x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Lipsa de somn ne afectează echilibrul

Lipsa de somn ne afectează echilibrul

12 Dec 2018   •   11:01
Lipsa de somn ne afectează echilibrul
Sursa foto: OcusFocus/Getty Images

Pentru diferite motive, uneori nu reușim să adormim, indiferent de cât de obosiți sau de cât de târziu e. Un nou studiu, care a analizat efectele lipsei de somn asupra corpului, ne va motiva să ne băgăm mai devreme în pat, notează Elite Daily.

Studiul, publicat în jurnalul științific Scientific Reports, a investigat efectele pe care lipsa de somn le-a avut asupra a 20 de voluntari. Lipsa unui somn corespunzător pentru două seri consecutive are efecte asupra echilibrului, potrivit studiului. Voluntarii aveau vârste cuprinse între 20 și 30 de ani.

Poate te gândești că echilibrul nu îți va afecta atât de mult viața, dacă nu vrei să faci gimnastică, însă efectele sunt destul de puternice. Un alt studiu care a analizat legătura dintre somn și echilibru, publicat în Journal of Agromedicine, a făcut teste pe mai mulți fermieri. Participanții au fost rugați să stea pe un covor care monitoriza presiunea. Prima dată aceștia au trebuit să stea într-un picior, iar apoi cu ambele. În ambele cazuri, aceștia trebuiau să stea o dată cu ochii închiși și o dată cu ochii deschiși. Studiul a descoperit că participanții care nu au dormit bine cu o seară înainte aveau un echilibru de șapte ori mai rău decât cei care au dormit bine.  

×
Subiecte în articol: lipsa de somn echilibru