x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie 5 reguli pentru un somn bun

5 reguli pentru un somn bun

de Oana Antonescu    |    26 Aug 2008   •   00:00

Somnul este o cerinţă fiziologică vitală. Un somn insuficient sau de o calitate slabă accelerează îmbătrînirea, dezechilibrează sistemul imunitar, sistemul endocrin şi scade rezistenţa la stres.

1) Somnul este o cerinţă fiziologică vitală. Un somn insuficient sau de o calitate slabă accelerează îmbătrînirea, dezechilibrează sistemul imunitar, sistemul endocrin şi scade rezistenţa la stres. Se înţelege de ce este deosebit de important să ne asigurăm condiţii pentru un somn bun. Prima regulă în acest sens este respectarea orei de somn. Cu toţii avem tendinţa de a depăşi ora obişnuită de culcare, fie pentru a viziona un film, fie pentru a termina de citit o carte. Însă dacă depăşiţi ora obişnuită de culcare vă va fi mult mai greu să adormiţi. Ora de trezire trebuie de asemenea să fie aproximativ aceeaşi în fiecare zi.

 

2)Obişnuiţi să faceţi o baie caldă înainte de culcare, pentru a avea un somn bun? Procedaţi greşit, fiindcă în apropierea orei de somn, temperatura internă a organismului scade, iar un duş cald nu va face decît să alunge somnul. Temperatura apei ar trebui să aibă cel mult 37 de grade Celsius pentru a dormi bine, iar temperatura camerei va fi reglată la 20 de grade Celsius.

 

3)Calitatea somnului depinde şi de masa de seară. Cina trebuie să conţină cît mai puţine grăsimi saturate şi alimente bogate în calorii, pentru a avea un somn liniştit şi pentru a ne trezi odihniţi. În caz contrar, metabolismul va fi solicitat şi somnul se va instala mai greu. Evitaţi condimentele, alcoolul şi cafeaua şi alegeţi pentru cină legume şi fructe, peşte şi produse lactate. Mîncaţi cu cel puţin două ore înainte de culcare.

 

4)Dormitorul nu este birou, el este strict spaţiu pentru dormit! Nu ţineţi calculatorul în camera în care dormiţi, iar dacă vă luaţi de lucru acasă staţi în camera de zi. Specialiştii în somnologie spun că nici televizorul nu ar trebui să stea în dormitor, ci în camera de zi. Amenajarea dormitorului este şi ea importantă. Pereţii trebuie să fie vopsiţi în culori calde, iar salteaua nu trebuie să fie deformată şi va fi schimbată la cel mult zece ani.

 

5)Dacă nu dormiţi bine, evitaţi activităţile intelectuale şi orice altă activitate solicitantă înainte de culcare. Nu citiţi, nu lucraţi la calculator, renunţaţi la jocurile video, chiar şi la televizor, evitaţi disputele conjugale şi orice alt lucru care v-ar putea da o stare de agitaţie. Numai aşa veţi putea adormi mai uşor.

×
Subiecte în articol: somn sfaturi