x close
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pericolele din alimentație influențează sănătatea

0
Autor: Diana Scarlat 12 Feb 2018 - 21:50
Pericolele din alimentație influențează sănătatea

Lumea medicală trage un semnal de alarmă în legătură cu faptul că multe dintre afecțiuni sau chiar blolile grave pot fi provocate de alimentație. Cu semnul întrebării încă, pe seama substanțelor chimice din alimente, dar și a Organismelor Modificate Genetic sunt puse astăzi mai multe afecțiuni, malformațiile congenitale, bolile degenerative și chiar cancerul. Problemele sunt cauzate și de hormonii de creștere, mai ales atunci când sunt folosți în exces. Iar antibioticele din alimente scad eficiența tratamentelor.

Pentru a înlătura pericolele din alimentație, putem alege alimente produse ecologic, dar trebuie să cunoaștem semnificația specificațiilor de pe etichetă. Pentru a ne asigura că facem alegerea corectă, diferența denumirii fiind dată de țara din UE în care sunt produse. Alimentul ecologic trebuie să respecte standardele impuse de Uniunea Europeană pentru producție și etichetare, adică fără: pesticide, îngrășăminte sintetice sau din nămoluri de epurare, erbicide, antibiotice, bioinginerie, hormoni și radiații ionizante. Dacă produsul este etichetat ca fiind „organic”, înseamnă că a fost verificat, ferma a fost inspectată și producția a fost certificată, după  ce s-a constatat că s-au respectat toate regulile impuse de standardele UE. „Natural” și „100% natural” nu înseamnă certificat ca fiind Bio, Eco sau Organic. Oricine poate pune asta pe o etichetă, fără nicio răspundere legală, chiar dacă se constată că respectivul produs conține chimicale.

Certificarea se face pentru etichetarea conform standardelor UE, iar natural poate însemna doar că planta sau animalul a crescut în natură. Produsele organice nu pot conține niciun fel de OMG. Untul bio, de exemplu, este obținut din lapte de la animalele crescute ecologic, iar în acest proces se verifică atât modul în care sunt crescute animalele - în aer liber și hrănite cu furaje ecologice.

 

Alimentele ecologice

- au gust mai bun, pentru că nu suferă modificări genetice și nu sunt tratate cu diverse substanțe chimice.

- nu slăbesc sistemul imunitar, în timp ce studiile au demonstrat că organismele modificate genetic (OMG) conduc la slăbirea imunității și, drept urmare, cresc riscul de alergii, disfuncții sexuale sau cancer.

- nu cresc rezistența organismului la antibiotice.

- nu conțin reziduuri de pesticide. Deși pesticidele sunt eficiente în lupta împotriva dăunătorilor, se elimină prea puțin prin spălare. Mare parte dintre acestea ajung în corpul nostru, prin ingerare.

- au o mai mare capacitate antioxidantă. antioxidanții stimulează imunitatea și protejează celulele de atacul radicalilor liberi, ne apără de boli și întârzie îmbătrânirea.

- cel mai bun mod de a-i feri pe copii de boli este de a evita consumul de alimente stropite cu pesticide.

Substanțele minerale artificiale ajunse în organism cresc riscul de autism și aDHD.

 

Ce trebuie să știm despre mâncare

O vitamină efervescentă sau un supliment alimentar luat fără a ține cont de sfatul unui medic nu poate suplini deficitul de vitamine din organism, pe care trebuie să le luăm din alimentație.

Unele pot face mai mult rău decât bine, dacă substanțele pe care le conțin nu sunt dozate optim. În urma unor studii s-a constatat că unele dintre ele au fost asociate creșterii riscului de dezvoltare a mai multor tipuri de cancer și chiar apariţiei pietrelor la rinichi sau a colecistului. Prof. univ. dr. Ion  Schileru, de la Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București, a publicat un articol științific despre suplimentele alimentare, în care arată că folosirea acestora poate fi considerată o măsură de „avarie“, nu un substitut pentru o dietă alimentară suficientă și variată. Specialistul amintește nevoia de a consul t a cu atenție recomandările nutriționale pentru diferitele categorii de vârstă, sex, activități desfășurate, condițiile de mediu etc. „Curent, noțiunile de supliment alimentar și supliment nutritiv sunt considerate echivalente.

