x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Un gest de deşteptăciune în farfurie

0
Autor: Florin Condurateanu 28 Feb 2011 - 19:12
Un gest de deşteptăciune în farfurie /Thinkstock

M-am oprit în faţa unui stâlp înţesat de sârme, fiindcă m-a îndemnat curiozitatea să citesc ploaia de hârtii scrise stângaci, conţinând reclame „la botul calului”. Unul dintre anunţuri te îndemna să dai telefon la nişte numere de pe hârtia lipită pe stâlp, că acolo pasămite se află cel mai valoros săpător de puţuri de adâncime. De parcă se calcă pe picioare doritorii să-şi facă un puţ de mare adâncime. Pe „trupul” stâlpului cu sârme se lăfăia o hârtie în care erai invitat să iei legătura cu un mare meseriaş în cure de slăbire.

Şi fiindcă aici voiam să ajung, am văzut pe o bancă din Gara de Nord un  bărbat cu figură clară de navetist care înfuleca nişte felii groase de salam pline de insule de grăsime, salam cu o culoare dubioasă, bătând spre violet. Navetistul îşi lua gustarea cu salam rânduit pe o bucată de ziar. După ce s-a îndestulat, firesc, a aruncat hârtia de ziar pe jos, lăsând să se vadă că pe foaia publicaţiei era ditamai reţeta de cură de slăbire. Toată lumea se pricepe la indicaţii despre regimul alimentar de slăbit, nu oricum, ci rapid şi sănătos tun. Astfel încât, zic „meseriaşii” mâncării, să uiţi şi cuvântul medic. Mă minunez cum la un subiect decisiv pentru sănătatea omului, respectiv ce anume să mâncăm, au apărut „puhoaie” de profesionişti, fiecare scoţând din buzunar câte o reţetă de slăbire.

 

Pericol: rapid să te întorci la obezitate
Când îţi schimbi cu heirupul dieta, mai mult ca sigur îţi dai peste cap paleta de metabolisme, cele care asigură confortul organismului. Tocmai de aceea, cred că singurii în măsură a da soluţii pentru atingerea greutăţii normale sunt medicii în nutriţie şi boli metabolice. Unul dintre aceştia este venerabilul profesor doctor Constantin Dumitrescu. Iată cum comen­tează profesorul regimul alimentar pentru o sănătoasă lepădare de kilogramele în plus şi cum arată deficienţele curelor brutale de slăbire.  De ce după o cură de slă­bire abruptă te întorci la vechea obezitate, dacă nu cumva la kilograme mai multe decât cele de la care ai pornit urmând o cură auzită în holul blocului? Cura de slăbire reduce cheltuielile metabolice. O cură de slăbire neştiinţifică duce la pier­derea de kilograme pe seama proteinelor şi pe seama muşchilor. Reducerea de kilograme nu se face pe seama grăsimii, ci scade masa musculară.

În timpul curei scad nevoile metabolice de bază. Apoi, ele rămân la nivelul de jos. Dar când ai terminat cura de slăbire şi te apuci să mănânci, totul se depune ca grăsime. Aşa se face că ajungi la vechea greutate, ba te căpătu­ieşti cu kilograme în plus, aceasta numindu-se obezitate iatrogenă. Cei predispuşi la îngrăşare au nevoi metabolice mai mici, aşa sunt ei construiţi. Unui asemenea tip trebuie să i se recomande mai puţine calorii. Unii îşi găsesc o scuză pentru obe­zitatea lor, spunând că „sunt bolnav cu glandele”. În realitate, nişte suferinţe endocrine nu sunt cauza obezităţii, ci consecinţe ale ei. Rar obezitatea este provocată de glande.

Cura de slăbire şi men­ţinerea unei greutăţi normale nu se fac pompieristic, ci ele sunt acţiuni de cursă lungă. Nu e bine să reduci la zero pâinea, ci s-o porţionezi. La fel trebuie să porţi­onezi mai ales grăsimile şi dulciurile. Omul poate trăi fără dulciuri. În materie de proteine se modifică nu cantitatea, ci calitatea lor. Şi la lipide, adică la grăsimi, trebuie să se umble, dar cum în bucătărie grăsimile nu pot lipsi, e bine să te alimentezi cu grăsimi neprăjite, cu grăsimi naturale.

