x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Adevăr şi minciună despre kilogramele în plus

0
Autor: Florin Condurateanu 22 Ian 2008 - 00:00

Probabil există totuşi adevăr în acea zicere că unii oameni au un metabolism atât de reglat pe arderi intense, încât mănâncă de sparg şi nu lărgesc cureaua, fiindcă stratul de grăsime nu se îngroaşă oricât de tare se ghiftuiesc şi cu dulciuri, şi cu făinoase, şi cu slăninuţă, şi cu frişcă.

Probabil există totuşi adevăr în acea zicere că unii oameni au un metabolism atât de reglat pe arderi intense, încât mănâncă de sparg şi nu lărgesc cureaua, fiindcă stratul de grăsime nu se îngroaşă oricât de tare se ghiftuiesc şi cu dulciuri, şi cu făinoase, şi cu slăninuţă, şi cu frişcă.

În schimb, se întâlnesc foarte des nişte “pedepsiţi de soartă”, care au un asemenea metabolism construit pe depuneri de strat de grăsime, încât doar că vorbesc despre savarine şi despre frigărui şi se trezesc cu ditamai burdihanul ivit doar din cuvintele pofticioase despre mâncare.

 

Înfometare fatală

Sunt pline paginile mai tuturor publicaţiilor cu reţete de slăbire. Din păcate, cele mai multe nu sunt izvorâte din ştiinţa nutriţiei, pentru că e periculos să te lansezi într-o cursă dură de slăbire, fiindcă se mai şi moare din această veritabilă înfometare pompieristică. Medicii cu ştiinţa nutriţiei “la purtător” folosesc o formulă pe care medicina o acceptă fără să crâcnească: omul trebuie să mănânce din fiecare categorie de alimente, dar porunca să fie: cumpătare, cumpătare, cumpătare. Medicii atacă acele cure de slăbire brutale, atrăgând atenţia că ele pot prejudicia ireversibil funcţionarea şi echilibrul organismului. Ca un dezavantaj în plus este acest efect de Yo-Yo, cum este cunoscută jucăria cu elastic care lasă o minge mică să co­boare, ca apoi elasticul s-o aducă la nivelul de unde a plecat. Aşa se întâmplă şi cu cele mai multe diete pentru slăbire. Prin restricţii severe, cel ce le-a adopat slăbeşte pentru o perioadă scurtă, ca apoi să reînceapă mâncarea care aşază kilograme de grăsimi şi se ajunge din nou la greutatea veche, dacă nu cumva ceva mai mare decât înaine de debutul dietei de slăbire.

 

Explicaţie

Profesorul doctor Constantin Dumitrescu, cunoscut specialist în nutriţie, boli metabolice şi diabet, explică această oscilaţie de greutate cu revenirea la statutul de gras. Când începi să nu mai mănânci decât după lista dietei de slăbire, îţi micşorezi şi nevoile pentru metabolism. Atunci când închei cura de slăbire reîncepi să mănânci fără restricţii, însă nevoile metabolice au rămas la nivel mic şi revin lent. Aşa că aproape tot ce mănânci se depune ca strat de grăsime. Şi atunci ce scofală ai făcut?

Profesorul doctor Mihai Voiculescu, şeful Centrului de Medicină Internă de la Spitalul Clinic Fundeni, spune că eroarea făcută de oameni are două componente: o greşeală calitativă şi o eroare cantitativă. În gafa calitativă se înscrie ingurgitarea a prea multe făinoase, dulciuri, prăjeli, grăsimi în locul legumelor, fructelor, de preferinţă crude care, pe lângă bogăţia în elemente naturale, favorizează şi tranzitul intestinal. Greşeala cantitativă mai întâi vizează faptul că aportul zilnic de calorii  este mai mare decât normalul necesar activităţii fizice. A doua latură eronată este că mâncarea este şi greşit repartizată de-a lungul zilei. La micul dejun trebuie să se mănânce 20%-30% din cantitatea de alimente, grosul hranei – circa 60% trebuind să fie mâncată la prânz. În realitate, oamenii, în vârtejul treburilor, sar peste masa de prânz şi grosul alimentelor este hăpăit în mare viteză la cină. Mâncarea de seară, cu umflarea burţii, duce la depuneri de grăsime şi la o serie lungă de neplăceri de funcţionare a tubului digestiv, cum ar fi: reaua golire a stomacului şi întoarcerea pe contrasens a conţinutului acid din stomac prin esofag până în gură.