Termenul «supliment nutritiv » are numeroase semnificații, însemnând deopotrivă produse complexe destinate sportivilor, produse pentru corectarea carențelor de vitamine și minerale, până chiar și combinații alimentare destinate copiilor (cum ar fi laptele cu cereale).

Unele dintre aceste suplimente au o arie largă de utilizare, cum este cazul multivitaminelor care sunt benefice oricărui consumator care are o stare de sănătate dezechilibrată, afectată de solicitări pasagere ori încercată de boală.

Cu totul diferită este administrarea suplimentelor speciale, care trebuie folosite la recomandarea unui specialist”, explică prof. dr. Ion Schileru, subliniind faptul că în legătură cu orice supliment alimentar se presupune că ar putea avea anumite efecte nedorite asupra consumatorului, astfel încât este firesc să fie urmărite și cunoscute aceste efecte, mai ales cele nocive.

 

Experimentele arată că ființa umană este legată de schema tradițională de hrană din mediul natural. Unii consumatori au nevoie de suplimente alimentare, în timp ce alții le aleg pe baza tendințelor generale. Numărul celor care consumă în mod curent suplimente alimentare este din ce în ce mai mare.

 

Bomba din suplimentele alimentare

La polul opus față de alimentele bio se află Organismele Modificate Genetic (OMG), plante sau animale al căror ADN a fost modificat. Aceste produse au fost supuse unor teste pe termen scurt, pentru a se determina efectele asupra oamenilor și mediului înconjurător, dar testele făcute până în prezent nu sunt relevante pentru stabilirea cu exactitate a efectelor nocive ale acestora.

Substanțele chimice, hormonii de creștere și antibioticele sunt folosite în exces în unele ferme, atât pentru plante, cât și pentru animale, iar consumul acestora poate provoca boli grave, alergii, intoleranță la gluten sau lactoză și alte afecțiuni.

Multe substanțe nocive au fost descoperite, în urma controalelor, în produsele fals etichetate ca „tradiționale”, care nu corespund standardelor UE pentru certificare BIO, Eco sau Organic.

Produsele organice de origine animală, precum carnea roșie, carnea de pasăre, ouăle și produsele lactate, provin de la animale care au fost hrănite 100% cu produse furajere ecologice, cărora nu le-au fost administrate antibiotice sau hormoni de creștere și care au acces la aer liber.

Alimentele „organice” pot fi: 100% organice (complet ecologice sau făcute din ingrediente organice); organice (cel puțin 95% organice); „realizat cu ingrediente organice” (conține cel puțin 70% ingrediente organice). Pentru ca un producător să aibă dreptul că cultive produse eco, bio, organice el trebuie practic să detoxifieze pământul/mediul de creștere timp de cel puțin doi ani. Fermele sunt atent monitorizate, verificate periodic și certificate.


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Sfaturi de călătorie pentru bolnavii de plămâni (VIDEO)

Sfaturi  de călătorie pentru bolnavii de plămâni (VIDEO)
Visăm să plecăm în vacanță în locuri exotice, să zburăm cu avionul până la capătul lumii ori să ajungem în locuri unice, temerari. E minunat! Nu înainte însă de a primi câteva sfaturi de călătorie de...

Aparatul ortodontic – de la „sperietoare” la „accesoriu chic” (VIDEO)

Aparatul ortodontic – de la „sperietoare” la „accesoriu chic” (VIDEO)
Aparatul ortodontic a speriat generații întregi de copii. În prezent însă, ca un soi de răzbunare peste timp, el este dorit, căutat și a căpătat chiar statut de accesoriu la modă. Care este de fapt atitudinea...

Cum se formează varicele şi cum pot fi tratate

Cum se formează varicele şi cum pot fi tratate
Tristeţe mare pentru femeile care ar vrea să poarte o rochiţă vaporoasă, mai scurtă, care s-ar mândri şi ele cu o fustă tinerească, dar nu pot din pricina urâţirii picioarelor cu varice. De ce apar acele...

Cazurile de pojar din Europa - nivel record

Cazurile de pojar din Europa - nivel record
Cazurile de pojar din Europa au atins un nivel record, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, notează BBC. Peste 41.000 de persoane au fost infectate în primele şase luni ale anului 2018, fiind...

