x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Unde se ascund substanţele ce ţin cancerul la distanţă

Unde se ascund substanţele ce ţin cancerul la distanţă

de Irina Cristea    |    08 Mar 2011   •   15:26
Unde se ascund substanţele ce ţin cancerul la distanţă
Sursa foto: /Reuters

155397-reuterspawel-kopczynski-2011-01-04t125950z-1957727664-bm2e71411k801-rtrmadp-3-germany.jpgAntioxidanţii. Substanţe-minune despre care ştim că distrug radicalii liberi (inamicii celulelor) şi că sunt aliaţi de nădejde în prevenirea unot maladii grave – cancerul sau bolile cardiovasculare. Despre antioxidanţi mai ştim că se găsesc în cantităţi importante în alimente-minune cum sunt afinele sau, poate şi mai plăcut pentru unii, vinul roşu. Există însă şi “ascunzători” în care stau dosite substanţele-minune. Alimente despre care puţini dintre noi ştim că ar conţine antioxidanţi şi pe care suntem, deseori, tentaţi să le excludem din alimentaţie.

Specialiştii consultaţi de revista Health dezvăluie câteva “ascunzători” ale acestora. Iar vestea şi mai bună este că descoperirile continuă şi că numărul alimentelor despre care oamenii de ştiinţă află că sunt înzestrate din plin cu antioxidanţi este în creştere.

“Să nu credeţi că dacă mâncaţi afine în fiecare zi sunteţi «la adăpost»“, este sfatul lui Joe Vinson, doctor-chimist la Universitatea Scranton. “O dietă diversificată, cu diverse surse de antioxidanţi, este soluţia cea mai eficientă”, adaugă specialistul.

Uşor de preparat, gustoase şi săţioase, pastele integrale sunt şi o sursă de antioxidanţi importantă şi mai puţin cunoscută. “Studiile au arătat că o alimentaţie care include cereale integrale scade riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Credeam că asta se datorează fibrelor şi efectului de scădere a colesterolului. În realitate, se pare că este vorba despre efectul pozitiv pe care polifenolul îl are asupra tensiunii arteriale şi a altor indicatori ai sănătăţii inimii. Concentraţia de antioxidanţi din făina de cereale integrale e comparabilă cu cea din fructe şi legume”, spune Joe Vinson.

Celor cărora le place să ciugulească dintr-o pungă cu floricele acasă, în faţa televizorului, specialiştii le aduc veşti foarte bune. Mai precis, îi încurajează să nu renunţe la acest obicei, pentru că floricelele de porumb conţin de patru ori mai mulţi polifenoli decât cantitatea medie regăsită în fructe.

Fierte, coapte, prăjite şi chiar crude, ouăle lipsesc rar din dezbaterile despre colesterol. Iată-le însă făcându-şi intrarea şi pe lista alimentelor cu un conţinut ridicat de antioxidanţi. E drept, ele conţin luteină, un antioxidant care protejează ochii, dar în cantităţi semnificativ mai mici decât spanacul, de pildă. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare în Nutriţie de la Universitatea Tufts au descoperit că luteina din gălbenuşul de ou este absorbită mult mai eficient decât cel din spanac. O posibilă explicaţie – grăsimea din gălbenuş ajută organismul să proceseze mai bine antioxidanţii, explică Elisabeth Johnson, coautor al studiului.

Iubitorii de iaurt au de-acum un motiv în plus să îşi consume cu încredere alimentul preferat. Un pahar cu iaurt degresat asigură 25% din valoarea zilnică necesară de riboflavină, exact cât un pahar de spanac fiert. Deşi nu este, în sine, un atioxidant, această substanţă (din categoria B-urilor) este vitală în stimularea acţiunii antioxidanţilor. Fără ea, glutationa, care se găseşte în celulele organismului nostru, nu ar putea distruge radicalii liberi, ceea ce ar duce la creşterea riscului de cancer, boli de inimă sau alte boli cronice. Solubilă în apă, riboflavina rămâne în organism foarte puţin timp şi trebuie “împrospătată” zi de zi. Iar iartul reuşeşte acest lucru.

Rar menţionat în diete, uleiul de rapiţă este mai ieftin decât cel de măsline şi conţine un antioxidant numit alfa-tocoferol. Este unul dintre cei opt antioxidanţi din vitamina E, despre care oamenii de ştiinţă au descoperit că împiedică grăsimile din colesterolul “rău” să oxideze şi să se transforme în radicali liberi. Profesorul Maret Traber de la Institutul Linus Pauling din cadrul Universităţii de stat din Oregon spune că o linguriţă cu ulei de rapiţă conţine 16% din doza zilnică necesară de alfa-tocoferol.

Îndulcitorii naturali sunt, şi ei, extrem de bogaţi în antioxidanţi. Folosite în locul zahărului rafinat, mierea, melasa, zahărul brun şi sirpul de arţar reduc numărul caloriilor ingerate şi, în plus, conţin cantităţi mari de antioxidanţi.

×