 

Cumpătare
E bine să ai în vedere cumpătarea şi să nu te scoli de la masă sătul peste măsură, oftând, „nu mai pot să bag în gură nici o firimitură”. E recomandabil să mai laşi loc în stomac, să termini masa cu senzaţia că ai mai putea mânca. Mesele unice duc la îngrăşare. Numărul de mese pe zi trebuie să fie mare, cu un orar respectat. Dimi­neaţa, omul trebuie să mănânce destul, deoarece caloriile eliberate de aceste alimente sunt eliminate în decursul zilei de muncă. În schimb, seara, omul are voie să mănânce şi o ciorbă, şi o sarma, şi o fripturică, dar în porţiuni mici. Şi să nu se aşeze seara la masă hămesit. Organismul consumă energie chiar pentru digestie. Dacă mănânci de mai multe ori pe zi, consumi mai multă energie chiar pentru
digerarea acestor mese.

E foarte rău să înfuleci mâncarea, să se bată turcii la gura ta. Centrii de saţietate trag alarma că te-ai săturat şi că e cazul să te opreşti. Seara, când vii înfometat şi înfuleci mâncarea la singura masă de peste zi, senzaţia de saturare rămâne în urma înghiţiturilor. Senzaţia de saţietate apare după ce ai mâncat mult. Tocmai de aceea este indicat să mănânci încet şi să mesteci bine. Digestia alimentelor începe din gură. Mâncarea trebuie plimbată prin gură pentru a mesteca alimentele cu saliva. Şi apa trebuie s-o mesteci! De exemplu, dacă nu mesteci îndelung şi nu amesteci cu saliva din gură pastele şi orezul, acestea ajung nepregătite pentru digestie în stomac.

Ele nu poposesc mult acolo pentru a fi descompuse de fermenţi şi aceste alimente „grele” ajung ca un ghem în intestin. În plus, a mesteca conştiincios este un alt fel de a consuma energie şi de depunere a caloriilor ca grăsimi. Rău e dacă la masă mai bei şi un şpriţ. Băutura aduce caloriile. Şpriţul stimulează apetitul, face mai multă senzaţie de foame.

Recomandări. Iată o schemă de dietă în cursul unei zile. Dimineaţa se recomandă o cană cu lapte sau un ceai cu o felie de caşcaval, cu o felie subţire de slăninuţă, o roşie şi un ardei gras. Pentru gustarea de la 11:00 – o felie subţire de pâine cu unt şi cu o bucată de parizer, două-trei ridichii şi un fruct. La prânz: o ciorbă de zarzavat care are calorii puţine, dar e bogată în minerale şi vitamine sau o ciorbă dietetică fără carne şi fără a fi dreasă cu smântână, ci cu iaurt. La felul doi: carne slabă cu fasole şi conopidă înăbuşite în ulei. La gustarea de la ora 17:00 e suficient un fruct. Iar seara, o friptură slabă cu salată de varză, morcovi, cu o lingură de piure şi un fruct.

Citeşte mai multe despre:   frumos și sănătos

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ritualuri pentru o stare de bine în mijloc de iarnă

Ritualuri pentru o stare de bine în mijloc de iarnă
Ideea de self-care (a avea grijă de tine) este tot mai des întâlnită în ultimii ani şi nu se referă doar la grija de bază legată de sănătate, igienă, hrană etc., ci la o grijă care ţine şi de starea de...

Soluția eficientă pentru a avea picioare tonifiate și fără celulită

Soluția eficientă pentru a avea picioare tonifiate și fără celulită
Fie vara sau iarnă, picioarele tonifiate și fără celulită sunt mereu la modă. Desigur că poți să le acoperi și să nu te gândești la celulită dar poate vrei să arăți bine tu pentru tine în orice moment...

Cum facem față asteniei de iarnă

Cum facem față asteniei de iarnă
După entuziasmul și strălucirea sărbătorilor de iarnă, luna ianuarie vine cu liniște, dar și monotonie, vremea este friguroasă ne ține mult în casă, iar ziua scurtă ne lipsește de razele benefice ale...

