x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Vrei să salvezi planeta? Mănâncă verdeţuri, pâine şi cartofi!

Vrei să salvezi planeta? Mănâncă verdeţuri, pâine şi cartofi!

de Carmen Plesa    |    31 Ian 2011   •   19:01

Chiar e nevoie să consumăm atâta carne? Mâncăm mai multă carne decât au făcut-o vreodată părinţii noştri, adică 79 kg pe an, atrage atenţia World Life Fund, care le-a propus deja britanicilor o dietă pentru salvarea planetei. “Livewell Plate”, regimul promovat de cunoscuta organizaţie nonguvernamentală pentru conservarea naturii şi restaurare ecologică a mediului, ar costa o persoană circa 29 de lire (aproximativ 140 de lei) pe săptămână. Meniul cuprinde foarte multe vegetale, produse de sezon şi foarte puţină carne.  Scopul este de a descuraja existenţa fermelor de animale, care sunt responsabile, susţin cei de la  World Life Fund, de o bună parte din gazele cu efect de seră emise în atmosferă, dar şi de distrugerea unor terenuri agricole.

O treime din acest regim care n-ar dăuna mediului e compus din fructe şi legume. Proporţia de carne nu tebuie să depăşească 4%, cea de peşte 3%, iar cea de ouă 1%.

Scopul dietei este să scadă consumul de carne albă şi roşie, permiţând o raţie de doar 203 grame pe săptămână, adică circa 10 kg pe an. În schimb, 35% din dieta celor care vor să salveze planeta trebuie compusă din fructe şi legume, 29% din pâine, paste, orez şi cartofi, iar 15% din lactate.

Un meniu tipic pe o zi al acestei diete presupune un mic dejun care include cereale bogate în fibre şi lapte semidegresat, sandvişuri cu pâine făcută din făină integrală la prânz şi feluri de mâncare precum pui cu orez şi curry, paste cu brânză sau tortila cu carne de vită şi ardei pentru cină. Pentru a respecta indicaţiile dietei, cantitatea de carne cuprinsă în meniul unei zile ar trebui să fie sub 30 de grame. 

Criticii acestei diete atrag însă atenţia că şi serele pentru fructe şi legume sunt poluante, iar îngrăşămintele folosite pe terenurile agricole sunt dăunătoarea mediului. Mai mult, pentru transportul de fructe sau legume dintr-o ţară în alta se folosesc de multe ori avioane, care nu sunt nici pe departe mijloace de transport “eco”.

Însă cum în 2050 se estimează că populaţia globului va ajunge la 9 miliarde de locuitori, întrebarea cea mai realistă ar fi nu dacă vom şti cum să mâncăm pentru a proteja mediul, ci dacă va mai exista destulă mâncare pentru a hrăni toată populaţia.

×