x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Semne că nu dormi suficient

Semne că nu dormi suficient

de Irina Cristea    |    25 Mar 2011   •   12:30
Semne că nu dormi suficient

Te-apucă plânsul la un documentar de pe Discovery? Dai dintr-o răceală-n alta? Ai mânca o masă completă (cu tot cu picioare) după ce ţi-ai petrecut ziua înfulecând câte ceva? Vestea bună e că n-ai nevoie (încă) să consulţi un psiholog sau un nutriţionist. Vestea proastă e că suferi de oboseală cronică şi că ai face bine să-ţi reevaluezi programul de somn. Revista Prevention a întocmit o listă cu unele simptome ale lipsei de somn pe care obişnuim să nu le luăm în serios. Sau, cel puţin, să nu le identificăm corect cauza.

1. Deciziile simple te pun în încurcătură
Posibil exemplu: alcătuirea unei liste de cumpărături. Ştii exact de ce ai nevoie, dar te împiedici în detalii minore care te blochează. De exemplu, dacă pieptul de pui trebuie să fie dezosat şi fără piele sau nu ori dacă trebuie luaţi cartofi albi sau roşii. „Când suntem obosiţi, ne scade capa­citatea de a face diferenţa între lucruri importante şi detalii lipsite de semnificaţie. Rezultatul – până şi cele mai simple decizii capătă proporţii exagerate”, explică, pentru Pre­vention, Sean Drummond, cercetător la Universitatea California din San Diego.

2. Ţi-e foame, deşi ai ronţăit câte ceva toată ziua
Studiile au arătat că oboseala cronică se răzbună şi asupra siluetei. Privarea de somn dă peste cap nivelul glicemiei şi determină organismul să producă mai puţină le­ptină (hormonul care reduce apetitul) şi mai multă grelină (hormonul care stimulează apetitul). Aceste modificări predispun la „mâncat isteric” şi, în astfel de cazuri, rar se întâmplă ca produsele alese să fie dintre cele mai sănătoase. Asta pentru că persoanele obosite tind să-şi îndrepte atenţia spre dulciuri şi carbohidraţi simpli – cel mai probabil pentru că organismul simte nevoia să se energizeze rapid, este de părere Lisa Shives, purtător de cuvânt al Academiei Americane pentru studierea somnului. Tot oboseala e de vină pentru slăbirea autocontrolului.

3. Din răceală-n răceală
Lipsa de odihnă scade puterea de apărare a organis­mului şi predispune la răceli şi viroze de tot felul. A demonstrat-o un studiu în cadrul căruia voluntari sănătoşi au fost injectaţi cu un virus care provoacă răceala. Cei care au dormit şapte ore pe noapte în săptămâna ce a urmat au prezentat mai multe simptome de boală decât cei care s-au odihnit opt sau mai multe ore pe noapte.

4. Lacrimi, lacrimi...
Dacă îţi dau lacrimile la „Românii au talent” sau la do­cumentarul despre lemurieni de pe Animal Planet, nu-nseamnă că eşti instabil psihic, ci că ai nevoie de un somn bun. Tot la oboseală, creierul are tendinţa să stocheze amintirile negative în detrimentul celor pozitive sau neutre.

5. Mai neîndemânatic ca oricând
Dacă verşi cafeaua pe tastatură, tragi după tine toate dosarele de pe birou când cauţi o simplă hârtie sau te-mpiedici de cablul telefonului, e bine să iei aminte câte ore de somn „bifezi” pe noapte. Oamenii de ştiinţă au adunat suficiente (spun ei) dovezi care demonstrează că răspunsul neuromotor al persoanelor care suferă de oboseală cronică este mai lent şi mai lipsit de precizie decât al persoanelor care-s la zi cu somnul. Nu e un fapt neobişnuit nici ca persoanele foarte obosite să aibă secvenţe de „microsomn”; durează o secundă sau două, suficient timp ca să se împiedice de ceva sau să scape din mână un obiect.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos