x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Legătura dintre carenţa de vitamina D şi demenţa senilă

Legătura dintre carenţa de vitamina D şi demenţa senilă

08 Aug 2014   •   19:00

Nivelurile scăzute de vitamina D la persoanele în vârstă pot dubla riscul de a dezvolta demenţă ulterior în viaţă, susţine unul dintre cele mai mari studii dedicate acestui supliment nutritiv, preluat de The Independent.

Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Exter, ratele de demenţă senilă şi boală Alzheimer sunt semnificativ mai mari la persoanele cu un nivel scăzut de vitamina D, comparativ cu cele cu niveluri normale - la testarea cu până la şase ani înainte de debutul simptomelor.
Descoperirea sugerează că administrarea de vitamina D - produsă de organism prin expunerea la soare - ar putea proteja împotriva debutului demenţei, mai ales la latitudini nordice, unde soarele este puţin prezent în timpul lunilor de iarnă.

Cercetarea, publicată în revista Neurology, a monitorizat nivelurile de vitamina D în sângele a 1.659 de persoane de cel puţin 65 ani, care nu sufereau de demenţă, boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral la momentul testării.

În următorii şase ani, specialiştii au descoperit că persoanele cu un deficit moderat de vitamina D au prezentat un risc cu 53 % mai mare de a suferi de demenţă şi de 69 % mai mare de boală Alzheimer decât cei cu niveluri normale ale vitaminei. De asemenea, în cazul persoanelor cu deficite şi mai severe, s-a constatat un risc cu 125 % mai mare manifestare a demenţei şi de 122% mai mare de Alzheimer.

Deşi studiile anterioare constataseră o legătură între nivelurile scăzute de vitamina D şi debutul problemelor cognitive, ultimul studiu a confirmat o asociere semnificativă atât cu demenţa cât şi cu boala Alzheimer. 

×
Subiecte în articol: Vitamina D