De ce să consumi miere în sezonul rece

De ce să consumi miere în sezonul rece
Mulţi nutriţionişti consideră că mierea este un superaliment. Dincolo de calităţile sale gustative, are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare, care combat oboseala şi infecţiile...

Opinia psihologului: Cum sabotăm fericirea noastră și a celor din jur?

Opinia psihologului: Cum sabotăm fericirea noastră și a celor din jur?
Galerie Foto O relație echilibrată între doi adulți aduce creștere și are la bază încredere și susținere. Acest echilibru presupune deschidere și răbdare pentru a înțelege atât nevoile personale, cât și pe cele ale p...

Explicaţiile psihologului: Cum a apărut meditația și de ce trebuie să o luăm în serios?

Explicaţiile psihologului: Cum a apărut meditația și de ce trebuie să o luăm în serios?
Atât în Orient, cât și în Occident, oamenii meditau cu cel puțin 2500 de ani în urmă. Cu toate acestea, practica meditației a rămas mult timp în sfera relgioasă sau spirituală. Anul 1960 a adus o prima schim...

Cum să te ţii de rezoluţiile de Anul Nou

Cum să te ţii de rezoluţiile de Anul Nou
La fiecare început de an, ne propunem să facem schimbări radicale în viaţa noastră. Vrem să slăbim, să ne lăsăm de fumat, să citim mai mult, să obţinem o promovare, să câştigăm mai mult, să mergem în...

Mai multe modele de monitoare video pentru bebeluși vor fi retrase de pe piață

Mai multe modele de monitoare video pentru bebeluși vor fi retrase de pe piață
Philips România SRL a notificat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor despre începerea unei campanii de retragere voluntară a şapte modele de monitoare video pentru bebeluşi din gama Philips...

Cum poţi face mai mult rău încercând să ajuţi

Cum poţi face mai mult rău încercând să ajuţi
Românii, oameni sentimentali şi săritori, acţionează când un om are un necaz pe stradă şi aplică metode auzite prin telefonul fără fir cum că ar rezolva suferinţa. Unele sfaturi şi acţiuni de ajutorare...

Biorezonanța și cele trei etape în care atacă bolile

Biorezonanța și cele trei etape în care atacă bolile
Diagnosticele şi terapiile din categoria tratamentelor alternative naturiste utilizează aparatura şi programele biorezonanţei. Biorezonanţa porneşte şi de la teoria agresiunii bolilor mai întâi asupra zonei...

Top 10 alimente care te ajută să slăbești repede

Top 10 alimente care te ajută să slăbești repede
Așa, pe ultima sută de metri, dacă vreți să mai slăbiți puțin înainte de Revelion și nu vă tentează programul de 3 zile pe care l-am dat ieri, o soluție de avarie este să apelați la alimentele cu...

Cum salvezi un om care s-a înecat cu mâncare

Cum salvezi un om care s-a înecat cu mâncare
Cazurile de înec cu mâncare sunt extrem de frecvente în perioada sărbătorilor. Din păcate, o simplă bucată de cozonac, de pâine sau de friptură poate fi fatală, dacă este „înghiţită”...

Ficatul şi plămânii nu dor

Ficatul şi plămânii nu dor
Specialiştii au făcut un clasament al celor mai brutale dureri, iar pe primul loc se află durerea din pancreatita acută. Tot medicii limpezesc şi greşeala de a zice „mă doare ficatul, mă doare plămânul”....

Maladiile negălăgioase sunt cele mai periculoase

Maladiile negălăgioase sunt cele mai periculoase
„Du-te la medic” nu este un sfat, trebuie să devină o poruncă, dacă vrei să prelungeşti starea ta de sănătate. Dar acest motto are nevoie de o adăugare: „du-te la medic cât mai devreme”, fiindcă...

Adrian Streinu Cercel: În fiecare an, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin

Adrian Streinu Cercel: În fiecare an, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin
Managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, a declarat sâmbătă, la Râmnicu Vâlcea, că, în fiecare an, se înregistrează în România 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, femeile...
Serviciul de email marketing furnizat de