x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

5 mituri despre alimente

0
Autor: Mirela Dădăcuş 10 Feb 2009 - 00:00

Pentru a avea o alimentaţie sănătoasă, trebuie să ne informăm şi să facem distincţie între ceea ce este adevărat şi mit.



În caz contrar, pot apărea carenţe de vitamine, minerale sau proteine, care se manifestă prin afecţiuni la nivelul pielii, al organelor interne, prin stări de oboseală, surmenaj, anemii sau tulburări nervoase. Iată cele mai frecvente mituri cu privire la alimentele pe care le putem consuma fără limită sau, din contră, de care trebuie să ne ferim.

MIEREA, MAI BUNĂ DECÂT ZAHĂRUL
De multe ori am auzit că mierea este mai bună decât zahărul pentru că este o sursă rapidă de energie şi minerale. Adevărul este altul. Atât mierea cât şi zahărul conţin două zaharuri simple - glucoză şi fructuoză - care sunt procesate în acelaşi mod de organism. Este adevărat că mierea furnizează mai puţine calorii decât zahărul (o linguriţă de zahăr conţine 64 de calorii în timp ce una de miere, 46 de calorii), însă conţine şi apă. Pentru a obţine aceeaşi "dulceaţă", avem nevoie însă de o cantitate egală de calorii, deci de mai multă miere. De asemenea, mierea mai conţine fier şi calciu, elemente care nu sunt în zahăr. Dar pentru a ne asigura necesarul zilnic de calciu ar trebui să mâncăm cel puţin 40 de căni de miere.

CARNEA MARINATĂ, FĂRĂ BACTERII
Se spune că alcoolul sau condimentele folosite la prepararea cărnii marinate distrug toţi germenii. Dar adevărul este că alcoolul este diluat de sucurile din carnea crudă. Aşa că el nu are nici un efect asupra microbilor pentru care carnea reprezintă mediul cel mai prielnic de dezvoltare. Pe de altă parte, condimente precum muştarul, piperul, ustoroiul, ghimbirul sau ceapa nu distrug nici ele microbii. Singura modalitate prin care aceştia pot fi distruşi este fierberea cărnii la temperaturi peste de 80 de grade Celsius. O altă soluţie ar fi să puneţi carnea marinată pe grătar. Atenţie! Carnea se lasă la marinat în frigider, mai ales în timpul verii, în recipiente de sticlă sau în pungi închise ermetic.

ANTIOXIDANŢI
Grepfrutul este recunoscut pentru conţinutul lui bogat în antioxidanţi, vitamine şi minerale. El nu conţine "ingrediente" care să ne scape de kilogramele în plus. De fapt, nu există nici un aliment şi nicio combinaţii de alimente care să "topească" grăsimile prin modificarea metabolismului. O explicaţie a reducerii greutăţii corporale după o dietă cu grepfrut ar putea fi că acest fruct ia locul unor alimente cu un conţinut caloric mare. 

PÂINEA ÎNGRAŞĂ
Acest aliment reprezintă una dintre cele mai bune surse de energie din dieta noastră. Pâinea conţine carbohidraţi, consideraţi a fi "combustibilul" necesar bunei funcţionări a muşchilor. Mai mult, un consum optim de pâine reglează nivelul glicemiei din sânge. De fapt, pâinea în sine nu ne îngraşă. Problema este cu ce alimente o asociem. De exemplu, o felie de pâine cu unt sau un sendviş cu mezeluri schimbă radical conţinutul în grăsimi şi calorii al pâinii.

GRĂSIMILE SUNT DĂUNĂTOARE
Contrar opiniei generale, nu toate grăsimile sunt periculoase. Există şi grăsimi care aduc beneficii organismului, motiv pentru care ele nu trebuie să lipsească din dieta zilnică. Este vorba despre grăsimile monosaturate (din uleiul de măsline, nuci, peşte, alune, seminţe sau în uleiurile vegetale), care scad nivelul colesterolului "rău" şi îl cresc pe cel "bun". În schimb, trebuie consumate cu măsură alimentele care conţin grăsimi saturate: carne roşie, unt, margarintă, nuci de cocos, brânzeturi, untură şi îngheţată.
Citeşte mai multe despre:   sfaturi

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Un vaccin pentru COVID-19 a fost testat pe oameni. Rezultatele sunt promițătoare

Un vaccin pentru COVID-19 a fost testat pe oameni. Rezultatele sunt promițătoare
Compania germană Biontech împreună cu gigantul farmaceutic american Pfizer au anunţat că au dezvoltat un vaccin experimental, transmite DPA. Testele realizate în SUA au rezultate...

Studiu: Imunitatea colectivă la COVID-19 este mai mare decât o arată testele de anticorpi

Studiu: Imunitatea colectivă la COVID-19 este mai mare decât o arată testele de anticorpi
Imunitatea colectivă la infecția cu COVID-19 este mai mare decât o arată testele, întrucât anticorpii din organismul persoanelor asimptomatice ori cu simptome ușoare pot duce la rezultate negative, arată un...

