x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Prânzeşte cu cap

Prânzeşte cu cap

de Irina Cristea    |    04 Mar 2011   •   14:16
Prânzeşte cu cap

154761-074.jpgMai întâi, se insinuează subtil. Dă târcoale. Amuşină. Apoi începe să dea câte un bobârnac. Şi încă unul... până ajunge la pumni în stomac. Cere gustărele nesă­nă­toase, gen ciocolată, pufuleţi, biscuiţi, napolitane sau chipsuri. I se spune „foa­mea de la ora 3” şi fac cunoştinţă cu ea toţi cei care nu ştiu cum să gestioneze corect masa de prânz, ne spun specialiştii în nutriţie consultaţi de Prevention.

Experţii spun că din toate categoriile de alimente există câteva „alegeri” care nu trebuie să lipsească de la o masă de prânz sănătoasă şi săţioasă. O masă de prânz care să susţină organismul, din punct de vedere energetic, până la cină sau până la o scurtă gustare la ora 17:00.

Carbohidraţii complecşi sunt o alegere foarte bună. Se digeră lent, dau senzaţia de saţietate şi sunt foarte buni nutrienţi. „Cerealele integrale sunt bogate în fibre, care reprezintă cheia unui sistem digestiv sănătos şi previn anumite tipuri de cancer”, spune Mark Spielmann, nutriţionist în cadrul spitalului pentru copii Rabida din Chicago. Câteva exemple de alimente bogate în carbohidraţi „buni”: cartofii dulci (mai ales dacă sunt consumaţi în coajă), pâine integrală, paste integrale, orez brun.

Proteinele sunt, şi ele, foarte buni aliaţi pentru un prânz complex şi eficient. Organismul le digeră lent şi conferă ener­gie pentru multe ore. Nutriţioniştii recomandă somonul, atât ca sursă de proteine, cât şi ca sursă de agizi graşi omega-3, excelenţi pentru buna funcţionare a inimii. Alte sugestii luate în calcul de experţii consultaţi de Prevention sunt carnea de pui, tonul, nucile, tofu, curcanul, carnea slabă de vită şi ouăle.

Lactelele degresate sunt, şi ele, „aur” din punct de vedere alimentar. Cei care nu tolerează prea bine laptele trebuie să se reorienteze către alte produse pe bază de lapte – brânzeturi sau iaurturi. „Când alegeţi un produs lactat, optaţi pentru cele degresate. Au efectul de saturaţie şi aportul de calciu pe care le dorim, fără surplusul de grăsimi de care am vrea să ne ferim”, recomandă Mark Spielmann. În opinia specialistului american, iaurtul degresat este produsul ideal cu care să se încheie masa de prânz.

Nu în ultimul rând, fructele şi legumele sunt – sau ar trebui să fie – prezenţe obliga­torii în meniul de prânz. Aportul de zahăr şi vitamine va fi suficient de important pentru a preveni o eventuală „cădere de glicemie” la câteva ore după masă. Nutriţioniştii pledează îndeosebi pentru portocale, mere, avocado, mango, afine, stafide şi banane.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos