x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mâncarea de la restaurante şi fast food-uri creşte nivelul de ftalaţi din corp

0
29 Mar 2018 - 18:25

Consumul de alimente la restaurante sau în fast food-uri poate creşte expunerea la chimicale cu potenţial dăunător, folosite în mod obişnuit pentru a creşte flexibilitatea şi durabilitatea plasticului, potrivit unui studiu efectuat de Universitatea George Washington din Washington DC, scrie The Guardian.

Cercetătorii au analizat nivelul de ftalaţi din corpul uman, care a fost conectat cu apariţia astmului, cancerului la sân, diabetului de tip doi şi problemelor cu fertilitatea. Astfel, oamenii de ştiinţă au descoperit că nivelul de ftalaţi era cu 35% mai mare la oamenii care consumaseră mâncare de la restaurant în ziua precedentă, decât la cei care mâncaseră acasă.

Ftalaţii sunt substanţe chimice importante pentru industrie, unde sunt folosiţi în calitate de plastifianţi pentru producţia de materiale plastice, vopsele şi cosmetice.

Anumite alimente, inclusiv burgerii şi sandvişurile, conţin un nivel mai mare de ftalaţi, dar doar dacă sunt cumpărate gata făcute.

Asocierea a fost puternică în mod deosebit la adolescenţi. Astfel, cei care frecventeză fast food-urile au un nivel de ftalaţi cu 55% mai mare decât cei care obişnuiesc să mănânce acasă.

“Acest studiu sugerează că mâncarea pregătită acasă are mai puţine şanse să conţină un nivel mare de ftalaţi, chimicale conectate cu problemele cu fertilitatea, complicaţiile în cazul sarcinilor şi problemele de sănătate”, a spus cercetătoarea de la Universitatea George Washington, Dr. Ami Zota.

“Studiile noastre sugerează că mâncatul în oral poate fi o sursă importantă şi subestimată în privinţa expunerii la ftalaţi”, a mai spus aceasta.

Cercetătorii au analizat date primite de la US National Health and Nutrition Examination Survey, colectate între 2005 şi 2014.

10.253 de oameni au fost sunaţi pentru a fi întrebaţi ce şi unde au mâncat în ultimele 24 de ore. Nivelul de ftalaţi a fost măsurat pe baza urinei participanţilor.

 

Citeşte mai multe despre:   ftalati,   restaurante,   fast food,   macare gata facuta,   pericole

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cum tratam răul de mişcare

Cum tratam răul de mişcare
Mulţi oameni suferă de greaţă sau vărsături atunci când călătoresc cu maşina, avionul sau vaporul. Deşi răul de mişcare poate fi prevenit, odată ce s-a instalat, senzaţia nu este tocmai una...

Bolile limbii - simptome, diagnostic, tratament

Bolile limbii - simptome, diagnostic, tratament
Bolile limbii: cum să le recunoaștem? Bolile gurii pot afecta sănătatea dinților, precum și gingiile sau limba. Astfel, există boli ale limbii; dar cum să le recunoaștem? Le putem identifica chiar și...

Grăsimea viscerală – fiecare kilogram în plus crește de 7 ori riscul de diabet, la femei

Grăsimea viscerală – fiecare kilogram în plus crește de 7 ori riscul de diabet, la femei
Femeile trebuie să fie precaute de grăsimea viscerală. Aceasta pune mai mult decât doar silueta lor în pericol. Un studiu științific suedez arată că fiecare kilogram în plus crește șansele de a face diabet de...

10 înlocuiri deștepte în dietă care te ajută să slăbești. Sunt și foarte gustoase

10 înlocuiri deștepte în dietă care te ajută să slăbești. Sunt și foarte gustoase
Partea cu slăbitul este greu în primul rând fiindcă oamenilor le este greu să renunțe la alimentele care le plac și au senzația că doar cele care îngrașă sunt și gustoase. Desigur că nu este așa și...

Acupunctura în lobul urechii

Acupunctura în lobul urechii
Veche de mii de ani, acupunctura este una dintre terapiile de bază ale medicinei din China. Să nu uităm că prin această terapie au fost trataţi milioane şi milioane de suferinzi în ţara cu cea mai numeroasă...

Explicaţiile psihologului: ​​​​​​​Cine este “vocea” interioară și de ce ne certăm mereu cu ea?

Explicaţiile psihologului: ​​​​​​​Cine este “vocea” interioară și de ce ne certăm mereu cu ea?
Ființa umană are potențialul de a construi un foarte bun echilibru al vieții, deoarece suntem nativ înzestrați cu resurse, abilități și forță interioară. În plan concret însă, potențialul este una, ce...

Acupunctura lichidă regenerează organismul

Acupunctura lichidă regenerează organismul
Acupunctura lichidă este un termen relativ nou în medicina alternativă și, oarecum, contrariant, pentru cei care își imaginează că „acupunctura” presupune obligatoriu folosirea acelor. Dr. Codruț Țuțu,...

Spondilita anchilozantă, factorii genetici sunt vinovați. Diagnostic și tratament

Spondilita anchilozantă, factorii genetici sunt vinovați. Diagnostic și tratament
Puțin cunoscută și greu de diagnosticat, spondilita anchilozantă este adesea confundată cu alte afecțiuni și încadrată tardiv. Este o afecțiune dureroasă și progresivă, provocată de o inflamație ce...

Mulți români au diabet și nu știu. Ce recomandă medicii?

Mulți români au diabet și nu știu. Ce recomandă medicii?
Aproximativ 1,5 milioane de români au diabet, însă doar 900.000 urmează un tratament pentru această boală. Aceste cifre demonstrează că multe persoane fie nu ştiu că suferă de această afecţiune, fie nu...

Bilanț negru al virusului West Nile în România

Bilanț negru al virusului West Nile în România
Un număr de 25 cazuri de infecţie cu virusul West Nile şi trei decese s-au înregistrat în perioada 3 iunie - 4 septembrie, potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor...

Anxietatea se vindecă?

Anxietatea se vindecă?
Să ai îndoieli și gânduri contradictorii în fața unor evenimente noi, neașteptate sau nedorite în viața ta este firesc, să fii îngrijorat este cât se poate de normal. Însă atunci când neliniștea...

Testări gratuite ale glicemiei şi tensiunii arteriale, până sâmbătă, în Parcul Floreasca

Testări gratuite ale glicemiei şi tensiunii arteriale, până sâmbătă, în Parcul Floreasca
Cei care trec în aceste zile prin Parcul Floreasca îşi pot măsura, gratuit, tensiunea arterială şi îşi pot testa glicemia, în cadrul unei acţiuni organizate de Crucea Roşie Română şi platforma „Ce se...

Eventrațiile – simptome și tratament

Eventrațiile – simptome și tratament
Eventrațiile reprezintă defecte ale peretelui abdominal apărute în urmă unor traumatisme survenite la acest nivel. Aceste...

Inteligența încetinește procesul de îmbătrânire

Inteligența încetinește procesul de îmbătrânire
Oamenii de ştiinţă susţin că bătrânețea este indusă de mintea noastră, deci există o legătură considerabilă între nivelul de inteligenţă al unei persoane şi modul în care acesta se raportează la...

Cum ne pregătim organismul pentru sezonul rece

Cum ne pregătim organismul pentru sezonul rece
După o vară călduroasă în care ne-am expus la soare, urmează o perioadă de răcire a temperaturilor iar organismul nostru va fi mai vulnerabil la anumite boli. Septembrie este luna perfectă pentru a începe...
Serviciul de email marketing furnizat de