x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos SOS! Arsurile solare

SOS! Arsurile solare

de Gina Matei    |    13 Iul 2010   •   00:00
SOS! Arsurile solare
Sursa foto: /THINKSTOCK

Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Miko Med, atrage atenţia că a profita de soare nu înseamnă a exagera. Pentru ca soarele să nu vă facă mai mult rău decât bine, trebuie să vă bucuraţi de el cu moderaţie.



CREMA CU FACTOR DE PROTECŢIE SOLARĂ, OBLIGATORIE
În primul rând, nu este recomandat să ne expunem la soare în intervalul orar 11:00-16:00 "În acest interval, razele ultraviolete sunt extrem de agresive", adaugă specialistul nostru.
Nu doar ora trebuie aleasă cu atenţie, ci şi crema cu factor de protecţie solară (FPS). Aceasta se va alege în funcţie de tipul de piele pe care îl avem. Astfel, persoanele cu pielea foarte deschisă vor folosi creme cu factor de protecţie 50 măcar în primele 4-5 zile de plajă. Ulterior, pot opta pentru un factor de 20 sau 30.
"Multe persoane fac greşeala de a aplica crema când se află deja la plajă. Este esenţial să ne dăm cu crema cu factor de protecţie înainte de a ieşi din cameră, după care, pe plajă, mai aplicăm un strat de cremă", ne sfătuieşte dermatologul nostru.

MITURI
Loţiunile şi cremele autobronzante apără pielea de razele ultraviolete. Fals, precizează doctorul Viviana Iordache. Rolul acestor produse este de a colora pielea, nu şi de a o proteja împotriva radiaţiilor solare.
Utilizez ulei de măsline sau bere pentru protecţie solară. Fals. Singurele în măsură să asigure protecţie solară sunt cremele cu factor de protecţie.

ARSURILE ŞI REMEDIILE NATURISTE
Din dorinţa de a te bronza cât mai repede şi cât mai mult nu ai ţinut seama de unul dintre sfaturile de mai sus. Consecinţă: te-ai ales cu arsuri la nivelul pielii. Ce e de făcut? "În primul rând, renunţi imediat la expunerea la soare", precizează doctorul Viviana Iordache.
Vestea bună e că arsurile solare pot fi calmate foarte uşor cu câteva remedii naturiste. Care sunt acestea ne spune Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală. Astfel, aplicarea de felii subţiri din fructe şi legume este cea mai indicată.

Contra arsurilor solare de pe faţă se aplică felii subţiri de lămâie, cartof, piersică, castravete.
Aplicaţiile cu cartof sunt bune şi pentru arsurile de pe corp.
Benefice sunt şi băile cu infuzie din gălbenele, tătăneasă, frunze de nuc, levănţică, dar şi aplicarea locală de comprese cu lapte sau infuzie de muşeţel. Aceste comprese liniştesc durerile produse de arsuri.
Fie că apelezi la aplicarea frunzelor proaspete de aloe vera, fie că aplici creme sau loţiuni pe bază de aloe, rezultatul este acelaşi: calmarea arsurilor solare.

×
Subiecte în articol: cosmetica