x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Un gest de deşteptăciune în farfurie

Un gest de deşteptăciune în farfurie

de Florin Condurateanu    |    28 Feb 2011   •   19:12
Un gest de deşteptăciune în farfurie
Sursa foto: /Thinkstock

M-am oprit în faţa unui stâlp înţesat de sârme, fiindcă m-a îndemnat curiozitatea să citesc ploaia de hârtii scrise stângaci, conţinând reclame „la botul calului”. Unul dintre anunţuri te îndemna să dai telefon la nişte numere de pe hârtia lipită pe stâlp, că acolo pasămite se află cel mai valoros săpător de puţuri de adâncime. De parcă se calcă pe picioare doritorii să-şi facă un puţ de mare adâncime. Pe „trupul” stâlpului cu sârme se lăfăia o hârtie în care erai invitat să iei legătura cu un mare meseriaş în cure de slăbire.

Şi fiindcă aici voiam să ajung, am văzut pe o bancă din Gara de Nord un  bărbat cu figură clară de navetist care înfuleca nişte felii groase de salam pline de insule de grăsime, salam cu o culoare dubioasă, bătând spre violet. Navetistul îşi lua gustarea cu salam rânduit pe o bucată de ziar. După ce s-a îndestulat, firesc, a aruncat hârtia de ziar pe jos, lăsând să se vadă că pe foaia publicaţiei era ditamai reţeta de cură de slăbire. Toată lumea se pricepe la indicaţii despre regimul alimentar de slăbit, nu oricum, ci rapid şi sănătos tun. Astfel încât, zic „meseriaşii” mâncării, să uiţi şi cuvântul medic. Mă minunez cum la un subiect decisiv pentru sănătatea omului, respectiv ce anume să mâncăm, au apărut „puhoaie” de profesionişti, fiecare scoţând din buzunar câte o reţetă de slăbire.

 

Pericol: rapid să te întorci la obezitate
Când îţi schimbi cu heirupul dieta, mai mult ca sigur îţi dai peste cap paleta de metabolisme, cele care asigură confortul organismului. Tocmai de aceea, cred că singurii în măsură a da soluţii pentru atingerea greutăţii normale sunt medicii în nutriţie şi boli metabolice. Unul dintre aceştia este venerabilul profesor doctor Constantin Dumitrescu. Iată cum comen­tează profesorul regimul alimentar pentru o sănătoasă lepădare de kilogramele în plus şi cum arată deficienţele curelor brutale de slăbire.  De ce după o cură de slă­bire abruptă te întorci la vechea obezitate, dacă nu cumva la kilograme mai multe decât cele de la care ai pornit urmând o cură auzită în holul blocului? Cura de slăbire reduce cheltuielile metabolice. O cură de slăbire neştiinţifică duce la pier­derea de kilograme pe seama proteinelor şi pe seama muşchilor. Reducerea de kilograme nu se face pe seama grăsimii, ci scade masa musculară.

În timpul curei scad nevoile metabolice de bază. Apoi, ele rămân la nivelul de jos. Dar când ai terminat cura de slăbire şi te apuci să mănânci, totul se depune ca grăsime. Aşa se face că ajungi la vechea greutate, ba te căpătu­ieşti cu kilograme în plus, aceasta numindu-se obezitate iatrogenă. Cei predispuşi la îngrăşare au nevoi metabolice mai mici, aşa sunt ei construiţi. Unui asemenea tip trebuie să i se recomande mai puţine calorii. Unii îşi găsesc o scuză pentru obe­zitatea lor, spunând că „sunt bolnav cu glandele”. În realitate, nişte suferinţe endocrine nu sunt cauza obezităţii, ci consecinţe ale ei. Rar obezitatea este provocată de glande.

Cura de slăbire şi men­ţinerea unei greutăţi normale nu se fac pompieristic, ci ele sunt acţiuni de cursă lungă. Nu e bine să reduci la zero pâinea, ci s-o porţionezi. La fel trebuie să porţi­onezi mai ales grăsimile şi dulciurile. Omul poate trăi fără dulciuri. În materie de proteine se modifică nu cantitatea, ci calitatea lor. Şi la lipide, adică la grăsimi, trebuie să se umble, dar cum în bucătărie grăsimile nu pot lipsi, e bine să te alimentezi cu grăsimi neprăjite, cu grăsimi naturale.

 

Cumpătare
E bine să ai în vedere cumpătarea şi să nu te scoli de la masă sătul peste măsură, oftând, „nu mai pot să bag în gură nici o firimitură”. E recomandabil să mai laşi loc în stomac, să termini masa cu senzaţia că ai mai putea mânca. Mesele unice duc la îngrăşare. Numărul de mese pe zi trebuie să fie mare, cu un orar respectat. Dimi­neaţa, omul trebuie să mănânce destul, deoarece caloriile eliberate de aceste alimente sunt eliminate în decursul zilei de muncă. În schimb, seara, omul are voie să mănânce şi o ciorbă, şi o sarma, şi o fripturică, dar în porţiuni mici. Şi să nu se aşeze seara la masă hămesit. Organismul consumă energie chiar pentru digestie. Dacă mănânci de mai multe ori pe zi, consumi mai multă energie chiar pentru
digerarea acestor mese.

E foarte rău să înfuleci mâncarea, să se bată turcii la gura ta. Centrii de saţietate trag alarma că te-ai săturat şi că e cazul să te opreşti. Seara, când vii înfometat şi înfuleci mâncarea la singura masă de peste zi, senzaţia de saturare rămâne în urma înghiţiturilor. Senzaţia de saţietate apare după ce ai mâncat mult. Tocmai de aceea este indicat să mănânci încet şi să mesteci bine. Digestia alimentelor începe din gură. Mâncarea trebuie plimbată prin gură pentru a mesteca alimentele cu saliva. Şi apa trebuie s-o mesteci! De exemplu, dacă nu mesteci îndelung şi nu amesteci cu saliva din gură pastele şi orezul, acestea ajung nepregătite pentru digestie în stomac.

Ele nu poposesc mult acolo pentru a fi descompuse de fermenţi şi aceste alimente „grele” ajung ca un ghem în intestin. În plus, a mesteca conştiincios este un alt fel de a consuma energie şi de depunere a caloriilor ca grăsimi. Rău e dacă la masă mai bei şi un şpriţ. Băutura aduce caloriile. Şpriţul stimulează apetitul, face mai multă senzaţie de foame.

Recomandări. Iată o schemă de dietă în cursul unei zile. Dimineaţa se recomandă o cană cu lapte sau un ceai cu o felie de caşcaval, cu o felie subţire de slăninuţă, o roşie şi un ardei gras. Pentru gustarea de la 11:00 – o felie subţire de pâine cu unt şi cu o bucată de parizer, două-trei ridichii şi un fruct. La prânz: o ciorbă de zarzavat care are calorii puţine, dar e bogată în minerale şi vitamine sau o ciorbă dietetică fără carne şi fără a fi dreasă cu smântână, ci cu iaurt. La felul doi: carne slabă cu fasole şi conopidă înăbuşite în ulei. La gustarea de la ora 17:00 e suficient un fruct. Iar seara, o friptură slabă cu salată de varză, morcovi, cu o lingură de piure şi un fruct.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos