x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie 5 cauze ale durerilor de cap

5 cauze ale durerilor de cap

de Andrada Floria    |    26 Feb 2008   •   00:00

Durerile de cap pot avea o varietate de cauze: de la răceală, stres şi oboseală până la mahmureală. Deşi nu ne dăm seama, migrenele au uneori cauze dintre cele mai evidente: cozile prea strânse, bijuteriile prea grele.

Durerile de cap pot avea o varietate de cauze: de la răceală, stres şi oboseală până la mahmureală. Femeile se plâng de dureri de cap mai des decât bărbaţii. Uneori ele sunt acuzate de bărbaţi că ar invoca durerile de cap pentru a scăpa de unele activităţi care nu le fac plăcere. Totuşi, este dovedit ştiinţific că femeile sunt mai predisupse durerilor de cap, iar explicaţia medicală o constituie variaţiile hormonale pe care ele le suferă în fiecare lună. Sindromul premenstrual este una dintre principalele cauze ale migrenelor.

 

În boxa acuzaţilor

De multe ori se întâmplă să avem dureri de cap insuportabile şi să nu putem determina de ce. Deşi nu ne dăm seama, migrenele au uneori cauze dintre cele mai evidente: cozile prea strânse, bijuteriile prea grele. Dar pot fi declanşate şi de parfumurile prea puternice sau de acti­vităţi pe care nu le-am fi suspectat niciodată cauzatoare de dureri de cap. Cum ar fi sexul, de exemplu.

 

1 – COADA DE CAL. Atunci când ne prindem părul foarte strâns sau când purtăm cercei mari şi grei, durerile de cap sunt aproape inevitabile. La fel se întâmplă şi în cazul pălăriilor foarte fixe şi al coroniţelor, deoarece acestea exercită o presiune asupra musculaturii din jurul scalpului, care pe termen lung irită nervii şi provoacă migrene.

2 – FOAMEA. Die­te­le stricte sau chiar înfometarea sunt incriminate pentru apariţia durerilor de cap. Oamenii de ştiinţă susţin că nivelul scăzut al glicemiei constituie un factor important în izbucnirea migrenelor. Mecanismul este totuşi neclar. De asemenea, specialiştii ne atrag atenţia că dul­ciurile concentrate pe stomacul gol au acelaşi rezultat: durerile de cap.

3 – SEXUL. Durează de la câteva minute la o oră şi sunt migrene cauzate de presiunea care se acumulează în creier şi în musculatura gâtului pe durata preludiului sau chiar în timpul orgasmului. Dureri de cap asemănătoare apar după un efort îndelungat: alergare, aerobic sau după ce tuşim foarte

puternic.

4 – VREMEA. Modificările presiunii atmosferice, temperaturile ridicate, umiditatea sau doar cerul înnorat pot fi cauze ale migrenelor. Explicaţia? Schimbările meteorologice declanşează modificări de ordin chimic în creier, consecinţa fiind iritarea nervilor şi durerile pulsatile de cap. Pentru a preveni apariţia migrenelor, specialiştii vă recomandă ca dimineaţa să vă aplicaţi comprese cu gheaţă pe ochi.

5 – PARFUMUL. Unele persoane au simţul olfactiv atât de dezvoltat, încât mirosurile puternice le dau dureri de cap. Şi nu este vorba doar de mirosurile neplăcute, ci chiar de aromele puternice ale parfumurilor de firmă. Pentru că mirosurile puternice activează celulele nervoase de la nivelul nasului, acestea stimulând la rândul lor nervii asociaţi durerilor de cap. Evitaţi parfumurile şi detergenţii, săpunurile, şamponul cu miros puternic şi odorizantele de cameră.

×
Subiecte în articol: sfaturi