Oxitocina, hormonul care ne construiește relațiile

Oxitocina, hormonul care ne construiește relațiile
Până în urmă cu aproximativ 100 de ani, poeții, artiștii și filosofii erau cei care se ocupau de problemele legate de dragoste și atașamente. Mai recent însă, neurobiologia și endocrinologia, științe care...

Noi informații despre sindromul asociat cu COVID-19 la copii

Noi informații despre sindromul asociat cu COVID-19 la copii
Două studii americane aduc noi informații despre boala asociată cu COVID-19 care a afectat circa o mie de copii la nivel mondial. Se numește sindromul inflamator multisistemic la copii (MIS-C),...

Stresul cronic afectează creierul

Stresul cronic afectează creierul
Galerie Foto Stresul este considerat boala secolului 21 și adesea includem în acest concept orice fel de simptom ni se pare nelalocul său în comportamentul nostru sau în starea noastră fizică. Stresul este parte din viața...

Apendicul face parte din apărarea imunitară

Apendicul face parte din apărarea imunitară
Multă vreme s-a considerat că unele organe nu au nicio utilitate. Din categoria aceasta făceau parte amigdalele, apendicul şi, de aceea, se îndepărtau prin operaţii pe bandă rulantă. Teoria aceasta s-a...

Explicațiile psihologului: Despre omul “sintetic” și soluții la boala mileniului III - depresia

Explicațiile psihologului: Despre omul “sintetic” și soluții la boala mileniului III - depresia
În decursul dezvoltării civilizației sintetice (prin radio, tv, internet și telefon), unde imitarea altor culturi a devenit o activitate des întâlnită, omul nu și-a mai găsit liniștea. A primit mai mult decât...

Ce semnifică poftele alimentare

Ce semnifică poftele alimentare
Galerie Foto Probabil fiecăruia dintre noi i s-a făcut foame atunci când a trecut pe lângă vitrina unei cofetării sau când a văzut fotografii cu diverse feluri de mâncare în reviste sau scene din filme cu meniuri...

În Evul Mediu, era considerată AFRODIZIAC: Află ce efecte terapeutice uimitoare are de fapt această plantă

În Evul Mediu, era considerată AFRODIZIAC: Află ce efecte terapeutice uimitoare are de fapt această plantă
Este una dintre cele mai delicioase, sănătoase şi costisitoare legume. Primii muguri, care pot fi albi, verzi, roz verzui sau violet, sunt bogaţi în vitamine, minerale şi fibre. Mugurii tineri pot fi consumaţi...

5 leacuri băbești pentru durerea de dinți. Ce faci dacă nu reușești să ajungi la stomatolog?

5 leacuri băbești pentru durerea de dinți. Ce faci dacă nu reușești să ajungi la stomatolog?
Migrenele sau durerile de dinţi vă pot strica ziua, mai ales dacă apar din senin şi nu puteţi să vă duceţi imediat la medic. Nu intraţi în panică, pentru că leacul se află mai aproape decât credeţi, chiar...

De ce este recomandat consumul zilnic de nuci? Câte nuci trebuie mâncate în 24 de ore

De ce este recomandat consumul zilnic de nuci? Câte nuci trebuie mâncate în 24 de ore
Beneficiile nucilor pentru creier sunt foarte mari. S-a constatat recent că nucile sunt în măsură să dezvolte gândirea logică. Consumând nuci, organismul primeşte dopamină şi serotonină şi ca efect creşte...

Planta care a salvat-o pe Maica Domnului și pe pruncul Iisus vindecă 100 de boli

Planta care a salvat-o pe Maica Domnului și pe pruncul Iisus vindecă 100 de boli
De mii de ani, o mare atenţie a celor preocupaţi de terapiile naturiste a fost îndreptată către această plantă. Care este motivul pentru care mai este numită și „iarba sfântă" sau „hrana...

Descoperire „epocală”!!! Yoga poate proteja împotriva COVID-19

Descoperire „epocală”!!! Yoga poate proteja împotriva COVID-19
Yoga poate proteja împotriva COVID-19, spune un instructor. Desigur, practicat de 4 sau 5 ori pe săptămână, câte 20 de minute. Teoria e susținută de premierul Indiei, Narendra Modi, care îndeamnă oamenii să pr...

Biorezonanţa readuce în echilibru vibraţiile oricărui ţesut

Biorezonanţa readuce în echilibru vibraţiile oricărui ţesut
Reflexoterapia, una dintre cele mai apreciate terapii alternative, este o tehnică de masaj veche de 5.000 de ani. Recuperarea echilibrului energetic se face prin eliberarea toxinelor care se acumulează în zona din...

E cel mai banal instrument din bucătărie, dar folosirea lui... SPOREȘTE RISCUL DE CANCER. Au pățit-o și bucătari profesioniști!

E cel mai banal instrument din bucătărie, dar folosirea lui... SPOREȘTE RISCUL DE CANCER. Au pățit-o și bucătari profesioniști!
Poate că sună banal dar există un obiect în bucătăria noastră despre care specialiștii nu au o părere bună și susțin că sporește riscul de cancer. Aparatele de gătit cu gaz sunt periculoase nu numai...
Serviciul de email marketing furnizat de