x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Află tot ce trebuie să știi despre CANCERUL PULMONAR - diagnostic și TRATAMENT

Află tot ce trebuie să știi despre CANCERUL PULMONAR - diagnostic și TRATAMENT

08 Feb 2017   •   14:08
Află tot ce trebuie să știi despre CANCERUL PULMONAR - diagnostic și TRATAMENT

Cancerul bronho-pulmonar este cea mai frecventă formă de cancer și înregistrează anual cea mai mare rată a mortalității, datorată în general diagnosticării tardive a tumorii, deoarece evoluează o perioadă mare de timp fără simptome. Predomină la bărbați și este pe locul II la femei, după cancerul de sân.

Neoplasmul bronho-pulmonar are un grad mare de invazivitate datorită vascularizației sangvine si limfatice bogate, fapt care permite celulelor canceroase să migreze către organele învecinate încă din stadiile incipiente. Metastazele se localizează cel mai frecvent la nivel osos, hepatic, cerebral și al măduvei osoase.

Se cunosc două tipuri clinice, biologice și terapeutice diferite:

Cancerul pulmonar fără celule mici
Cancerul pulmonar cu celule mici

Cauze:

Fumatul (în 90 % din cazuri)
Expunerea la substanțe toxice (azbest, uraniu, radon)
Afecțiuni pulmonare frecvente tratate necorespunzător
Boli cronice pulmonare
Poluarea accentuată

Pentru stabilirea diagnosticului, pe lângă istoricul bolii și examenul clinic, se recurge la o serie de investigații: radiografie toracică, examen computer tomograf toracic și abdominal, examen neurologic (dacă există simptome sugestive), imagistică cerebrală (CT, RMN de craniu), scintigramă osoasă (în context de dureri osoase, creșterea fosfatazei alcaline sau calciului seric). Se efectuează de asemenea bronhoscopie, mediastinoscopie cu biopsie ganglionară, biopsie pleurală, examenul anatomopatologic și evaluarea funcției pulmonare. Markerii tumorali sunt nespecifici.

Prognosticul este favorabil în stadiile inițiale rezecabile (în care tumora poate fi operată). Factori care indică un prognostic nefavorabil implică invazia vasculară, dimensiunile mari ale tumorii, multiple metastaze ganglionare, prezența simptomelor pulmonare, precum și o scădere marcată în greutate și anemie.

Tratamentul în medicina alopată

.....................

Află mai mult AICI

×