x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Afară cu fumătorii!

Afară cu fumătorii!

de Magda Marincovici    |    29 Ian 2008   •   00:00

În toată lumea, fumătorii sunt daţi afa­ră. Din birouri, baruri, restaurante, săli de aşteptare, aeroporturi, recepţii... La noi în redacţie, de la etajul opt, fumătorii au fost expediaţi la parter, afară. Fumătorii sunt priviţi cu milă de unii, cu silă de alţii.

În toată lumea, fumătorii sunt daţi afa­ră. Din birouri, baruri, restaurante, săli de aşteptare, aeroporturi, recepţii... La noi în redacţie, de la etajul opt, fumătorii au fost expediaţi la parter, afară. Fumătorii sunt priviţi cu milă de unii, cu silă de alţii. De parcă ar fi ciumaţi. Săptămâna trecută, fu­mătorii au avut şi ei parte de o mică victorie. Finlandezii şi-au câştigat în justiţie dreptul de a fuma în propriile balcoane. Căci nici acolo nu mai aveau voie. La auzul veştii un fumător romantic ar fi exclamat: Nu se mai răsuceşte bătrânul Shakespeare în mormânt şi scena balconului va dăinui. În schimb, un nefumător mucalit ar adă­u­ga: Romeo şi Julieta se sărută pătimaş prin­tre rotocoale de fum, după care vor pieri în­cet şi sigur, îşi vor scuipa plămânii roşi de cancer. Prigoana dezlănţuită contra fu­mă­torilor se încinge anul acesta. Megacampa­nii antitabac declanşate cu furie, strategic, pe bani mulţi. Legi drastice, amenzi ustu­ră­toare, fluturaşi, pliante, brăţări, pixuri, ma­iouri şi pungi inscripţionate cu mesaje ame­nin­ţătoare. Dar un singur, inconştient şi din ce în ce mai izolat vinovat de dezastrul sănătăţii lui şi a celor din jur: Fumătorul. Asigurările de sănătate vor sări şi ele asu­pra fumătorului. Cu cifre ameninţătoare: câte boli sunt cauzate de fumat, cum arată plămânii, ficatul, inima, pielea inconştientului fumător. Şi câţi bani iroseşte societatea cu aceşti bolnavi din cauza viciului lor ucigaş. Iar în timpul acesta, de exemplară prigoană planetară, de învinuire şi izgonire a fumătorilor, nimeni, nicăieri, niciodată nu suflă o vorbuliţă, o silabă cel puţin la adresa producătorilor.

 

Câinii latră, caravana merge nestânjenită. Respectiv companiile producătoare. Şi, culmea, mai şi prosperă, ademenindu-i în special pe copii şi tineri cu oferte diversificate, arome aţâţătoare, pachete ispititoare. Dar şi cu preţuri din ce în ce mai mari! Mesajul:  afară cu tabagiştii ca să câştige producătorii!

×
Subiecte în articol: editorial