x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Pericolele din alimentație influențează sănătatea

Pericolele din alimentație influențează sănătatea

de Diana Scarlat    |    12 Feb 2018   •   21:50
Pericolele din alimentație influențează sănătatea

Lumea medicală trage un semnal de alarmă în legătură cu faptul că multe dintre afecțiuni sau chiar blolile grave pot fi provocate de alimentație. Cu semnul întrebării încă, pe seama substanțelor chimice din alimente, dar și a Organismelor Modificate Genetic sunt puse astăzi mai multe afecțiuni, malformațiile congenitale, bolile degenerative și chiar cancerul. Problemele sunt cauzate și de hormonii de creștere, mai ales atunci când sunt folosți în exces. Iar antibioticele din alimente scad eficiența tratamentelor.

Pentru a înlătura pericolele din alimentație, putem alege alimente produse ecologic, dar trebuie să cunoaștem semnificația specificațiilor de pe etichetă. Pentru a ne asigura că facem alegerea corectă, diferența denumirii fiind dată de țara din UE în care sunt produse. Alimentul ecologic trebuie să respecte standardele impuse de Uniunea Europeană pentru producție și etichetare, adică fără: pesticide, îngrășăminte sintetice sau din nămoluri de epurare, erbicide, antibiotice, bioinginerie, hormoni și radiații ionizante. Dacă produsul este etichetat ca fiind „organic”, înseamnă că a fost verificat, ferma a fost inspectată și producția a fost certificată, după  ce s-a constatat că s-au respectat toate regulile impuse de standardele UE. „Natural” și „100% natural” nu înseamnă certificat ca fiind Bio, Eco sau Organic. Oricine poate pune asta pe o etichetă, fără nicio răspundere legală, chiar dacă se constată că respectivul produs conține chimicale.

Certificarea se face pentru etichetarea conform standardelor UE, iar natural poate însemna doar că planta sau animalul a crescut în natură. Produsele organice nu pot conține niciun fel de OMG. Untul bio, de exemplu, este obținut din lapte de la animalele crescute ecologic, iar în acest proces se verifică atât modul în care sunt crescute animalele - în aer liber și hrănite cu furaje ecologice.

 

Alimentele ecologice

- au gust mai bun, pentru că nu suferă modificări genetice și nu sunt tratate cu diverse substanțe chimice.

- nu slăbesc sistemul imunitar, în timp ce studiile au demonstrat că organismele modificate genetic (OMG) conduc la slăbirea imunității și, drept urmare, cresc riscul de alergii, disfuncții sexuale sau cancer.

- nu cresc rezistența organismului la antibiotice.

- nu conțin reziduuri de pesticide. Deși pesticidele sunt eficiente în lupta împotriva dăunătorilor, se elimină prea puțin prin spălare. Mare parte dintre acestea ajung în corpul nostru, prin ingerare.

- au o mai mare capacitate antioxidantă. antioxidanții stimulează imunitatea și protejează celulele de atacul radicalilor liberi, ne apără de boli și întârzie îmbătrânirea.

- cel mai bun mod de a-i feri pe copii de boli este de a evita consumul de alimente stropite cu pesticide.

Substanțele minerale artificiale ajunse în organism cresc riscul de autism și aDHD.

 

Ce trebuie să știm despre mâncare

O vitamină efervescentă sau un supliment alimentar luat fără a ține cont de sfatul unui medic nu poate suplini deficitul de vitamine din organism, pe care trebuie să le luăm din alimentație.

Unele pot face mai mult rău decât bine, dacă substanțele pe care le conțin nu sunt dozate optim. În urma unor studii s-a constatat că unele dintre ele au fost asociate creșterii riscului de dezvoltare a mai multor tipuri de cancer și chiar apariţiei pietrelor la rinichi sau a colecistului. Prof. univ. dr. Ion  Schileru, de la Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București, a publicat un articol științific despre suplimentele alimentare, în care arată că folosirea acestora poate fi considerată o măsură de „avarie“, nu un substitut pentru o dietă alimentară suficientă și variată. Specialistul amintește nevoia de a consul t a cu atenție recomandările nutriționale pentru diferitele categorii de vârstă, sex, activități desfășurate, condițiile de mediu etc. „Curent, noțiunile de supliment alimentar și supliment nutritiv sunt considerate echivalente.

Termenul «supliment nutritiv » are numeroase semnificații, însemnând deopotrivă produse complexe destinate sportivilor, produse pentru corectarea carențelor de vitamine și minerale, până chiar și combinații alimentare destinate copiilor (cum ar fi laptele cu cereale).

Unele dintre aceste suplimente au o arie largă de utilizare, cum este cazul multivitaminelor care sunt benefice oricărui consumator care are o stare de sănătate dezechilibrată, afectată de solicitări pasagere ori încercată de boală.

Cu totul diferită este administrarea suplimentelor speciale, care trebuie folosite la recomandarea unui specialist”, explică prof. dr. Ion Schileru, subliniind faptul că în legătură cu orice supliment alimentar se presupune că ar putea avea anumite efecte nedorite asupra consumatorului, astfel încât este firesc să fie urmărite și cunoscute aceste efecte, mai ales cele nocive.

 

Experimentele arată că ființa umană este legată de schema tradițională de hrană din mediul natural. Unii consumatori au nevoie de suplimente alimentare, în timp ce alții le aleg pe baza tendințelor generale. Numărul celor care consumă în mod curent suplimente alimentare este din ce în ce mai mare.

 

Bomba din suplimentele alimentare

La polul opus față de alimentele bio se află Organismele Modificate Genetic (OMG), plante sau animale al căror ADN a fost modificat. Aceste produse au fost supuse unor teste pe termen scurt, pentru a se determina efectele asupra oamenilor și mediului înconjurător, dar testele făcute până în prezent nu sunt relevante pentru stabilirea cu exactitate a efectelor nocive ale acestora.

Substanțele chimice, hormonii de creștere și antibioticele sunt folosite în exces în unele ferme, atât pentru plante, cât și pentru animale, iar consumul acestora poate provoca boli grave, alergii, intoleranță la gluten sau lactoză și alte afecțiuni.

Multe substanțe nocive au fost descoperite, în urma controalelor, în produsele fals etichetate ca „tradiționale”, care nu corespund standardelor UE pentru certificare BIO, Eco sau Organic.

Produsele organice de origine animală, precum carnea roșie, carnea de pasăre, ouăle și produsele lactate, provin de la animale care au fost hrănite 100% cu produse furajere ecologice, cărora nu le-au fost administrate antibiotice sau hormoni de creștere și care au acces la aer liber.

Alimentele „organice” pot fi: 100% organice (complet ecologice sau făcute din ingrediente organice); organice (cel puțin 95% organice); „realizat cu ingrediente organice” (conține cel puțin 70% ingrediente organice). Pentru ca un producător să aibă dreptul că cultive produse eco, bio, organice el trebuie practic să detoxifieze pământul/mediul de creștere timp de cel puțin doi ani. Fermele sunt atent monitorizate, verificate periodic și certificate.

×