 

O altă cauză a îngrăşării este alcoolul. Mai întâi pentru că ţuiculiţa, coniacul, votca de la aperitiv stimulează pofta de mâncare. Apoi, berea, greşit catalogată ca nealcoolică, îngraşă ca şi vinul. Ospeţele stropite cu alcool şi mesenii care mănâncă până “omoară puricele pe burtă”, adică se îmbuibă fără măsură, duc fără ezitare la kilograme în plus. După ce a explicat toate acestea, profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, directorul general al Institutului Naţional de Boli Infecţioase “M. Balş”, atrage atenţia că amestecul dintre alcool şi mâncărurile grase poate provoca temuta criză de pancreatită, care trimite bolnavul la terapie intensivă. Alcoolul trebuie să se asocieze cu proteinele, în proteine intrând carnea, ouăle, brânza. Alcoolul arde la focul proteinelor şi se mai slăbeşte presiunea pe care o exercită asupra ficatului, cel ce trebuie să detoxifice băuturile alcoolice. Nu e bine să se bea alcool pe stomacul gol.

 

Recomandări

Nişte sfaturi înţelepte sunt acelea care îl îndeamnă pe om să nu se grăbească la mâncat, să nu lase să se bată turcii la gura lui, cu alte cuvinte să nu hăpăie mâncarea. Alimentele trebuie mâncate cu blândeţe, cu răbdare, nu cu furca. Omul trebuie să mestece conştiincios. Dacă bolul alimentar este mestecat bine şi se îmbibă cu salivă reducem din sarcinile stomacului. Şi apoi, pentru a nu te îngrăşa, nu trebuie să te scoli ghiftuit de la masă, să ai senzaţia, când părăseşti masa, că parcă ai mai mânca, că nu ţi-ai făcut plinul. De altfel, una dintre recomandările ştiinţifice şi eficiente este să-ţi pui în farfurie cam câtă mâncare crezi că te-ar sătura şi înainte de a înfige furculiţa să goleşti farfuria cu o treime din această cantitate de hrană. Astfel, te sileşti singur şi benefic de a mânca până la gradul de săturare, ceea ce înseamnă şi depunerea unor kilograme.

Citeşte mai multe despre:   slăbire,   sfaturi

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

16 alimente bogate în magneziu. Ajută inclusiv împotriva celulitei dar nu numai

16 alimente bogate în magneziu. Ajută inclusiv împotriva celulitei dar nu numai
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru corpul uman. Este implicat în peste 600 de reacții celulare, de la sinteza proteinelor, metabolizarea glucidelor și lipidelor, transformarea caloriilor î...

Câte calorii conțin cele mai populare băuturi și cum facem cu alcoolul când vrem să slăbim

Câte calorii conțin cele mai populare băuturi și cum facem cu alcoolul când vrem să slăbim
Alcoolul îngrașă și favorizează apariția celulitei. Vă spun asta încă de la început ca să fiu liniștită că mi-am făcut datoria. :)) Dar nu obișnuiesc să fiu drastică și înțeleg plăcerile vieții. Do...

Top alimente care sunt bombe proteice deci fac minuni când vrei să slăbești

Top alimente care sunt bombe proteice deci fac minuni când vrei să slăbești
Am explicat de multe ori că proteinele te ajută să slăbești o dată pentru că organismul depune un efort mai mare ca să le descompună deci consumă mai multă energie și sunt mai sățioasă și, pe de altă...

Etichetarea populară „e nebun” cuprinde o paletă de boli

Etichetarea populară „e nebun” cuprinde o paletă de boli
Discuţia cu un medic psihiatru nu este o treabă uşoară, ci sofisticată. Specialistul în psihiatrie este pe teritoriul în care diagnosticul se pune scotocind cu vorbele ungherele psihicului pacientului. De...

