x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Accidentele vasculare cerebrale: Şi tu poţi fi în pericol!

Accidentele vasculare cerebrale: Şi tu poţi fi în pericol!

de Dr. Dana Chehne    |    28 Iul 2009   •   00:00
Accidentele vasculare cerebrale: Şi tu poţi fi în pericol!
Sursa foto: /iStockPhoto

Riscul accidentelor vasculare creşte cu vârsta, ajungând practic să se dubleze la fiecare decadă, după vârsta de 55 de ani. Cu excepţia vârstelor tinere, când pot apărea complicaţii în timpul sarcinilor sau din cauza folosirii contraceptivelor orale, bărbaţii sunt afectaţi în proporţie mai mare decât femeile, însă la acestea mortalitatea este mai ridicată. Riscul se amplifică prin suprapunerea factorilor ereditari (bunici, părinţi, fraţi care au suferit de această maladie), ca şi prin existenţa unui  infarct, unui alt accident vascular sau atac ischemic tranzitor în antecedente.


FACTORI DE RISC
Existenţa unor boli cronice joacă un rol determinant în apariţia accidentelor vasculare. Astfel, sunt hipertensiunea arterială (chiar la valori moderat mărite, dar constante), diabetul zaharat, ateroscleroza arterială manifestată mai ales la nivelul arterei carotide (artera din care derivă circulaţia cerebrală). Acelaşi efect îl au bolile cardiovasculare (angina pectorală, valvulopatiile, bolile congenitale, insuficienţa cardiacă, infecţiile locale, cum ar fi endocardita).

Un rol important e atribuit tulburărilor de ritm care însoţesc aceste afecţiuni - de exemplu, fibrilaţia atrială -, ce generează trombi, care se mobilizează, putând ajunge să blocheze o arteră cerebrală. Fumatul şi consumul ridicat de alcool afectează grav sănătatea arterelor. Valorile crescute ale colesterolului total (peste 200 mg/dl) au un efect nociv recunoscut, asociat în special  în cazul bărbaţilor cu scăderea HDL (colesterolul "bun").  La acestea se adaugă inactivitatea, obezitatea, dieta bogată în calorii, cu un conţinut ridicat de sodiu, colesterol, grăsimi saturate.


LA TINERI ŞI LA FEMEI
La adulţii tineri, de obicei mai rar afectaţi, mortalitatea creşte în primul rând din cauza alcoolismului, a existenţei diabetului zaharat, a unui proces infecţios sever care precede accidentul, a unui cancer sau a unei boli de inimă, complicată cu insuficienţă cardiacă. Pentru femeile sub 55 de ani, un rol favorizant par să îl aibă migrenele repetate, folosirea contraceptivelor orale (chiar cu conţinut scăzut de estrogen), tratamentul de substituţie hormonală, existenţa unor boli autoimune, cum este lupusul, sau tendinţa produ­cerii de tromboze venoase profunde.

Efectul acestor factori este cumulativ şi trebuie subliniat că, dacă unii dintre ei (vârsta, sexul, ereditatea) nu pot fi influenţaţi, ceilalţi pot fi controlaţi printr-un regim de viaţă echilibrat şi o bună colaborare cu medicul de familie.

×
Subiecte în articol: risc medicul de familie factori