Dar să ne întoarcem la parfumul imperial al Josephinei! Aminteam despre nota intensă de mosc, însă nu era doar atât. Parfumul, creat pentru ea pe la 1800 de una dintre marile case pariziene, era de fapt un mix de arome, cele mai multe florale, delicate: trandafir, iris, hyacint şi violetă. Uşor bătrânicios la început, parfumul ce-i poartă numele – care a fost “recompus” şi pe care-l poţi achiziţiona, la o adică, dacă te afli în oraşul traversat de Sena – te surprinde aproape imediat după aceea prin modernitatea lui! E oximoronul perfect, în lumea fragranţelor...

×
Subiecte în articol: parfum