Cele 7 condiții de bază pentru a avea corp frumos și sănătos

Cele 7 condiții de bază pentru a avea corp frumos și sănătos
Fac parte dintre persoanele pentru care o siluetă frumoasă este importantă. Îmi plac lucrurile frumoase, în general. Dar, mai important de atât, este să-mi mențin corpul în stare cât mai bună cât mai mult...

4 combinații de alimente care îngrașă

4 combinații de alimente care îngrașă
După cum am mai spus, poți și e bine să mănânci de toate. Bineînțeles că nu mă refer aici la cartofi prăjiți. Nu dacă-ți dorești vene și artere suple și fără grăsime pe ele și un abdomen plat și...

Explicaţiile psihologului: De ce suntem fideli propriilor noastre convingeri și nu acceptăm opinia altora?

Explicaţiile psihologului: De ce suntem fideli propriilor noastre convingeri și nu acceptăm opinia altora?
Majoritatea oamenilor își trăiesc viața pe pilot automat, fiind zi de zi prizonieri ai limitelor create de propriile lor gânduri. Această creație interioară este doar o personalizare condiționată de gândurile...

Pașii incorect executați conduc la probleme ale coloanei și articulațiilor

Pașii incorect executați conduc la probleme ale coloanei și articulațiilor
Felul în care pășim este extrem de important pentru a identifica funcția neobișnuită a piciorului care poate afecta întregul corp. De aceea o analiză a mersului folosind placa digitală este o metodă certă în...

Terapii de recuperare după stres şi efort

Terapii de recuperare după stres şi efort
Dacă simţi nevoia să te recuperezi după un efort prelungit, după activităţi solicitante sau după stres, orice spa oferă proceduri neinvazive, relaxante, extrem de plăcute. Toate ajută la detensionarea...

Menajaţi coloana cu implicarea muşchilor braţelor şi picioarelor

Menajaţi coloana cu implicarea muşchilor braţelor şi picioarelor
Coloana este subansamblul care a căpătat sarcini mult mai mari când omul s-a ridicat la verticală, la poziţia bipedă. Ea susţine greutatea corpului din jumătatea superioară, iar vertebrele sunt solicitate şi...

Amestecul de aur – elixirul cu proprietăţi antibiotice şi anticancerigene, pe care TREBUIE să îl încerci!

Amestecul de aur – elixirul cu proprietăţi antibiotice şi anticancerigene, pe care TREBUIE să îl încerci!
I se spune amestecul de aur datorită aspectului său care te duce cu gândul la metalul preţios, dar, mai ales pentru valoarea sa de necontestat dată de multiplele beneficii pe care le aduce sănătăţii. Reţeta...

Tratamente naturiste. Top 10 beneficii pentru sănătate ale lăptișorului de matcă

Tratamente naturiste. Top 10 beneficii pentru sănătate ale lăptișorului de matcă
Beneficiile pentru sanatate ale laptisorului de matca sunt extinse, iar cercetatori din intreaga lume studiaza inca acest compus ce pare a fi magic, intr-o incercare de a descoperi cum si de ce ajuta organismul. Iti...

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de antibiotice din UE

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de antibiotice din UE
Rezistenţa antimicrobiană reprezintă o deficienţă majoră a sistemului de sănătate românesc, a declarat Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, cu prilejul unui forum...

Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?

Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?
Valentine`s Day este o zi specială pentru unii, un motiv de depresie sau anxietate pentru alții; o zi, un obicei, un moment frumos, însă trecător ca orice zi sau clipă din viața noastră. Ce fac în astfel de...

Psiholog român dezvăluie: 4 metode de a rezista “efervescenței” de Ziua Îndrăgostiților

Psiholog român dezvăluie: 4 metode de a rezista “efervescenței” de Ziua Îndrăgostiților
Ne place sau nu, încercăm să rămânem indiferenți sau ne transformăm în cârcotași, Valentine’s Day se apropie și va fi, inevitabil, peste tot: feed-ul de Facebook, Instagram, vitrinele magazinelor, în...
Serviciul de email marketing furnizat de