x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Alcoolul şi drogurile pe şoselele UE

Alcoolul şi drogurile pe şoselele UE

de Magda Marincovici    |    06 Apr 2010   •   00:00
Alcoolul şi drogurile pe şoselele UE
Sursa foto: /Thinkstock

Potrivit unor investigaţii derulate în ultimii ani în statele membre ale Uniunii Europene, numeroase accidente şi decese ce au avut loc pe şoselele europene sunt provocate de şoferi aflaţi sub influenţa substanţelor psihoactive. Un nou spot al Consiliului Europei are ca scop sensibilizarea tinerilor asupra pericolelor la care se expun atunci când se află la volan şi au consumat droguri.

Grupul Pompidou din cadrul Consiliului Europei a lansat un spot tv cu o dura­tă de 30 de secunde, având în prim-plan o tânără spitalizată, victimă a unui accident de maşină cauzat de consumul de droguri.

Grupul Pompidou invită canalele de televiziune să difuzeze acest spot în serviciul public, tocmai pentru a atrage atenţia asupra unui pericol a cărui amploare este în continuă creştere.


TINERII
În Polonia, un studiu efectuat recent relevă creşterea numărului şoferilor care au consumat droguri interzise. Şi în Statele Unite, problema drogurilor la volan a luat o amploare atât de mare, încât autorităţile au cerut organizarea unei reuniuni speciale, înainte chiar de reuniunea anuală a Comisiei Stupefiantelor din SUA.

În fe­bruarie anul acesta, premierul francez a anunţat un pachet conţinând 14 măsuri elaborate special pentru a face faţă insecurităţii rutiere cauzate de consumul de droguri. Printre aceste măsuri sunt incluse teste de salivă pentru evidenţierea stupefiantelor - heroină, cocaină, canabis, ecstasy, amfetamine. Numărul acestor teste va creşte de la 63.500 în prezent la 100.000.

Potrivit Comitetului Interministerial al Securităţii Rutiere, 230 de persoane îşi pierd viaţa în fiecare an, deoarece au consumat aceste substanţe şi s-au aflat la volan. Pericolul devine şi mai mare în cazul în care persoana de la volan asociază drogul cu alcoolul. Acest fenomen este din ce în ce mai frecvent printre tine­rii care se întorc duminica dimineaţa de la petreceri.  


TESTE
Din 2003, în Franţa, prelevarea de probe poate fi solicitată la cea mai mică bănuială a poliţistului faţă de persoana aflată la volan (dilatarea pupilei, tul­burări de echilibru etc.), şi nu doar atunci când este un accident cu victime. Totuşi, aceste teste de salivă nu sunt extrem de fiabile, de aceea se impune o confirmare prin prelevare de sânge. Dacă rezultatul este pozitiv, cheltuielile (aproximativ 300 de euro) legate de analiza sângelui sunt achitate de şofer.

×
Subiecte în articol: prevenire