x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Tehnologia CAD-CAM - Metodă revoluţionară de realizare a lucrărilor dentare din zirconiu

Tehnologia CAD-CAM - Metodă revoluţionară de realizare a lucrărilor dentare din zirconiu

01 Aug 2011   •   21:00
Tehnologia CAD-CAM - Metodă revoluţionară de realizare a lucrărilor dentare din zirconiu

Tratamentele de estetica dentara si cele protetice au devenit in ultimii ani tot mai solicitate de catre pacientii pentru care dantura nu are doar un rol functional, ci si estetic, completand aspectul intregului chip. Astfel, pentru a le putea oferi solutia optima de tratament, integrata perfect in fizionomia fiecarui pacient si indeajuns de rezistenta pe parcursul anilor in fata unor forte mari de masticatie, specialistii au pus tot mai mult accentul pe restaurarea intregii structuri dentare cu materiale biocompatibile, realizate cu ajutorul tehnologiei computerizate.

Un material care intruneste toate aceste conditii este zirconiul, preferat de catre un numar foarte mare de pacienti in ultimul timp. Pe langa faptul ca aspectul dintilor ceramici pe suport de zirconiu este identic cu cel al dintilor naturali, zirconiul are o densitate foarte mare, porozitate 0%, este absolut bio-inert, are o puritate de 99,9%, nu isi modifica temperatura si are o rezistenta foarte mare. Mai mult, zirconiul nu se coloreaza si nu irita. Cu toate acestea, recomandarea pe care fiecare medic dentist i-o face pacientului care doreste sa opteze pentru o lucrare protetica este sa aleaga tehnica moderna computerizata de realizare a lucrarii in detrimentul celei manuale, datorita multiplelor beneficii pe care le ofera aceasta tehnologie avansata.

Zirconiul fiind un material greu de prelucrat manual, care insa ofera incomparabil mai multe avantaje decat restul materialelor folosite pentru lucrarile protetice, pacientii trebuie sa stie ca alegerea lor trebuie sa fie bazata pe modul in care este efectuata lucrarea. Astfel, pentru a avea siguranta unui tratament reusit, ea trebuie realizata cu ajutorul tehnologiei CAD-CAM (Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing), care ii ofera specialistului in tehnica dentara posibilitatea de a modela dantura cu ajutorul computerului, oferind o precizie incomparabil mai mare decat in cazul realizarii manuale a acesteia.

Avantaje
1 Siguranta reusitei procedurii este unul dintre principalele motive pentru care pacientii aleg lucrarile pe suport de zirconiu. Fiind o tehnica moderna computerizata, cu ajutorul sistemului CAD-CAM lucrarea protetica este realizata cu o precizie foarte mare, facand imposibil esecul sau.

2 Un alt beneficiu al lucrarilor protetice pe suport de zirconiu realizate cu ajutorul acestui sistem este timpul redus de finalizare a procedurii. In cazul altor tipuri de lucrari protetice pacientii sunt nevoiti sa faca cel putin trei vizite in cabinetul medicului dentist, insa cu ajutorul tehnicii moderne computerizate, de cele mai multe ori este suficienta o singura vizita. In plus, exista numeroase cazuri in care nu este nevoie de lucrari provizorii, ca in cazul procedurilor restaurarilor clasice. Aceste restaurari provizorii se pot deteriora cu usurinta, creandu-i pacientului un grad ridicat de disconfort.

3 Procedura este mai simpla, iar rezultatele sunt incomparabil mai bune. Lucrarea protetica realizata manual in laboratorul dentar se bazeaza doar pe amprenta trimisa de catre medicul dentist, insa in cazul celei realizate cu ajutorul tehnicii computerizate medicul poate avea un control mult mai mare asupra aspectului final al acesteia.

4 Un alt motiv pentru care pacientii opteaza pentru acest tip de lucrari este calitatea materialelor utilizate. Sistemul CAD-CAM foloseste blocuri solide de ceramica colorata pentru a putea reda naturaletea, frumusetea, rezistenta si functionalitatea dintelui. Nu este suficient ca lucrarea sa aiba un aspect similar celorlalti dinti de pe arcada. Datorita acestui bloc de ceramica, ea se potriveste cu compozitia si structura dintelui natural, oferindu-le pacientilor posibilitatea de a consuma cu usurinta alimente si bauturi reci sau fierbinti fara a pune in pericol rezistenta lucrarii din cauza diferentelor de temperatura.

Acest sistem computerizat a revolutionat si a simplificat modul de a realiza lucrarile protetice, oferindu-le, totodata, pacientilor siguranta unei danturi perfect functionale si a unui aspect impecabil timp indelungat. Mai mult, intr-o perioada in care lipsa timpului liber este o pro­blema din ce in ce mai des intalnita, faptul ca durata de tratament este semnificativ redusa, iar garantia acestora este indelugata, fac din lucrarile protetice pe suport din zirconiu alegerea corecta a pacientilor care se confrunta cu lipsa unuia sau a mai multor dinti. Este o solutie de estetica dentara pe care o recomand cu incredere fiecarui pacient.
Dr. Ramona Neagoie
Specialist estetica dentara si protetica dentara Green Dental Clinic

×
Subiecte în articol: stomatologie