x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Adevăr şi minciună despre kilogramele în plus

0
Autor: Florin Condurateanu 22 Ian 2008 - 00:00

Probabil există totuşi adevăr în acea zicere că unii oameni au un metabolism atât de reglat pe arderi intense, încât mănâncă de sparg şi nu lărgesc cureaua, fiindcă stratul de grăsime nu se îngroaşă oricât de tare se ghiftuiesc şi cu dulciuri, şi cu făinoase, şi cu slăninuţă, şi cu frişcă.

Probabil există totuşi adevăr în acea zicere că unii oameni au un metabolism atât de reglat pe arderi intense, încât mănâncă de sparg şi nu lărgesc cureaua, fiindcă stratul de grăsime nu se îngroaşă oricât de tare se ghiftuiesc şi cu dulciuri, şi cu făinoase, şi cu slăninuţă, şi cu frişcă.

În schimb, se întâlnesc foarte des nişte “pedepsiţi de soartă”, care au un asemenea metabolism construit pe depuneri de strat de grăsime, încât doar că vorbesc despre savarine şi despre frigărui şi se trezesc cu ditamai burdihanul ivit doar din cuvintele pofticioase despre mâncare.

 

Înfometare fatală

Sunt pline paginile mai tuturor publicaţiilor cu reţete de slăbire. Din păcate, cele mai multe nu sunt izvorâte din ştiinţa nutriţiei, pentru că e periculos să te lansezi într-o cursă dură de slăbire, fiindcă se mai şi moare din această veritabilă înfometare pompieristică. Medicii cu ştiinţa nutriţiei “la purtător” folosesc o formulă pe care medicina o acceptă fără să crâcnească: omul trebuie să mănânce din fiecare categorie de alimente, dar porunca să fie: cumpătare, cumpătare, cumpătare. Medicii atacă acele cure de slăbire brutale, atrăgând atenţia că ele pot prejudicia ireversibil funcţionarea şi echilibrul organismului. Ca un dezavantaj în plus este acest efect de Yo-Yo, cum este cunoscută jucăria cu elastic care lasă o minge mică să co­boare, ca apoi elasticul s-o aducă la nivelul de unde a plecat. Aşa se întâmplă şi cu cele mai multe diete pentru slăbire. Prin restricţii severe, cel ce le-a adopat slăbeşte pentru o perioadă scurtă, ca apoi să reînceapă mâncarea care aşază kilograme de grăsimi şi se ajunge din nou la greutatea veche, dacă nu cumva ceva mai mare decât înaine de debutul dietei de slăbire.

 

Explicaţie

Profesorul doctor Constantin Dumitrescu, cunoscut specialist în nutriţie, boli metabolice şi diabet, explică această oscilaţie de greutate cu revenirea la statutul de gras. Când începi să nu mai mănânci decât după lista dietei de slăbire, îţi micşorezi şi nevoile pentru metabolism. Atunci când închei cura de slăbire reîncepi să mănânci fără restricţii, însă nevoile metabolice au rămas la nivel mic şi revin lent. Aşa că aproape tot ce mănânci se depune ca strat de grăsime. Şi atunci ce scofală ai făcut?

Profesorul doctor Mihai Voiculescu, şeful Centrului de Medicină Internă de la Spitalul Clinic Fundeni, spune că eroarea făcută de oameni are două componente: o greşeală calitativă şi o eroare cantitativă. În gafa calitativă se înscrie ingurgitarea a prea multe făinoase, dulciuri, prăjeli, grăsimi în locul legumelor, fructelor, de preferinţă crude care, pe lângă bogăţia în elemente naturale, favorizează şi tranzitul intestinal. Greşeala cantitativă mai întâi vizează faptul că aportul zilnic de calorii  este mai mare decât normalul necesar activităţii fizice. A doua latură eronată este că mâncarea este şi greşit repartizată de-a lungul zilei. La micul dejun trebuie să se mănânce 20%-30% din cantitatea de alimente, grosul hranei – circa 60% trebuind să fie mâncată la prânz. În realitate, oamenii, în vârtejul treburilor, sar peste masa de prânz şi grosul alimentelor este hăpăit în mare viteză la cină. Mâncarea de seară, cu umflarea burţii, duce la depuneri de grăsime şi la o serie lungă de neplăceri de funcţionare a tubului digestiv, cum ar fi: reaua golire a stomacului şi întoarcerea pe contrasens a conţinutului acid din stomac prin esofag până în gură.

 

O altă cauză a îngrăşării este alcoolul. Mai întâi pentru că ţuiculiţa, coniacul, votca de la aperitiv stimulează pofta de mâncare. Apoi, berea, greşit catalogată ca nealcoolică, îngraşă ca şi vinul. Ospeţele stropite cu alcool şi mesenii care mănâncă până “omoară puricele pe burtă”, adică se îmbuibă fără măsură, duc fără ezitare la kilograme în plus. După ce a explicat toate acestea, profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, directorul general al Institutului Naţional de Boli Infecţioase “M. Balş”, atrage atenţia că amestecul dintre alcool şi mâncărurile grase poate provoca temuta criză de pancreatită, care trimite bolnavul la terapie intensivă. Alcoolul trebuie să se asocieze cu proteinele, în proteine intrând carnea, ouăle, brânza. Alcoolul arde la focul proteinelor şi se mai slăbeşte presiunea pe care o exercită asupra ficatului, cel ce trebuie să detoxifice băuturile alcoolice. Nu e bine să se bea alcool pe stomacul gol.

 

Recomandări

Nişte sfaturi înţelepte sunt acelea care îl îndeamnă pe om să nu se grăbească la mâncat, să nu lase să se bată turcii la gura lui, cu alte cuvinte să nu hăpăie mâncarea. Alimentele trebuie mâncate cu blândeţe, cu răbdare, nu cu furca. Omul trebuie să mestece conştiincios. Dacă bolul alimentar este mestecat bine şi se îmbibă cu salivă reducem din sarcinile stomacului. Şi apoi, pentru a nu te îngrăşa, nu trebuie să te scoli ghiftuit de la masă, să ai senzaţia, când părăseşti masa, că parcă ai mai mânca, că nu ţi-ai făcut plinul. De altfel, una dintre recomandările ştiinţifice şi eficiente este să-ţi pui în farfurie cam câtă mâncare crezi că te-ar sătura şi înainte de a înfige furculiţa să goleşti farfuria cu o treime din această cantitate de hrană. Astfel, te sileşti singur şi benefic de a mânca până la gradul de săturare, ceea ce înseamnă şi depunerea unor kilograme.

Citeşte mai multe despre:   slăbire,   sfaturi

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Un vaccin pentru COVID-19 a fost testat pe oameni. Rezultatele sunt promițătoare

Un vaccin pentru COVID-19 a fost testat pe oameni. Rezultatele sunt promițătoare
Compania germană Biontech împreună cu gigantul farmaceutic american Pfizer au anunţat că au dezvoltat un vaccin experimental, transmite DPA. Testele realizate în SUA au rezultate...

Studiu: Imunitatea colectivă la COVID-19 este mai mare decât o arată testele de anticorpi

Studiu: Imunitatea colectivă la COVID-19 este mai mare decât o arată testele de anticorpi
Imunitatea colectivă la infecția cu COVID-19 este mai mare decât o arată testele, întrucât anticorpii din organismul persoanelor asimptomatice ori cu simptome ușoare pot duce la rezultate negative, arată un...

Oxitocina, hormonul care ne construiește relațiile

Oxitocina, hormonul care ne construiește relațiile
Până în urmă cu aproximativ 100 de ani, poeții, artiștii și filosofii erau cei care se ocupau de problemele legate de dragoste și atașamente. Mai recent însă, neurobiologia și endocrinologia, științe care...

Noi informații despre sindromul asociat cu COVID-19 la copii

Noi informații despre sindromul asociat cu COVID-19 la copii
Două studii americane aduc noi informații despre boala asociată cu COVID-19 care a afectat circa o mie de copii la nivel mondial. Se numește sindromul inflamator multisistemic la copii (MIS-C),...

Stresul cronic afectează creierul

Stresul cronic afectează creierul
Galerie Foto Stresul este considerat boala secolului 21 și adesea includem în acest concept orice fel de simptom ni se pare nelalocul său în comportamentul nostru sau în starea noastră fizică. Stresul este parte din viața...

