x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie A fost odata... virginitate

A fost odata... virginitate

07 Feb 2005   •   00:00

JURNALUL DE SANATATE
Vederea micutului meu / A fost odata... virginitate / Stranutati in batista! / Bucuria de a fi batran / Depistarea diabetului / Uleiuri aromate / Laptisorul de matca / Cui pe cui se scoate / Oul - proteina standard / Accidente pe gheata / "Stiinta vietii" la vechii indieni
SUMAR - Jurnalul de sanatate (8 februarie 2005)

Jos cu "branza de veci"!

EDITORIAL – FLORIN CONDURATEANU

Adesea, medicina trebuie sa darame unele legende aiurea, care circula in folclorul medical printre "pietonii" care cred ca sunt stiutori de tratamente si diagnostice. Uneori, insasi medicina a schimbat brusc macazul in privinta unor teorii, intorcand spatele unor idei, care multi ani fusesera considerate valabile. De exemplu, acea teorie ca in hepatitele cronice si in alte boli de ficat regimul alimentar trebuie sa fie sever si foarte restrictiv a intrat in desuetudine. Medicii moderni nu mai sustin ca e bine ca bolnavul de ficat sa manance mai ales branza aceea de vaci plicticoasa si putin atragatoare, incat fusese poreclita "branza de veci".

Medicina spune azi ca omul cu hepatita cronica, ba chiar si cel cu ciroza trebuie sa fie el propriul dietetician, el sa decida ce ii prieste sa manance, ce alimente sunt suportate de organismul sau. Restrictii din punctul de vedere al ficatului nu mai exista, protectia trebuie sa fie dirijata catre aparatul biliar.

Bolnavul de ficat are nevoie de proteine de cea mai buna calitate pe care le poate lua din carne, branzeturi, oua. Hepaticul poate sa manance orice, daca alimentul respectiv este bine suportat de sistemul vezicii biliare si de stomac. Bolnavul de ciroza poate manca chiar prajeli daca nu sufera de dischinezie biliara, dar sa nu prajeasca de mai multe ori carnea in acelasi ulei. Refolosirea uleiului din tigaie il concentreaza in substante toxice. Bolnavii de hepatita cronica si de ciroza trebuie insa sa se fereasca precum dracul de tamaie de alcool, care este metabolizat foarte greu de ficat, organ care si asa este subrezit. Embargo trebuie sa existe si la tutun, ficatul fumatorului, dupa ce ca este bolnav, e obligat de tutun si sa lucreze in deficit energetic. In arderea unui gram de glucoza, ficatul nefumatorului creeaza 38 de legaturi de energie, dar in saracia de oxigen din cauza fumului se construiesc de catre ficatul fumatorului doar doua legaturi de energie.
×
Subiecte în articol: editorial