x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Tanorexia - obsesia pentru o piele bronzată. Cum se tratează afecțiunea

Tanorexia - obsesia pentru o piele bronzată. Cum se tratează afecțiunea

15 Iul 2020   •   16:55
Tanorexia - obsesia pentru o piele bronzată. Cum se tratează afecțiunea

Deși condițiile de altădată încă se lasă așteptate, împătimiții soarelui și ai plajei pot avea și anul acesta (e adevărat, cu ceva restricții în vigoare) un concediu plăcut și plin de distracție.

Chiar dacă pare mai degrabă o invenție intens vehiculată pe rețelele de socializare decât un termen medical, tanorexia reprezintă „afecțiunea unei persoane care se bronzează excesiv pentru a obține o piele cât mai închisă la culoare, întrucât se percepe ca fiind inacceptabil de palidă”.

Așadar, este un lucru real și cât se poate de serios. Bronzul poate fi obținut fie prin expunerea la soare, în aer liber, fie prin frecventarea saloanelor specifice.

Cu toate că foarte puțini oameni cunosc acest termen ca atare, semnificația lui poate fi ușor recunoscută – obsesia pentru o piele bronzată, de culoare ciocolatie, fără a ține cont de efectele dăunătoare ale soarelui sau ale metodelor artificiale de bronzat asupra pielii și, implicit, a sănătății.

Dacă odinioară, timp de câteva secole, pielea albă era apanajul celor din lumea bună, acum pielea albă nu mai pare deloc la modă. Emisiunile tv, revistele pentru femei și paginile de socializare promovează pielea ciocolatie ca fiind un must-have al zilelor noastre.

Așa se face că, de la dorința care arde în orice femeie de a fi apreciată și observată sau de la „respectarea” aproape orbească a tendințelor și până la obsesie nu este decât un pas, întrucât tot mai multe reprezentante ale sexului frumos sunt astăzi afectate de bronzul excesiv. Ca orice altă preocupare nesănătoasă, tanorexia poate duce un pasionat al zilelor însorite de vară de la o stare de plăcere și distracție la obsesie, însă trebuie determinat științific dacă există o acțiune fizică sau psihologică în spatele acestei dependențe.

Scurtă istorisire

Cauze, efecte și factori de risc

Cum se tratează?

×