x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Reconstrucția mamară cu implant, operație gratuită decontată de stat - Află tot ce trebuie să știi

Reconstrucția mamară cu implant, operație gratuită decontată de stat - Află tot ce trebuie să știi

20 Aug 2019   •   15:24
Reconstrucția mamară cu implant, operație gratuită decontată de stat - Află tot ce trebuie să știi

Ministerul Sănătății a lansat în cadrul Programului Național de Oncologie Subprogramul de reconstrucție mamară după afecțiuni oncologice prin endoprotezare, fiind o mână de ajutor întinsă pentru femeile ce au suferit o intervenție de mastectomie, deoarece intervenția de reconstrucție mamară este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, inclusiv implanturile mamare necesare pentru reconstrucţie. Cu toate acestea, din lipsă de informare sau reticență, numărul pacientelor ce ajung să beneficieze de o astfel de intervenție este mai mic comparativ cu numărul estimat de paciente pentru care este alocată finanțare. Subprogramul este derulat la nivel național în 19 unități medicale, Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș fiind unul dintre spitalele unde se realizează acest gen de intervenții. Anual, aici sunt efectuate în medie doar cinci-șase intervenții, puține comparativ cu numărul de paciente ce beneficiază de o intervenție de mastectomie. În acest an, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș șase paciente au beneficiat de implanturi mamare în cadrul Subprogramului. Despre derularea acestui Subprogram, dar și ce informații ar trebui să dețină o pacientă pentru a se adresa unui consult de chirurgie plastică în vederea unei intervenții de reconstrucție mamară a oferit Dr. Emil Senin Negovan, medic primar chirurgie plastică și reparatorie, chirurgie estetică, din cadrul Compartimentului de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arși a Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș.

59 de afecțiuni pentru care nu e nevoie de bilet de trimitere

Subprogramul național de reconstrucție mamară a venit ca o mână de ajutor pentru femeile care au suferit o mastectomie. Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș este inclus în cadrul acestui Subprogram. În ce măsură este accesat acest subprogram de către femeile care au suferit o astfel de intervenție?

Acest Program a început din anul 2014. Cred că avem o medie de undeva cinci-șase cazuri pe an. Eu consider că sunt destul de puține cazuri. Sigur că sunt mai multe femei operate cu mastectomie în cele patru clinici de chirurgie generală din oraș, dar bănuiala mea este că nu au suficiente informații, nu știu că este disponibil acest program și că pot beneficia de el în mod absolut gratuit. Din anul 2014 inclusiv implanturile mamare sunt acoperite de asigurarea de sănătate. Înainte aici era problema, prin asigurarea de sănătate erau acoperite doar operațiile de reconstrucție mamară, implanturile mamare însă trebuiau cumpărate. Din anul 2014 sunt și acestea primite gratuit.

Testarea Babeș Papanicolau -piedică în calea cancerului de col uterin

Capacitatea de rezolvare a cazurilor ar fi mai mare, sunt fonduri suficiente?

Da, primim mai mulți bani decât folosim în acest moment. Poate și dacă am ajunge la limita de a folosi toți banii, probabil că am primi și mai mulți bani în anii următori, Bani sunt, dar nu avem suficiente paciente pentru a fi folosiți toți.

Considerați că numărul redus de paciente ce se adresează pentru o astfel de intervenție se datorează și reticenței din partea femeilor, nu doar a lipsei de informare?

Cred că reticența ține mai degrabă de lipsa de informație. Ele nu știu că pot beneficia de această reconstrucție și probabil că nu au nici această informație că se poate face, că există posibilitatea de a face reconstrucția. (........)

Ce vârstă au pacientele care se adresează pentru intervenția de reconstrucție mamară?

Vârsta este influențată de momentul la care se face mastectomia. ........................................

Află tot ce trebuie să știi despre RECONSTRUCTIA MAMARĂ și CUM POȚI SĂ BENEFICIEZI GRATUIT DE EA

×