Apendicul face parte din apărarea imunitară

Apendicul face parte din apărarea imunitară
Multă vreme s-a considerat că unele organe nu au nicio utilitate. Din categoria aceasta făceau parte amigdalele, apendicul şi, de aceea, se îndepărtau prin operaţii pe bandă rulantă. Teoria aceasta s-a...

Explicațiile psihologului: Despre omul “sintetic” și soluții la boala mileniului III - depresia

Explicațiile psihologului: Despre omul “sintetic” și soluții la boala mileniului III - depresia
În decursul dezvoltării civilizației sintetice (prin radio, tv, internet și telefon), unde imitarea altor culturi a devenit o activitate des întâlnită, omul nu și-a mai găsit liniștea. A primit mai mult decât...

Ce semnifică poftele alimentare

Ce semnifică poftele alimentare
Galerie Foto Probabil fiecăruia dintre noi i s-a făcut foame atunci când a trecut pe lângă vitrina unei cofetării sau când a văzut fotografii cu diverse feluri de mâncare în reviste sau scene din filme cu meniuri...

În Evul Mediu, era considerată AFRODIZIAC: Află ce efecte terapeutice uimitoare are de fapt această plantă

În Evul Mediu, era considerată AFRODIZIAC: Află ce efecte terapeutice uimitoare are de fapt această plantă
Este una dintre cele mai delicioase, sănătoase şi costisitoare legume. Primii muguri, care pot fi albi, verzi, roz verzui sau violet, sunt bogaţi în vitamine, minerale şi fibre. Mugurii tineri pot fi consumaţi...

5 leacuri băbești pentru durerea de dinți. Ce faci dacă nu reușești să ajungi la stomatolog?

5 leacuri băbești pentru durerea de dinți. Ce faci dacă nu reușești să ajungi la stomatolog?
Migrenele sau durerile de dinţi vă pot strica ziua, mai ales dacă apar din senin şi nu puteţi să vă duceţi imediat la medic. Nu intraţi în panică, pentru că leacul se află mai aproape decât credeţi, chiar...

De ce este recomandat consumul zilnic de nuci? Câte nuci trebuie mâncate în 24 de ore

De ce este recomandat consumul zilnic de nuci? Câte nuci trebuie mâncate în 24 de ore
Beneficiile nucilor pentru creier sunt foarte mari. S-a constatat recent că nucile sunt în măsură să dezvolte gândirea logică. Consumând nuci, organismul primeşte dopamină şi serotonină şi ca efect creşte...

Planta care a salvat-o pe Maica Domnului și pe pruncul Iisus vindecă 100 de boli

Planta care a salvat-o pe Maica Domnului și pe pruncul Iisus vindecă 100 de boli
De mii de ani, o mare atenţie a celor preocupaţi de terapiile naturiste a fost îndreptată către această plantă. Care este motivul pentru care mai este numită și „iarba sfântă" sau „hrana...

Descoperire „epocală”!!! Yoga poate proteja împotriva COVID-19

Descoperire „epocală”!!! Yoga poate proteja împotriva COVID-19
Yoga poate proteja împotriva COVID-19, spune un instructor. Desigur, practicat de 4 sau 5 ori pe săptămână, câte 20 de minute. Teoria e susținută de premierul Indiei, Narendra Modi, care îndeamnă oamenii să pr...

Biorezonanţa readuce în echilibru vibraţiile oricărui ţesut

Biorezonanţa readuce în echilibru vibraţiile oricărui ţesut
Reflexoterapia, una dintre cele mai apreciate terapii alternative, este o tehnică de masaj veche de 5.000 de ani. Recuperarea echilibrului energetic se face prin eliberarea toxinelor care se acumulează în zona din...

E cel mai banal instrument din bucătărie, dar folosirea lui... SPOREȘTE RISCUL DE CANCER. Au pățit-o și bucătari profesioniști!

E cel mai banal instrument din bucătărie, dar folosirea lui... SPOREȘTE RISCUL DE CANCER. Au pățit-o și bucătari profesioniști!
Poate că sună banal dar există un obiect în bucătăria noastră despre care specialiștii nu au o părere bună și susțin că sporește riscul de cancer. Aparatele de gătit cu gaz sunt periculoase nu numai...
Serviciul de email marketing furnizat de