x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă iPhone, modificat să funcţioneze ca un pancreas artificial, pentru bolnavii de diabet zaharat de tip 1

iPhone, modificat să funcţioneze ca un pancreas artificial, pentru bolnavii de diabet zaharat de tip 1

de Agerpres    |    16 Iun 2014   •   20:42
iPhone, modificat să funcţioneze ca un pancreas artificial, pentru bolnavii de diabet zaharat de tip 1

Un telefon mobil iPhone modificat pentru a asigura funcţiile unui pancreas artificial a permis menţinerea eficientă a nivelului optim de zahăr în sângele pacienţilor suferind de diabet zaharat de tip 1, denumit şi diabet juvenil, conform rezultatelor unui studiu clinic, transmite luni AFP.

Persoanele care suferă de diabet trebuie să-şi verifice de mai multe ori pe zi nivelul de glucoză din sânge şi se injectează cu insulină pentru a menţine acest nivel la o valoare normală.

Acest pancreas artificial, construit pornind de la un iPhone, a permis o mai bună menţinere a glicemiei la nivel normal, evitând variaţiile periculoase ale nivelului de zahăr din sânge, conform autorilor acestui studiu publicat duminică de revista americană New England Journal of Medicine.

Diabetul zaharat de tip 1 poate apărea la orice vârstă, dar se manifestă în general la copii şi adolescenţi. Această maladie cronică este rezultatul unei disfuncţii a pancreasului care este incapabil să producă suficientă insulină, un hormon care permite menţinerea unui nivel normal al glucozei în sânge.

În prezent, unii bolnavi de diabet folosesc nişte pompe de insulină pentru a-şi regla nivelul de zahăr din sânge, aceste pompe putând fi programate să elibereze insulina necesară în acelaşi ritm în care ar face-o şi un pancreas sănătos. Însă aceste pompe nu se reglează automat în funcţie de variaţiile nevoii de insulină a bolnavului şi nu asigură nici necesarul de glucagon, cel de-al doilea hormon pancreatic, cu efect hiperglicemiant, implicat în reglarea echilibrului glicemic, alături de insulină.

Spre deosebire de aceste pompe, noul aparat construit dintr-un iPhone asigură necesarul de insulină şi de glucagon fără aproape nicio intervenţie din partea pacientului.

Acest "pancreas bionic" foloseşte un senzor dintr-un ac introdus în piele, care controlează în mod automat, în timp real, nivelul de glucoză din sânge şi injectează volumul necesar de insulină sau de glucagon prin intermediul a două minipompe automate.

"Pancreasul bionic are capacitatea de a scădea concentraţia medie a glucozei din sânge până la niveluri la care se reduce foarte mult riscul de complicaţii diabetice", subliniază Dr. Steven Russell, profesor la Massachusetts General Hospital, co-autor al acestui studiu.

"Cu tehnologia actuală este foarte dificil pentru diabetici să-şi menţină un nivel dezirabil al glucozei din sânge", a mai adăugat el.

Acest nou dispozitiv a fost testat timp de cinci zile pe un grup de 20 de adulţi care şi-au continuat activităţile cotidiene obişnuite. De asemenea, acest nou pancreas artificial a fost testat şi pe 32 de adolescenţi, timp de cinci zile, într-o tabără de vacanţă pentru tinerii cu diabet de tipul 1.

Cercetătorii au constatat la ambele grupuri o ameliorare netă a concentraţiei de zahăr din sânge, prin intermediul pancreasului artificial, în special pe timpul nopţii.

×
Subiecte în articol: iphone diabet tip 1 diabet insulina pancreas