x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Accidentele montane

Accidentele montane

de Mirela Dădăcuş    |    04 Aug 2009   •   00:00
Accidentele montane
Sursa foto: /stockxpertcom

Muntele nu înseamnă numai aer curat şi peisaje mirifice, ci şi un pericol pentru sănătatea noastră. Insolaţie, febră musculară, entorse şi muşcături de animale sunt câteva dintre accidentele care pot apărea la altitudine. Pentru a nu fi luaţi prin surprindere de acestea, este bine ca, înainte de a pleca la drum, să cunoaşteţi câteva noţiuni elementare de acordare a primului-ajutor.



Insolaţia este cea mai frecventă neplăcere cu care ne putem alege în timpul excursiei montane şi care ne poate pune viaţa în pericol. Caracterizată prin înroşirea pielii, ameţeli, greaţă şi slăbiciune generală, insolaţia apare atunci când nu ne-am protejat suficient capul, ceafa, umerii şi antebraţele. Primul-ajutor: să ne retragem la umbră, să stăm cu  picioarele ridicate de la nivelul solului, să bem cât mai multe lichide şi să ne tamponăm pielea afectată de soare cu alcool sanitar, oţet, iaurt sau apă rece de izvor. Febra musculară este o problemă care apare dacă pornim la drum neantrenaţi. Se tratează prin fricţiuni cu apă rece ale picioarelor, seara, înainte de culcare, dar şi printr-o dietă bogată în dulciuri. Tensiunea musculară trebuie să dispară după două zile. Picioarele mai au de suferit şi din cauza bătăturilor, vinovată fiind încălţămintea inadecvată. Le puteţi trata cu apă oxigenată sau iod, după care acoperiţi-le cu un pansament steril.

Atenţie la albinele sălbatice!

Entorsele, luxaţiile şi fracturile sunt cele mai dureroase accidente montane. În aceste situaţii, este recomandat să vă adăpostiţi la un refugiu şi să cereţi ajutorul Salvamontului. În cazul fracturii de coloană vertebrală, victima nu trebuie să-şi schimbe poziţia, deoarece orice mişcare greşită poate secţiona măduva spinării. Salvamontul trebuie chemat de urgenţă şi în cazul atacurilor sau muşcăturilor de animale (inclusiv câini ciobăneşti). Dacă aţi fost muşcaţi de viperă, aplicaţi un garou improvizat (sfoară, şnur) deasupra rănii, pentru a preveni răspândirea veninului în organism. Cu un cuţit sau cu o lamă, tăiaţi locul muşcăturii şi lăsaţi sângele să curgă abundent. Muşcătura de viperă este mortală în două-trei ore. Nu la fel de periculoase sunt înţepăturile de insecte, cu o singură excepţie: cele ale albinelor sălbatice. Acestea trăiesc în pădurile bătrâne, mai puţin umblate, în scorburile copacilor groşi. O ameninţare la adresa sănătăţii noastre pot fi şi alimentele pe care le-am luat în rucsac. Dacă ele nu sunt proaspete sau bine conservate, vă puteţi intoxica, ceea ce presupune obligatoriu spitalizare.

5102-98566-1ajutor.jpg

BANDAJUL TRIUNGHIULAR. Este cel mai utilizat şi mai la îndemână tip de bandaj folosit în accidente (entorse, luxaţii, traumatisme, sângerări etc.). Practic, orice piesă de îmbrăcăminte poate fi transformată într-un bandaj de formă triunghiulară, acesta fiind recomandat pentru: susţinerea antebraţului (bandaj superior), la pansarea capului, genunchiului, mâinii sau a piciorului, pe post de garou sau de bandaj de compresie.

×
Subiecte în articol: primul ajutor