x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Pelada, o formă de alopecie

Pelada, o formă de alopecie

de Oana Antonescu    |    22 Ian 2008   •   00:00

Brusc, fără dureri, fără usturimi ale scalpului, fără nici un avertisment. Aşa se instalează pelada, o formă de alopecie care apare pe zone bine delimitate, rotunde sau ovale.

Brusc, fără dureri, fără usturimi ale scalpului, fără nici un avertisment. Aşa se instalează pelada, o formă de alopecie care apare pe zone bine delimitate, rotunde sau ovale. Aceste zone fără păr, una sau mai multe, pot afecta orice zonă a scalpului: ceafa, zona tâmplelor sau creştetul capului. “În cele mai multe cazuri, pelada sau alopecia areată este declanşată de factori psihoemoţionali. Un şoc traumatic, posto­perator, stresul cronic sunt cauze frecvente de pierdere a părului”, ne spune dr Viorel Trifu, şeful secţiei de dermatologie a Spitalului Clinic Militar Central. Factorii genetici, cei de mediu, dezechilibrul hormonal sunt alte motive incriminate în apariţia alopeciei areate.

 

Frecventă la copii

Pelada are o incidenţă foarte mare în rândul copiilor şi adolescenţilor. Am fi tentaţi să credem că ei nu au motive de stres, însă “orice schimbare a mediului de viaţă este percepută de către cei mici ca o sursă de stres”, explică dr Viorel Trifu. Mutarea copilului de la o şcoală la alta, plecarea părinţilor la muncă în străinătate sau tensiunile în relaţia de familie pot declanşa căderea părului. La copii, pelada poate fi uneori o consecinţă a infecţiilor bacteriene, virale sau cu paraziţi intestinali (giardia, cel mai adesea), iar aceste cauze trebuie întotdeauna investigate. Pelada nu ocoleşte însă nici adulţii. De două ori mai mulţi bărbaţi decât femei fac peladă. În multe cazuri, această afecţiune dermatologică poate fi asociată şi cu tulburări autoimune, precum tiroidita sau miastenia gravis. Uneori, pelada se remite spontan, pentru totdeauna sau numai pentru o perioadă de timp. “De la caz la caz, tratamentul poate consta în medicaţie sedativă (în doze mici la copii), tratament cu dermatocorticoizi, cu vasodilatatoare care îmbunătăţesc irigarea firelor de păr, vitaminoterapie pentru îmbunătăţirea meta­bolismului firelor de păr şi medicaţie imunomodulatorie pentru stimularea sistemului imunitar”, precizează dr Viorel Trifu. O altă metodă de tratament al peladei este fotochimioterapia (PUVA), care presupune expunerea pacientului la lămpi care emit radiaţii UVA, după ce în prea­labil i-a fost administrat un medicament care sensibilizează pielea la acţiunea acestor radiaţii.

 

FORME. În general, pelada afec­tează scalpul, însă există şi pelada sprâncenelor, a ge­ne­lor, a părului pu­bian sau a bărbii. Boa­la se poate ex­tinde pe toată su­prafaţa scalpului, ceea ce medical poartă numele de peladă totală. O for­mă particulară a bolii este pelada universală, care presupune pierderea părului în totalitate, pe toate zonele corpului.

 

RECOMANDåRI. Dr Viorel Trifu recoman­dă persoanelor cu pe­ladă cura heliomarină, evitarea unor alimente cum sunt cafeaua şi produsele care conţin cafeină, alcoolul, condimentele, dar şi eli­minarea factorilor de stres, chiar prin psihoterapie. Specialiştii dermatologi nu recomandă în asemenea cazuri usturoiul şi gazul. Acestea nu numai că nu sunt eficiente în tratamentul peladei, dar pot provoca iritaţii şi chiar suprainfecţii.

×
Subiecte în articol: dermatologie pelada