Te doare călcâiul? Ai fasceită plantară! Ce este, de fapt, și cum o tratezi?

Te doare călcâiul? Ai fasceită plantară! Ce este, de fapt, și cum o tratezi?
Obișnuim să spunem că „ne doare călcâiul”, dar nu știm că atunci ne confruntăm de fapt cu fasceita plantară – înțelegând prin aceasta și suferințe specifice pentru zona pe care călcăm...

Mituri moderne despre cancer - de la telefoane mobile la chimicalele din mâncare

Mituri moderne despre cancer - de la telefoane mobile la chimicalele din mâncare
Cancerul nu este atât de actual pe cât am crede, în condiţiile în care cel puţin o specie de dinozauri suferea de tumori ale vaselor de sânge, iar un deget vechi de 1.7 milioane de ani a fost descoperit cu cancer ...

Top alimente care te ajută să scapi de pofta de dulce

Top alimente care te ajută să scapi de pofta de dulce
Înainte de a ajunge la alimentele care taie pofta de dulce, să vorbim puțin despre problema în sine. În general, orice poftă exagerată indică o carență a organismului. Este un fel de semnal de alarmă al...

Efectele alpinismului asupra copiilor bolnavi cronic

Efectele alpinismului asupra copiilor bolnavi cronic
Un studiu despre efectele alpinismului ca activitate de terapie prin experiență asupra bunăstării psihologice a copiilor și adolescenților cu boli cronice este în desfășurare în taberele Yuppi care au loc în...

Arteriopatia periferică - ce este și cum se tratează

Arteriopatia periferică - ce este și cum se tratează
România ocupă primul loc în Europa ca mortalitate a populației din cauza afecţiunilor cardiovasculare.  Media care ne-a propulsat pe acest nedorit loc întâi este de 108.9 decese la 100.000 de locuitori,...

Dietele sarace in carbohidrati reduc durata de viata!

Dietele sarace in carbohidrati reduc durata de viata!
Persoanele care elimina din regimul lor alimentar carbohidratii traiesc mai putin decat cei care nu procedeaza astfel. Este concluzia unui grup de oameni de stiinta care au studiat aceasta problema mai bine de 25 de ani,...

Dieta cu pepene: Slabesti 3 kilograme in trei zile!

Dieta cu pepene: Slabesti 3 kilograme in trei zile!
August, luna pepenilor! Efectul benefic pe care acest fruct il are asupra organismului este foarte bine cunoscut. Pepenele poate fi folosit, totodata, si pentru a scapa de kilogramele in plus.    Ideea...

Nașterea la domiciliu, cu o „doulă” – o alegere riscantă

Nașterea la domiciliu, cu o „doulă” – o alegere riscantă
Nașterea la domiciliu, asistată de o „doulă”, este tot mai des întâlnită în Occident. „Doula” este o femeie pregătită să ofere asistență emoțională, pe perioada sarcinei, la naștere și în pe...

Cum să scapi de acarienii din casă

Cum să scapi de acarienii din casă
Galerie Foto Acarienii sunt organisme microscopice, înrudite cu păianjenii şi scorpionii, iar anumite specii, aşa-numiţii acarieni sinantropici, se regăsesc în casele tuturor. În general, ei populează lenjeria de pat,...

Cum să ai un ten de porțelan cu ajutorul rozmarinului

Cum să ai un ten de porțelan cu ajutorul rozmarinului
In fiecare tara, femeile păstrează rețete traditionale pentru frumusete, însă cele care dețin cele mai eficiente formule sunt grecoaicele. Unul dintre exfoliantele folosite cel mai des este sarea de mare. Se...

Plan de alergare pentru începători. În doar 8 săptămâni, ajungi să alergi 5 km

Plan de alergare pentru începători. În doar 8 săptămâni, ajungi să alergi 5 km
E greu să te apuci de făcut mișcare dacă ești sedentar de ani de zile sau n-ai fost niciodată o fire sportivă. Știu. Am trecut prin asta. Chiar dacă realizezi că sportul e sănătate curată, că, după o...
Serviciul de email marketing furnizat de